Demografska obnova: Predstavljene potpore za novorođenu djecu

Naš župan Blaženko Boban predstavio je potpore za novorođenu djecu u cijeloj županiji koje će se davati bebama rođenima već od prvog siječnja ove godine. Glavni ciljevi ovih demografskih mjera u kojima će svako dijete Splitsko-dalmatinske županije dobiti potporu, visina ovisi o području gdje žive, je zaustaviti depopulacijske trendove, demografski obnoviti ruralna područja i otoke, smanjiti migracije prema priobalnim gradovima, potaknuti mlade na zasnivanje obitelji, na rađanje djece. Osigurat će se sufinanciranje potreba djeteta u prvoj godini života, a u pojedinim mjestima čak i do treće godine života. Prema jasnim kriterijima, razlika broja stanovnika, rođenih i umrlih, broju rođene djece u pojedinoj općini ili gradu te poreznim prihodima po stanovniku, sve su gradove i općine podijeljeni u pet kategorija. Tako su i varirali iznosi sufinanciranja.
Općina Dugi Rat je u četvrtoj grupi. Novčane potpore počinju sa 700 kuna. Ukupno je osigurano 354,300 kuna te još 140 tisuća kuna za poklon pakete. Grad Omiš je u trećoj grupi i za djecu je osigurano 840 tisuća kuna novčane potpore plus 244 tisuće za poklon pakete. Novčani iznos potpore za prvo dijete iznosi 800 kuna te raste prema broju djece. Za ove mjere, koje se prvi put uvode, izdvojeno je 4,5 milijuna kuna u proračunu koji će uskoro pred županijske vijećnike, piše Dalmatinski portal. Roditelji svoje novorođenče mogu prijaviti internetom putem usluge e-građani te tko lakše doći do neophodnih dokumenata, počevši od upisa u matični ured pa nadalje.

Izvor: Dalmatinski portal

Župan je kazao i kako mu je zadovoljstvo što je nacionalna mjera demografske politike preuzeta iz programa Splitsko-dalmatinske županije. Odnosno od prvog srpnja, Vlada će sufinancirati rad odgajateljica u vrtiću popodnevnim smjenama, a dotad će to sufinancirati županija u ovom dijelu Dalmacije, a županija planira i sufinanciranje udžbenika za sve osnovnoškolce. Nadam se da će udžbenici biti korišteni barem za nekoliko generacija djece, a ne da se svake godine našim sredstvima kupuju novi udžbenici.

Povezani članci

Who's Online

We have 521 guests and no members online