Ljekarnica odbila izdati antibebi pilule zbog vjerskih uvjerenja

Ljekarna DukićU početku bijahu recepti i recepti bijahu u naše sumještanke i oni bijahu od liječnika. Zahvaljujući njima godinama je nabavljala kontracepcijska sredstva u ljekarni “Dukić” u Dugom Ratu. Sve donedavno. - Vlasnica ljekarne Ana Dukić jednoga mi je dana kazala da se prodaja kontracepcijskoga sredstva protivi njezinim vjerskim uvjerenjima, bez obzira na to što imam liječnički recept. Nije pomoglo ni što sam isto sredstvo godinama bez problema uzimala u njezinoj ljekarni - tvrdi dugoraćanka za Slobodnu Dalmaciju ...

LJEKARNICA ODBILA USLUŽITI 39-GODIŠNJU MJEŠTANKU

Ljekarnica iz Dugog Rata odbila izdati antibebi pilule jer joj to brani katolička vjera

Izvor: Slobodna Dalmacija

Trideset devetogodišnja stanovnica Dugoga Rata (podaci poznati redakciji), donedavno je živjela u vrlo logičnom, ali, pokazat će se, i krajnje naivnom uvjerenju da joj je za nabavu kontracepcijskog sredstva u ljekarni dovoljno imati liječnički recept: vjerovala je u taj aksiom modernoga života, zasnovan na propisima, sve dok joj Ana Dukić, vlasnica dugoratske ljekarne, nije odbila izdati kontraceptiv unatoč receptu.

Naime, prodaja kontracepcijskih sredstava, radi preveniranja neželjenih trudnoća, suprotna je ljekarničinim vjerskim uvjerenjima, zasnovanim na katoličkom nauku, što je objasnila našoj sugovornici, te većim dijelom potvrdila i nama u kratkom telefonskom razgovoru.

kontracepcijske piluleNo, krenimo redom. U početku bijahu recepti i recepti bijahu u naše sugovornice i oni bijahu od liječnika. Zahvaljujući njima godinama je nabavljala kontracepcijska sredstva u ljekarni “Dukić”. Donedavno.

- Vlasnica ljekarne Ana jednoga mi je dana kazala da se prodaja kontracepcijskoga sredstva protivi njezinim vjerskim uvjerenjima, bez obzira na to što imam liječnički recept. Nije pomoglo ni što sam isto sredstvo godinama bez problema uzimala u njezinoj ljekarni - tvrdi naša sugovornica.

Nakon razgovora s vjerski osviještenom ljekarnicom, žena se raspitala o svojim pravima.

- Prvo sam se javila ginekologu, koji je rekao da mi ljekarnica mora dati ono što je na receptu. Potom sam se raspitivala kod udruga za zaštitu potrošača, tražila po internetu i nigdje nisam našla da ljekarnici imaju pravo na prigovor savjesti. Imaju ga ginekolozi ako ne žele obaviti abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentici da joj bude pružena usluga - objašnjava naša sugovornica.

Njezinu priču uglavnom potvrđuje i Ana Dukić. Kaže da je nedavno na “jednom stručnom skupu od kolegica saznala“ da po zakonu više nisu dužne izdavati kontracepcijska sredstva ako se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima. Zakonsku odredbu na kojoj temelji svoj stav nije nam citirala.

Osim za prevenciju trudnoće, kontracepcijska se sredstva propisuju i kod nekih ginekoloških problema, a ljekarnica Dukić nam je potvrdila kako je u takvim slučajevima spremna izdati sredstvo.

pilulaDrugim riječima, ljekarničina se savjest nadređuje medicini, ona arbitrira hoće li liječnikov naputak biti poštovan. A na upit što preporučuje stanovnicima Dugog Rata kojima su kontraceptivna sredstva propisana radi zaštite od trudnoće, kratko odgovara:

- Ima i drugih ljekarni. Tu je razgovor bio gotov.

Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, tvrdi: - Ljekarnici imaju pravo na određeni prigovor savjesti, ali su dužni osigurati da uslugu koju ne žele dati pruže njihovi kolege ili u drugoj smjeni ili u drugoj ljekarni.

Smatra da je ljekarnica iz ove priče “na određen način prekršila etički kodeks“, te našu sugovornicu upućuje na podnošenje prijave Komori. Portolan nam je, inače, rekao kako ljekarnički prigovor savjesti nije reguliran ni jednim propisom. Odnosno, kada ga koriste kao alibi za odbijanje usluge, ljekarnici krše propise.

Umjesto pouke, nudimo nekoliko poticaja za razmišljanje. Npr. bi li se čovjek trebao posve predati vjeri kada mu ona nadvlada profesionalne imperative? Spada li među bolje običaje neograničavanje tuđih potreba vlastitim vjerskim uvjerenjima i prigovorima savjesti?


Praksa EU

Stručnjaci EU kažu kako pravo na prigovor savjesti nije neograničeno. Pri tome se pozivaju na farmaceute koji ne žele izdavati lijekove koji se protive njihovim moralnim načelima kao što su kontracepcijska sredstva, pilule za pobačaj ili oprema za izvršavanje eutanazije.

Sudska praksa Europskog suda za ljudska prava pokazuje, ukoliko su kontracepcijska sredstva legalno dostupna ženama, kako se ne smije uskratiti pravo na pristup istima zbog vjerskog prigovora savjesti od strane farmaceuta.


Mr. Buhač: Imamo pravo na stav, ali ne smijemo uskratiti lijek

Prigovor savjeti je veliki problem u ljekarništvu, kao što ga imaju i liječnici i druge zdravstvne struke, kaže Ines Buhač, mag.pharm, s dugogodišnjim iskustvom u javnom ljekarništvu i edukatorica farmaceuta u Centru Ars Pharmae u Zagrebu.

To je tema o kojoj se u našoj struci puno govori i piše, rekla bih, i napuhuje.

Riječ je o tome da se u demokratskom društvu farmaceutu daje za pravo da ima svoj osobni stav, ali koji se ne smije kositi s pravilima struke niti smije uskratiti pacijentu pravo na lijek.

Obično se prigovor savjesti javlja pri izdavanju ‘pilula za dan poslije’, dakle hitne kontracepcije, ali i drugih kontraceptiva. Ne sjećam se da bi problem bili neki drugi lijekovi. Činjenica je da smo mi katolička zemlja u kojoj su mnogi liječnici i ljekarnici vjernici i logično je da imaju prigovor savjeti kod izdavanja ovakvih lijekova jer ih doživljavaju kao ubojstvo.

U ljekarni u kojoj sam ja radila imala sam kolegicu koja zbog prigovora savjesti nije željela izdavati kontraceptive. Kada bi netko došao s receptom za takve lijekove ona bi otišla iza pulta i pozvala kolegicu koja nije imala taj problem i onda bi ona izdala lijek, kaže magistra Buhač, i odgovara na pitanje, što učiniti kad je u ljekarni samo jedan farmaceut.

ljekarna u Dugom Ratu

- Farmaceutka s prigovorom savjesti i u tom slučaju ima pravo uskratiti izdavanje lijeka, ali mora nazvati drugu ljekarnu i uputiti tamo pacijenta po lijek. Bitno je da pacijenta ne smije ostaviti bez lijeka i to je nešto što moramo prihvatiti. Iz svojeg dugogodišnjeg iskustva, a radila sam u javnom ljekarništvu 40 godina, mogu reći da su vrlo rijetke osobe koje imaju tako čvrst stav da ne žele izdavati kontraceptive.

Većina ljekarnika je fleksibilna po tom pitanju i obično među kolegama postoji dogovor kako se ponašati u takvim situacijama. Obično se zna tko ima prigovor savjesti i onda se izdavanje lijeka diskretno prepusti drugoj osobi tako da se pacijent ne prestraši i ne dobije dojam da mu se prepisani lijek ne želi izdati, jer mu može škoditi, što se naravno među tolerantnim ljudima može elegantno izvesti, a takva je zapravo i praksa, tvrdi magistra Buhač.

Povezani članci

Who's Online

We have 201 guests and no members online