Premijera 'Gastarbajterske bajke' ovog predizbornog vikenda u Omišu

Dobro, nećemo valjda morati nakon lokalnih izbora u "pečalbu", trbuhom za kruhom i poslom, ali dobro je ne propustiti  novu kazališnu premijeru Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, predstavu Mate Matišića "Gasterbajterska bajka" u režiji Petra Buljevića, koju su iznjeli Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac.
Ako nekako uspijete doći ulaznice (jer broj karata je vrlo ograničenog zbog velepošasti) za pretpremijeru i premijeru koja igra ovog vikenda - uživajte! Svi ostali zainteresirani predstavu će moći pogledati uskoro, u idućim izvedbama, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku.

"Mi smo se sreli na zvijezdi što se zove Zemlja. Naš put kroz vrijeme u ovaj čas (čas svijetli kao cilj) stoji za nama dalek, gotovo beskrajan, da smo već zaboravili naš početak odakle smo pošli."  

           A.B.Šimić
 

Gastarbajterska bajka

GRADSKO KAZALIŠTE MALI PRINC OMIŠ PREDSTAVLJA

Gastarbajterska bajka

Mate Matišić: GASTARBAJTERSKA BAJKA

Gastarbajterska bajkaRedatelj: Petar Buljević
Igraju: Ivana Giove Župa, Marijan Grbavac
Skladatelj glazbe: Miki Nopling
Scenski pokret: Branka Čića Trumbić
Oblikovanje svjetla: Miho Dolina
Oblikovanje zvuka: Miki Nopling  @stajnerrecords
Scenografkinja: Zorica Muše
Kostimografija: Ana Džido @ Ivana Giove Župa
Glas u off-u: Žana Antičević  
Vizualno oblikovanje: Vedran Urličić
Fotografija: Željko Šunjić
Video uradak: Josipa Vulić

Pretpremijera:  14.5.2021.
Premijera:  15.4.2021.

Prva repriza: 23.5.2021., sve u 20 h. Glagoljaško sjemenište, Priko

Ulaz je slobodan ali zbog propisanih epidemioloških mjera, broja mjesta je ograničen i potrebna je ranija rezervacija pozivom na broj CZK Omiš.


Crtica o predstavi "Gastarbajterska bajka" Mate Matišića

Piše: Petar Buljević

Komedija "Gastarbajterska bajka" s elementima melodrame je rani tekst autora Mate Matišića inspiriran tekstom Petera Turinija "Jozef i Marija". Matišićev je tekst svoju premijeru doživio davne 1988. godine pod imenom "BOŽIĆNA BAJKA", dakle ravno prije 33 godine te ni danas ne gubi svježinu i aktualnost zbivanja u kontekstu nove hrvatske pečalbe i odlaska ljudi u nepoznati, hladni i tuđi svijet.  

Kada čovjek odlazi u potpuno drugu sredinu, on bude obilježen kao čovjek koji više ne može živjeti u miljeu u kojem je odrastao te se nameću neke nove "sivkaste“ norme življenja koje uključuju potpuni gubitak osobnog identiteta i vrijednosti koje zaista nikome više ne znače ništa. Čovjek se povlači u sebe i progonjen vlastitim demonima prošlosti živi neki tihi život duboko zakopan u sebi, jer ne poznaje više jezik kojim bi izrekao ono što više nikome nije važno. Čovjek je nijem za život koji živi te se odjednom zatekne kao promatrač pred kraj svog vlastitog života u kojemu je jedino želio da bude voljen i da nekoga voli. Zaista prava božićna bajkovita želja.

Gastarbajterska bajka

Tako su likovi u ovoj komediji s elementima melodrame postavljeni na samu Badnju večer u izlogu opustjelog njemačkog trgovačkog centra, u kojem su prisutni samo čistačica Marija (kako to gordo zvuči) i noćni čuvar Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri podrijetlom iz imotske krajine. Njihova osamljenost u "boljem životu" u koji su nekada krenuli (smrt muža ili politički progon) sada pred kraj života prerasta u snježnu bajku punu topline u kojem postoji ljubav i u kojem je moguće proživjeti ponovo život u punini gdje vrijeme gubi kategoriju mjerljivosti pa ga je potrebno izmisliti u dodiru, stidljivom poljupcu ili pahulji koja lagana i bijela pada na nečiji dlan i igra se igara kakvim su se oni igrali u vlastitom djetinjstvu.

Komedija obiluje humorističkim elementima karakterističnim za imotski kraj, brojnim nadrealističkim otkucajima sudbine koja se osluškuju i u krikovima samoubojica na Badnju večer, a obično su čvrsto povezani uz unutarnje stanje lika i njegov psihološki profil. Ljubav Joze i Marije koja se dogodi u ovoj božićnoj noći predstavlja novi početak ili barem iluziju da je sve zaista moguće nanovo početi pa i sam život.

 

Gastarbajterska bajka

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online