Dugoratsko ljeto: Koncert klasične glazbe: Petar Čulić

Nedjelja, 30.06.2019. Dugi Rat, crkva sv. Josipa, 21 sat
Koncert klasične glazbe: Petar Čulić
Organizator: Općina Dugi Rat i Turistička zajednica općine Dugi Rat

Naš sumještanin Petar Čulić, klasični gitarist na svjetskom glasu, održati će solistički koncert klasične glazbe u nedjelju u našoj župnoj crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu. Umjetnika domaćem svitu ne treba posebno predstavljati.. Vidimo se mi u nedjelju na večernjem koncertu.. valjda u većem broju nego lani, kada je samo tridesetak duša spas potražilo u rajskim zvucima Čulićeve gitare. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje.

Crtica o umjetniku

Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu. Magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Studij je upisao u kvoti "posebno nadareni“ prije završene srednje škole. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja.

Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji "Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. Dobitnik je godišnje nagrade Općine Dugi Rat za izvanredna postignuća na području glazbenog i kulturnog stvaralaštva. Trenutno pohađa doktorski studij na prestižnom sveučilištu “University of Surrey” (u Engleskoj) u klasi profesora Stephena Gossa.

Broji više od tisuću nastupa širom domovine i u mnogim gradovima poput Sydneya, Buenos Airesa, Washingtona, Melbourna, Rio de Janeira, Bogote, Londona, Beča, Pariza, Pertha, Bruxellesa, Brasilije, Sao Paula, Calija, Curitibe, Rima, Atene. Na državnim natjecanjima je osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Osvojio je brojne nagrade i na međunarodnim natjecanjima u Gevelsbergu, Volosu, Velbertu, Weimaru, Kutnoj Hori i u drugim gradovima. Pobjednik je Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013./2014. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima.

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 16.svibnja 2005. održao je gitaristički recital i promovirao svoj prvi nosač zvuka. 2012. godine je snimio nosač zvuka s vokalnim sastavom Cantores Maruli, pokojnim glumcem Zlatkom Crnkovićem i pjesnikinjom Marinom Čapalijom u sklopu projekta „Priča o Marku Maruliću“, kao glazbeno-scensku priču o životu i djelu Marka Marulića. U studenom 2014. godine izdao je svoj drugi solo CD s 12 autorskih skladbi (izdavač je Menart), a promocija se održala u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 13. studenog 2014. godine.

Sudjelovao je kao aktivni sudionik na majstorskim tečajevima koje su vodili Pepe Romero, Darko Petrinjak, Lorenzo Micheli, Fabio Zanon, Judicael Perroy, Zoran Dukić, Marcin Dylla, William Kanengiser, Scott Tennant, John Dearman, Matthew Greif, Pavel Steidl, Aniello Desiderio, Carlo Marchione, Tilman Hoppstock, Costas Cotsiolis, Marco Tamayo, Denis Azabagić, Ana Vidović, Alexis Muzurakis i mnogi drugi. Francuska skladateljica Colette Mourey skladala je tri skladbe za solo gitaru kao Hommage ä Petar Čulić (Sonata Appassionata, Toccatina Barbaresca, Variations Sérieuses).

Od samih početaka gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem, a prvu veću inspiraciju za skladanje našao je u knjizi „Mali princ“ književnika Antoinea de Saint-Exupérya. Petar Čulić je službeni prestavnik D'Addario žica, te svira na gitari Leonarda de Gregoria. Kontakt za dogovaranje koncerata je Diane Saldick iz New Yorka.    

Povezani članci

Who's Online

We have 66 guests and no members online