Adio starim brodicama

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja do ljeta će raspisati i treći natječaj za obnovu i modernizaciju ribarske flote. Najnovijom naredbom u Upisnik ribarskih brodova neće se moći upisati brodovi stariji od 15 godina. Ta je mjera dio "akcijskog plana" za poboljšanje statusa hrvatske zastave na sivoj listi Pariškog memoranduma i dio je ukupnih mjera za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Međutim, do sada se projekt provodi uz dosta poteškoća. Podsjetimo, prosječna je starost hrvatske ribarske flote oko 30 godina ...

OBNOVA I MODERNIZACIJA RIBARSKE FLOTE
 
Piše: Jozo Vrdoljak / Privredni Vjesnik
Izvor: Privredni Vjesnik

 
Nakon niza pokušaja konačno je donesen pravilan program razvoja ribarske flote, čija je obnova nužna”, istaknuo je Miro Kučić, predsjednik  Grupacije ribarstva, marikulture i riboprerade pri  Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
 
Tri su osnovna cilja programa izgradnje i modernizacije ribolovne flote. Prvi je racionalizacija ribarenja, koja će se postići uporabom selektivne tehnologije i metoda ribarenja kojima se izbjegava narušavanje ekosustava, drugi je poboljšanje kvalitete ulova putem tehnološki unaprjeđenog skladištenja prema sanitarnim normama, a treći poboljšanje uvjeta rada i sigurnosti plovidbe.
 

Kašnjenje isporuke
 
Tim bi se modelom konačno trebala povećati konkurentnost naših ribara u Jadranu”, naglasio je Ivan Katavić, pomoćnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te dodao kako će se projekt obnove i modernizacije ribolovne flote  nastaviti i sljedećih godina.
 
Međutim, do sada se projekt provodi uz dosta poteškoća. Jedna od njih je svakako kašnjenje isporuke triju brodova iz pulskog brodogradilišta Tehnomont, a poteškoće imaju i ostala mala brodogradilišta koja rade brodove prema programu.
 
Isporuka plovila iz Tehnomonta kasni jer je prema prvobitnom projektu bila predviđena izgradnja 34-metarskih tunolovaca, a naknadno je odlučeno da se grade tunolovci od 40 metara”, pojasnio je Katavić.
 
Brodogradilište R.L.E. Vranjic u kojem su građena dva tunolovca za postirsku Sardinu svoje obveze ispunjava bez većih problema.
 
Prvi tunolovac je isporučen i već lovi, drugi ćemo isporučiti u srpnju. Većih poteškoća nismo imali,  a vjerujemo da je i Sardina zadovoljna obavljenim poslom. Ako bude još natječaja, mi ćemo se na njih svakako javiti”, ističe Mirko Rapić, vlasnik brodogradilišta R.L.E. iz Vranjica.
 

Nema investitora
 
“Nismo mislili da će se projekt obnove flote odvijati tako sporo jer su uvjeti financiranja odlični. Ključni je razlog usporavanja projekta to što se investitori ne javljaju na natječaje. No, uvjeti financiranja prema ovom projektu su idealni - Vlada RH osigurava 30 posto bespovratnih sredstava, 60 posto sredstava je kredit HBOR-a uz kamatnu stopu od dva posto na razdoblje od 15 godina i uz moratorij od dvije godine, a samo 10 posto osigurava investitor”, pojašnjava Kučić.

      
 

Jačaju mala domaća brodogradilišta
 
Dodatna vrijednost opisanog modela obnove ribarske flote leži u činjenici da njegovom provedbom poslove dobivaju domaća mala brodogradilišta. U brodove se ugrađuje domaća oprema, a raste i zapošljavanje u nizu pratećih sektora - prijevozu, trgovini, servisima u lukama i pristaništima ribarskih plovila.
 
Nije bez značaja ni iskustvo koje stječu domaća brodogradilišta koja sada mogu konkurirati na natječajima za izgradnju ribarskih brodova za strane naručitelje. Interes za hrvatske male brodograditelje već su iskazale, primjerice, tvrtke iz Maroka i Libije.

Povezani članci

Who's Online

We have 357 guests and no members online