Priprema se uvođenje otvorenog koda u javnu upravu

linuxU pripremi je prvi projekt uvođenja otvorenog kôda u javnu upravu, doznaje Poslovni dnevnik. Projekt vodi novoosnovani Centar za otvoreni kôd pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, čiji su zaposlenici ujedno članovi rade skupine kojoj je cilj smanjiti trošak države na licencije. Dodaje da Hrvatska zaostaje cijelo desetljeće za Europskom unijom po primjeni otvorenog kôda u javnoj upravi. EU preporuča upotrebu otvorenog kôda u javnoj upravi zbog ušteda, veće transparentnosti i općenito bolje kvalitete, a u EU cijeli gradovi i državne institucije rade na informatičkim sustavima otvorenog koda ...

INFORMATIZACIJA JAVNE UPRAVE

Država troši 200 milijuna kuna na IT licencije

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

"Vlada godišnje za licencije troši čak 200 milijuna kuna, iako je do sada najpoznatiji takav izdatak bio onaj za Microsoftove licencije koje koštaju 40 milijuna kuna godišnje", kaže Irena Petrijevčanin Vuksanović, voditeljica Centra za otvoreni kôd.

"Grad München radi na otvorenom kôdu, kao i francuska policija i švicarsko sudstvo, a u Hrvatskoj se od takvih projekata zaziralo iako EU ima više stotina aplikacija na otvorenom kôdu za javnu upravu, i na stotine takvih uspješnih projekata", ističe Petrijevčanin Vuksanović.

Povezani članci

Who's Online

We have 222 guests and no members online