'Znanstveno kino' u Dugom Ratu: Predavanje o rezultatima potrage za Higgsovim bozonom u CERN-u

LHC
U petak, 28. rujna 2012. u kino sali "Dalmacija" u Dugom Ratu s početkom 18:00 sati prof. dr. sc. Ivica Puljak s FESB-a i CERN-a održati će znanstveno-popularno predavanje na temu "Rezultati potrage za Higgsovim bozonom u CERN-u". Pred Dugoraćanima će se u organizaciji udruge "Tvornica" naći jedan od direktnih sudionika potrage za Higgsovim bozonom Standardnog modela koji će na zanimljiv način predstaviti rezultate rada brojnih svojih kolega u ATLAS i CMS kolaboracijama CERN-a. Ulaz je, naravno, slobodan. Učenici, studenti i svi ostali iskoristite ovu prigodu i saznajte iz prve ruke što više o zanimljivom svijetu elementarne fizike i znanstvenih istraživanja, te brojnim izazovima koji stoje pred znanošću i znanstvenicima 21. stoljeća ...

PREDAVANJE

IVICA PULJAK:

Rezultati potrage za Higgsovim bozonom u CERN-u

Petak, 28. rujna 2012. u kino sali "Dalmacija" u Dugom Ratu s početkom 18:00 h
Predavač: Prof. dr. sc. Ivica Puljak, CERN, FESB Split
Organizator: Udruga TVORNICA Dugi Rat

Udruga Tvornica


O Standardnom modelu

Standardni model je jedna od najfundamentalnijih teorija u prirodi, koja vrlo uspješno opisuje svojstva elementarnih čestica i tri od četiri osnovne sile koje djeluju između njih: elektromagnetsku, slabu i jaku nuklearnu silu. U potpunosti je u skladu s kvantnom fizikom i teorijom relativnosti ujedinjenim u tzv. kvantnu teoriju polja, a potvrđena je u svim do sada izvedenim eksperimentima.

LHCAli kao i svaka druga teorija u znanosti, to nije kompletna teorija prirode, jer npr. ne uključuju gravitaciju, niti objašnjava porijeklo mase elementarnih čestica.

Glavni cilj Velikog sudarača hadrona (Large Hadron Collider, LHC) u CERN-u je upravo pronalazak mehanizma kojim čestice dobijaju masu, što se pojednostavljeno kaže “potraga za Higgsovim bozonom”.

Pored svih uspjeha Standardnog modela u opisu prirode, nije moguće točno predvidjeti masu Higgsovog bozona, te je potrebno pretražiti cijelo područje mogućih masa.

U srijedu 04. srpnja 2012. u CERN-u su ATLAS i CMS kolaboracije predstavile svoje najnovije rezultate potrage za Higgsovim bozonom Standardnog modela, koji će se predstaviti u ovom predavanju.


O predavaču:

ivica puljakIvica Puljak redoviti je profesor fizike na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je Compact Muon Solenoid (CMS) kolaboracije od 1994. godine, gdje koordinira rad od oko 100-tinjak fizičara iz cijelog svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom.

Od 1.10. prošle godine provodi studijsku godinu u CERN-u, gdje direktno sudjeluje u potrazi za Higgsovim bozonom. Član je i MAGIC kolaboracije, koja upravlja dvama teleskopima za detekciju gama zraka na Kanarskim otocima.

Autor je više od 100 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.

Povezani članci

Who's Online

We have 78 guests and no members online