KK Omiš: Košarka uz ušće Cetine slavi 50. rođendan

- Bog je stvoria čovika, a Zadar košarku! - poznati je slogan koji zasigurno poznaju svi ljubitelji igre pod obručima, ne samo kod nas, i na bliskim prostorima. Ništa manja, ili približno ista ljubav, vlada i stotinjak kilometara južnije i istočnije, u starom dalmatinskom gradu na ušću Cetine. Tu se na čudesnom spoju brda, rijeke i mora, narančasta lopta kroz mrežicu prvi put službeno u zapisniku "prošuljala" prije točno pola stoljeća. Na svom FB profilu o tome je u statusu na "zidiću" lokalne poklonike "basketa" pod Mirabelom i šire podsjetio Mili Fistanić, nekadašnji trener košarkaša i košarkašica klubova iz Omiša.
- "Prošlo je već 50 godina od kada je prof. Imre Gužvanj na novoizgrađenom SC Punta, u okviru školskih sportskih aktivnosti, okupio ekipu učenika zainteresiranih za treniranje košarke i započeo s redovitim treninzima. Tako je već na jesen 1968. došlo i do igranja prve utakmice u okviru sportskih igara Makarske i Omiške gimnazije u Makarskoj. Na proljeće 1969. odigran je i uzvrat u Omišu. To su počeci košarke u Omišu, ostalo je povijest. Zahvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli organiziranju i opstanku košarkaškog sporta u Omišu, igračima, igračicama, trenerima, članovima uprava, svim volonterima za zapisničkim stolovima, redarima na utakmicama, čistačicama i čistačima, vozačima, a naročito navijačima koji su sve to prepoznali. Hvala svima, a onima koji više nisu među nama neka počivaju u miru. Nisu zaboravljeni" - poručio je Fistanić i uz status priložio arhivske fotografije KK Omiš, popularnih "Omiških gusara"..

Piše: Pero Livajić,
prvo pero Omiša u dobrovoljnom egzilu u Zadru

KK Omiš

Niz poznatih i vrijednih košarkaških imena poniklo je na Punti, betonu, asfaltu, potom i parketu dvorane OŠ Pjero Perak i Josip Pupačić, poput Ive Bilanovića, Ive Kalajžića, Đure Nenadića, Brune Kos (ex Kaštelan), Davorke Pirić, Sandre Pešić, Andrije i Ante Žižića, Ive Tomasovića, Mate Kalajžića, Ante Perišića (tate nogometnog reprezentativca Ivana)...