10. 'Dani kršćanske kulture'

Od 5. do 15. travnja u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku deseti put zaredom se održava međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture".  Ovogodišnji program manifestacije "Dani kršćanske kulture" obilježit će velik broj kulturno javnih događaja koji će obogatiti kulturnu ponudu, a koji ove godine uključuje 60 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka itd.. 

10. Dani kršćanske kulture

Piše: Jelena Hrgović
Izvor: Verbum


Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 10. "Dana kršćanske kulture" svečano je otvoren 5. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU), a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Bogat program ovogodišnjih, jubilarnih 10. "Dana kršćanske kulture" obilježit će niz sadržaja usmjerenih na promicanje hrvatske kulturne baštine, s osobitim spomenom na velikane poput Marka Marulića kojem će ove godine biti posvećeno više programa – svečani program u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica koji će uključivati i projekciju starih fotografija kipara Ivana Meštrovića, već tradicionalni program "Meštrovićeva pasija" u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu i Galeriji Meštrović u Splitu kao i glazbeno-narativni prikaz Krista inspiriran djelom Ivana Meštrovića "Meštrovićeva pasija" autora Blaženka Juračića i Marina Kapora Kaporela u izvedbi vokalnog kvarteta Cantores Maruli i gudačkog sastava Umjetničke akademije u Splitu.

Dani kršćanske kulture

Spomen na Marulića oživjet će i u sklopu programa razgledavanja kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre pod nazivom "Splitski čuvari hrvatske riječi" u crkvi sv. Frane u Splitu.

Otkrivanje i upoznavanje s riznicama kulturnoga blaga jedna je od niti vodilja, pa nas program tako ove godine odvodi u Livno, na vrata Franjevačke provincije Bosne Srebrne u obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki, u Franjevački muzej i galeriju Gorica, ali i u Muzej triljskog kraja, u Noć crkvenih muzeja u Dubrovniku, u Muzej i klaustar franjevačkog samostana, Muzej i klaustar dominikanskog samostana te u Riznicu dubrovačke katedrale.

Ove godine u središtu promišljanja na osobit način bit će i promišljanje o smislu života. Na tribini "Recept protiv besmislena života" bit će predstavljena knjiga "Zagrljaj" Majke Elvire, utemeljiteljice Zajednice Cenacolo koja već godinama ističe kako problem čovječanstvu u 21. stoljeću neće biti ovisnost o drogi, nego dubok osjećaj besmisla. O depresiji i nadi na tribini i predstavljanju knjige "Pobijedite depresiju snagom vjere" u Splitu će govoriti psihijatar Goran Dodig, psiholog Goran Kardum te teolog i psiholog o. Mijo Nikić.

Bogat ovogodišnji program obilježit će i niz dokumentarnih i igranih filmova poput "Babetine gozbe" Gabriela Axela, "Čovjek za sva vremena" Freda Zinnemanna. "Ljudsko iskustvo" Charlesa Kinnanea, "Susret" Roberta Knjaza itd. koji će se u Splitu odvijati u Kinoteci Zlatna vrata.

Glazbeni program uveličat će niz događanja među kojima u Splitu i već tradicionalni koncert Hrvatskog katoličkog radija, Velika misa u C-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta, u izvedbi sopranistica Antonie Dunjko i Marte Musap, tenora Bože Jurića Perišića, basa  Marija Krnića, komornog orkestra Camerata Split i pjevačkog zbora Ivan Filipović iz Zagreba.  

Upravo ove godine obilježava se 800. obljetnica postavljanja vratnica splitske katedrale koje je izradio hrvatski kipar Andrija Buvina po kojem tradicionalna nagrada koja se dodjeljuje u sklopu manifestacije za doprinos kršćanskoj kulturi nosi ime.

Ovogodišnji laureat koji će ponijeti nagradu "Andrija Buvina" njemački je katolički publicist i inicijator projekta YOUCAT Bernhard Meuser, a nagrada – plaketa na kojoj je detalj s vratnice splitske katedrale koji je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić bit će mu uručena na svečanom zatvaranju u Splitu 15. travnja.

Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info   

Program manifestacije održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava.

Povezani članci

Who's Online

We have 70 guests and no members online