Locasticov Spiro zaživio u Peovici, a trebao bi i u vašem mobitelu

Spiro je moderna i interaktivna mobilna aplikacija razvijena u splitskoj IT tvrtki Locastic namijenjena automatizaciji procesa gospodarenja otpadom. Prvi primjer uspješne implementacije napravljen je u suradnji s omiškim komunalnim poduzećem PEOVICA, koje je integriralo Spiro u svoje poslovanje krajem prošle godine, piše Večernji List. Građani Omiša i Dugog Rata već mogu besplatno preuzeti s GooglePlaya i AppStorea mobilnu aplikaciju PEOVICA, koja je prilagođena za korištenje na svim tipovima mobilnih telefona.
- Uvođenje ozbiljne aplikacije za pametne telefone i tablete u sferu poslovanja komunalnog poduzeća koje se bavi prikupljanjem i odvozom komunalnog otpada poprilično je revolucionarna ideja na našim prostorima. Aplikacija je primljena s oduševljenjem, kako interno u poduzeću tako i u okolini (suvlasnici, mjesni odbori, krajnji korisnici). Njena funkcionalnost trenutačno je relativno ograničena na informacije o lokacijama svih vrsta spremnika koje su na raspolaganju korisnicima – od pojedinačnih spremnika, preko zajedničkih, zelenih otoka, mobilnog i fiksnog reciklažnog dvorišta, do rasporeda odvoza prema lokaciji odnosno ulici/mjestu. Uvođenjem aplikacije napravili smo značajan iskorak u smislu modernizacije poslovanja, približavanja korisnicima, ali ponajprije bih rekao postavljanjem standarda za ubuduće - rekao je Leonardo Ljubičić – direktor komunalne tvrtke Peovica..

Izvor: Večernji List

Spiro posjeduje operativnu funkciju kojom olakšava život građanima, komunalnim djelatnicima i gradskim vlastima, ali ima i edukativnu funkciju da kroz interakciju uči građane kako pravilno odlagati i razvrstavati otpad. Spiro nudi i mnoštvo funkcionalnosti poput pregleda lokacija reciklažnih kapaciteta putem GPS lokacije, prijava komunalnih problema preko kamere na mobilnim uređajima, kalendar odvoza, status komunalnih računa i pregled otvorenih stavki i mogućnost sinkronizacije s pametnim kantama koje nudi plejadu novih informacija za analitiku i kreiranje izvještaja.

– Prilikom razvoja ove aplikacije smo bili svjesni da riječi “otpad” i “smeće” imaju stereotipan učinak i da se vežu uz loš kontekst, te smo htjeli ponuditi edukativno rješenje koje će građanima omogućiti novi i pametniji pristup reciklaži otpada. U toku je razvoj i nekih novih funkcionalnosti koje smo već predstavili gradskoj upravi i komunalnim poduzećima, tako da potencijal za primjenu našeg rješenja definitivno postoji – kazao je direktor tvrtke Locastic, Antonio Perić-Mažar.

U sljedećih nekoliko mjeseci Locastic počinje raditi na dodatnim modulima kao što su sinkronizacija lokacije reciklažnih kamiona s notifikacijskim sistemom koji će obavijestiti korisnika u kojem trenutku će vozilo biti u njegovoj blizini. Osim toga, u splitskoj IT firmi rade i na integraciji sistema plaćanja komunalnih računa putem aplikacije, narudžbe odvožnje glomaznog otpada, kao i gamification sistem prikupljanja bodova kojim će korisnici moći ostvariti određene pogodnosti.

- Funkcionalnošću aplikacije Spiro ostvarene su mnoge pretpostavke da se komunalno poslovanje usuglasi s trenutačno vrlo zahtjevnom zakonskom regulativom, što nije nimalo zanemarivo. Indikativno je također da je Ministarstvo zaštite okoliša u javni poziv za edukacijsku kampanju i njeno nepovratno sufinanciranje uvrstila i izradu takve aplikacije kao prihvatljiv trošak – bez sumnje dijelom i na osnovi informacija o našem uspjehu - rekao je Ljubičić.

Spiro je tzv. "White label" rješenje, što znači da se vrlo lako može integrirati u poslovanje bilo koje tvrtke, ovisno o željenim modulima i vizualnom identitetu.

Povezani članci

Who's Online

We have 392 guests and one member online

  • admin