Predstavljena knjiga VATERPOLO Mladena Hraste

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu predstavljena je knjiga “Vaterpolo” autora izv.prof.dr.sc. Mladena Hraste. U pisanju knjige Hraste je obuhvatio četiri kolegija koji se predaju na Kineziološkom fakultetu u Splitu, a to je Povijest vaterpola, Pravila i organizacija vaterpola, Kineziološka analiza vaterpola te Strukturalna analiza vaterpola.
Dio tehnike i taktike u knjizi je ilustriran šematskim prikazima, ali i brojnim fotografijama koje mu je ustupila HINA, dio fotografija je radio sam Hraste, ali je dosta i onih FAH-ovog fotoreportera Maria Strmotića. Knjiga ima 260 stranica, a nakladnik je Kineziološki fakultet u Splitu. Cijena joj je 200 kuna i može se naručiti isključivo preko Kineziološkog fakulteta U Splitu.
- Želja mi je bila da knjiga bude pisana i na engleskom jeziku kako bi bila dostupna širom svijeta, a koristit će je i studenti splitskog Kineziološkog fakulteta. Želio sam čitateljima pomoći da malo više razumiju vaterpolo, neke nove spoznaje preko kojih sam došao. Kroz knjigu sam nastojao čitatelju dati svoju viziju koju sam stekao kroz igračku, trenersku i znanstvenu karijeru. Upravo mi je karijera znanstvenika pomogla da trenerske misli koje su kolale u meni bacim na papir u obliku jedne knjige - kazao je Hraste.
 

Ima li šanse za nas? Ima, ali..

"Možemo li postati zemlja inovacija?"; "Kakav doprinos razvoju gospodarstva zasnovanog na inovacijama može dati Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu?"; "Što povezuje nas s drugim fakultetima i akademijama?"; "Kakvo sveučilište trebamo?".
Svoj pogled na ova pitanja u petak je prilikom obilježavanja dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) dao njegov dekan Gordan Gledec.
- U najvećem dijelu ljudske povijesti, navike su se mijenjale polako. Za to su ponekad trebala i stoljeća. Promjene uzrokovane visokom tehnologijom mnogima je teško pratiti, a njihov glavni pokretač su znanje i inovacije. Obrazovanje je jedini način da držimo korak s naprednima. Temelj snage najjačih svjetskih ekonomija leži u visokotehnološkom sektoru, čiji je napredak nezamisliv bez obrazovanja i istraživanja. Premda se Hrvatska ne može uspoređivati s vodećim ekonomijama svijeta, itekako se možemo ugledati u zemlje koje su pri samom svjetskom vrhu po BDP-u po glavi stanovnika, kao što su Švedska, Finska, Irska ili Danska, a koje su s nama usporedive i po veličini i po broju stanovnika. Te zemlje svojim stanovnicima osiguravaju pristojan život i poželjna su odredišta za talente koji osiguravaju njihov gospodarski rast. Oni nam pokazuju da su promjene na bolje moguće ako ima volje i pameti. A potencijala ima.. - rekao je Gordan Gledec, između ostalog. Pogledajte snimku...
 
3. Međunarodni kongres "Era nove ekonomije i novih zanimanja – Plava ekonomija i Plave inovacije“ održan je 11. i 12. listopada 2021. godine u Splitu. Kongres je organiziran u okviru projekta ECOMAP – Ecosustainable management of marine and tourist ports kojeg, kao vodeći partner, provodi Općina Podstrana. Predstavnica Općine Podstrana i koordinatorica projekta, Andrijana Dedić, predstavila je aktivnosti i preliminarne rezultate projekta.
Kongres je okupio vrhunske znanstvenike i stručnjake, utjecajne članove međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša, istraživačkih instituta, obrazovnih ustanova te predstavnike hrvatskih i talijanskih lokalnih, regionalnih i državnih vlasti, sveukupno više od 140 sudionika. U sklopu Kongresa održan je i Forum "Luke i održivi razvoj".
Kongresom su obuhvaćene sljedeće teme:
- Plava ekonomija i inovacije
- Regionalne i lokalne strategije te suradnja pomorskih regija
- Izazovi novih karijera i inovativni edukativni programi
- Održivi razvoj
- Klimatske promjene i njihov utjecaj na plavu ekonomiju.
 

Svemirski teleskop James Webb ide u orbitu

Svemirski teleskop James Webb (JWST), vrijedan 10 milijardi dolara, bit će lansiran u orbitu 18. prosinca 2021., objavila je NASA. Razvoj JWST-a počeo je još 1996. godine, a teleskop je rezultat suradnje između NASA-e, Europske (ESA) i Kanadske svemirske agencije (CSA). Zamišljen je kao svojevrsni nasljednik svemirskog teleskopa Hubble lansiranog još 1990. godine. No, JWST će se ponajprije usmjeriti na infracrvenu svjetlost, koja je idealni dio spektra za promatranje hladnih nebeskih objekata - od međuzvjezdanih oblaka prašine i plinova te čestica oko zvijezda iz kojih nastaju planeti, ali i planeta u orbitama oko udaljenih zvijezda.
James Web” će - nakon svega što smo doznali uz pomoć njegova prethodnika, teleskopa Hubble - još dublje zaviriti u naše podrijetlo: od nastanka zvijezda i planeta do rođenja prvih galaksija u ranom svemiru. Teleskop će biti lansiran iz Francuske Gvajane pomoću rakete Arianne. - Svemirski teleskop James Webb bit će najmoćniji i najsloženiji teleskop ikad lansiran - rekla je dr. Caroline Harper, piše Jutarnji list. Revolucionarna tehnologija teleskopa "Webb" pomoći će čovječanstvu razumjeti podrijetlo svemira i naše mjesto u njemu.
 
U Zadru se održala konferencija o inovativnim rješenjima za održivost Jadranskog mora u sklopu projekt InnovaMare, koji je dio Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, financijskog instrumenta EU koji podržava suradnju između dvije države članica koje povezuje Jadransko more.
Projekt InnovaMare - Zaronite u dubinu mogućnosti - mogao bi podići  prekograničnu suradnje između znanosti i privatnog sektora na višu razinu i olakšavanje uključivanja malih i srednjih poduzeća u međunarodne mreže za istraživanje. U sklopu projekta planira se zajednički razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora te poticati tehnološke inovacije, posebno projekte i programe koji su vezani za zaštitu okoliša, mora i pomorskog sektora.
Projekt InnovaMare u prvoj je fazi, a njegova provedba traje 30 mjeseci, od 01.07.2020. do 31.12.2022. s ukupnim proračunom od 5,6 milijuna eura. Na konferenciji je potpisano i pismo namjere o uspostavljanju Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici u Šibeniku, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba i Instituta Ruđer Bošković. Centar u Šibeniku će biti središnje mjesto za suradnju i umrežavanje dionika iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora, s ciljem razvoja inovativnih rješenja u robotici i senzorici u svrhu praćenja i prevencije onečišćenja mora i drugih rješenja za sektore plave ekonomije.
Na konferenciji je održana i panel rasprava o načinima na koje predstavnici vlasti mogu podržati razvoj inovativnih rješenja.
 

Perun 1 leti u svemir

Perun I model je prvog hrvatskog satelita 2U CubeSat koji će, prođe li sve dobro vezano za istraživanje i razvoj, u lipnju 2023. godine biti lansiran u svemir.
Plan je to Jadranske aero-svemirske asocijacije A3, nevladine, neprofitne i neovisne udruge koja je osnovana s ciljevima poticanja, istraživanja i razvoja u aero-svemirskom sektoru, posredovanja u projektima kao "point of contact“, obrazovanja i savjetovanja te međunarodne suradnje za sve koji su voljni sudjelovati u aero-svemirskom programu RH.
Lansiranje prvog malog, mikro hrvatskog satelita u svemir kratkoročni je cilj udruge koja kroz rad sa studentima i mladima žele podučiti zainteresirane svim segmentima organizacije i provedbe ovakvog projekta jer im je dugoročan cilj edukacija i otvaranje sveučilišnog smjera svemirske i inovativne tehnologije.
- Pravilo je za taj prvi satelit da prvo treba naučiti mlade, a i odrasle i firme da mogu ući u svemirsku tehnologiju - kaže Slobodan Danko Bosanac, fizičar sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković i predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije. I to je zapravo dugoročni cilj ove priče, hrvatske tvrtke i mlade znanstvenike povezati s brzorastućom svemirskom industrijom, i to od hrane do novih materijala. Njihovo središte bit će u Sisku, gdje je već osnovan Centar za svemirske i inovativne tehnologije, koji će biti spona između investitora i tvornica, odnosno firmi u svijetu, a plan je da bi proizvode proizvodili u Sisku ili županiji. A dok centar ne zaživi, treba pripremiti prvi hrvatski satelit za let u orbitu. Tako će, nadaju se, otvoriti sasvim novu dimenziju u razvoju Hrvatske. Jer razvoj tehnologija omogućio je da i male zemlje, poput Hrvatske, koja je ostala na repu svemirskih istraživanja u EU (ispred nas su i Bugarska i Rumunjska, s kojima se obilčno volimo mjeriti, a koje već imaju svoje nacionalne satelite u zemljinoj orbiti), da uđu u svemirsku utrku, odnos razvoj svemirske i inovativne tehnologije.
A da brojni mladi i pametni hrvati gledaju prema nebu i svemiru i ne obaziru se na skeptične komentare govori i nedavni uspjeh ekipe iz Astronomskog društva Omiš koja je u ljeto 2019. s omiške plaže lansirala stratosfersku sondu u gornje slojeve atmosfere Zemlje. Video koji prikazuje lansiranje i let stratosonde preko Srednje Dalmacije do visine 30 km i natrag objavljen je odavno i možete ga pronaći ovdje, a potom su, vrijedni kakvi jesu, obradili i ostale podatke sa sonde te ih objavili ovdje.
Zaključak, sve se može kad se zna i hoće. A dobro dođe i "malo" podrške. Poželimo puno institucionalne podrške i A3 udruzi. Jer Perun I mora u Svemir!
 

FESB-ovci dizajniraju čipove za CERN

Tim mladih znanstvenika s FESB-a sudjeluje u dizajnu čipova za najveći svjetski istraživački centar - CERN u Ženevi. Mladi tim elektroničara, docenti Duje Čoko i Ante Kristić, profesor Josip Musić, doktorica znanosti Marina Prvan, uz vodstvo profesora Julija Ožegovića i Ivice Puljka, dizajnirali s dijelove čipa za novu generaciju detektora u CERN-u, u suradnji s još jednim izvrsnim svjetskim znanstvenim centrom - Fermilab kraj Chicaga. U svom radu su koristili najmodernije svjetske alate i metode. Prvi rezultati dizajna su bili tako uspješni da ih je tim iz Fermilaba pozvao na sudjelovanje u dizajnu još novije generacije čipova, što predstavlja izvrstan uspjeh za ovu mladu ekipu splitskih znanstvenika...
 

Obljetnica smrti Nikole Tesle

Na današnji dan, 7. siječnja 1943., u newyorškom hotelu Newyorker, usamljen i osiromašen, umro je slavni hrvatski pronalazač, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla. „Jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli“ (prema riječima gradonačelnika New Yorka La Guardije) rođen je 10. srpnja 1856. u selu Smiljanu, nedaleko od Gospića u Hrvatskoj. Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih su mnogi znatno unaprijedili razvoj suvremene znanosti i svijeta ...
 

Dalmacija među najugroženijim područjima RH

Nedavna podrhtavanja tla na području Republike Hrvatske i susjednih zemalja privukla su pažnju javnosti, strah je sve veći od moguće (veće) katastrofe, ali mnogo je faktora koji utječu na percepciju javnosti. Slabija upućenost nekada može uzrokovati bespotrebnu paniku, jednako kako može rezultirati i većim gubicima u trenucima kada katastrofa zaista i pogodi, piše Tin Žaja na stranicama portala Dalmacija Danas.
Područje Hrvatske dio je mediteransko-transazijskog područja (15% svjetskih potresa) koje obuhvaća kolizije Afričke i Indijske s Euroazijskom litosfernom pločom. Do potresa na našem području dolazi uslijed podvlačenja Afričke litosferne ploče pod Euroazijsku. Magnituda, odnosno količina oslobođene energije, i intenzitet dvije su mjere koje se proučavaju kod potresa. Prva se mjeri Richterovom ljestvicom, a druga uglavnom Mercalli Cancani Siebergovom ljestvicom.
Unatoč tome što se ljudska vrsta neprestano razvija, a na taj način rastu i tehnološka dostignuća, potrese još uvijek nije moguće predvidjeti. S obzirom na kretanje litosfernih ploča i na povijesnu rasprostranjenost potresa, može se reći u kojim će područjima doći do potresa, ali nemoguće je predvidjeti vrijeme, jačinu i intenzitet. Za razliku od relativno mirnijeg prostora istočnog dijela Kontinentalne Hrvatske, Primorska Hrvatska mnogo je aktivnija po pitanju potresa. Osim što su potresi na području Dalmacije učestaliji u odnosu na neke druge dijelove države, oni su prosječno i nešto snažniji. Posebni naglasak treba staviti na šire dubrovačko područje te na srednjodalmatinsku zagoru, od Sinja preko Imotskog do Vrgorca i područje Mosora, te priobaljem.
S obzirom na povijesne događaje, moguće je očekivati da će i područje RH, posebice Dalmaciju, u određeno vrijeme ponovno pogoditi neki razorniji potres, a pitanje je jesu li stanovnici tih područja infrastrukturno i logistički spremni nositi se s posljedicama moguće prirodne katastrofe?
 

Hrvatski znanastvenici o cjepivu protiv korone

Hrvatski znanstvenici, njih 30 na čelu s Ivanom Đikićem, poslali su otvoreno pismo hrvatskoj javnosti vezano uz cjepivo protiv covida-19, želeći ukazati široj javnosti na važnost cijepljenja protiv ove bolesti.
- "Cijepljenje je najdjelotvorniji način sprječavanja širenja virusa s ciljem zaštite zdravlja što većeg broja ljudi. To je dokazano na brojnim bolestima do danas uključujući ospice, dječju paralizu, kao i sezonsku gripu. Nuspojave kod odobrenih cijepljenja su rijetke i značajno su manja opasnost nego simptomi i komplikacije samih bolesti. Pravilno cijepljenje osigurava zaštitu od infekcije za pojedince, a procjepljivanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka učinkovitije terapije, smatramo cijepljenje protiv covid-19 najboljim načinom za zaštitu ljudi. Stoga želimo naglasiti da bez cijepljenja (kao i bez poštivanja pravilnih epidemioloških mjera) ova pandemija neće nestati nego će posljedično duže trajati i uzrokovati  dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske. Odobrena cjepiva protiv covida-19 su dokazano djelotvorna (stvaraju pozitivan imunološki odgovor) i sigurna (štetne posljedice cjepiva su minimalne). Pojedinci koji bi mogli negativno reagirati na cijepljenje mogu se identificirati i isključiti iz programa cijepljenja. Cijepljenjem ćemo zaštititi sebe i svoje bližnje od posljedica covid-19 bolesti. Mi ćemo se svi cijepiti dostupnim cjepivima prema službenim redoslijedima i prioritetima u našim sredinama." - zaključni je stav skupine znanstvenika i liječnika vezan uz cijepljenje protiv covida-19.
Njihovo otvoreno pismo u cijelosti možete pronaći i pročitati ovdje.
 

SpliTech 2020.

U Splitu se održava peta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2020 koja se ove godine iznimno održava u virtualnom okruženju i traje naredna 3 dana - do 26. rujna 2020. Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Sveučilišta u Splitu. Sama konferencija okuplja ugledne znanstvenike, inženjere i stručnjake iz akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija u svrhu razmjene znanja o temama vezanim uz pametne i održive tehnologije. Ključne teme konferencije su diskusija o recentnim akademskim napretcima iz područja Interneta stvari i ugradbenih sustava u akademske i industrijske svrhe. Poseban naglasak je stavljen teme pametno okružje/grada (eng. Smart City), energije, Internet stvari (eng. Internet of Things), održive gradnje i e-Zdravlje (eng. eHealth). Uz predavanja znanstvenika i stručnjaka predviđene su i online stručne radionice u suradnji s partnerima iz industrije kao i diskusije o istraživanjima, problemima, rješenjima i razvojnim rezultatima iz navedenih tehnologija. Također, održavat će se i govori istaknutih akademika iz raznih dijelova svijeta...
 
Splitski profesor, znanstvenik, popularizator znanosti, pogotovo među najmlađima, fizičar Ivica Puljak povodom početka nove školske godine obratio se zanimljiom porukom djeci koja su u ovim neobičnim uvjetima danas opet ušla u svoje škole, učionice, neki i po prvi put..

Draga djeco, evo što ćete naučiti u školi. Znanost, posebno fizika, kemija i biologija, će vam pokazati da ste posebni, nevjerojatni, privlačni, puni energije, eksplozivni i da zračite, ali i da je u redu ako se ponekad osjećate stari i umorni. Također će vam dati dva važna i neoboriva argumenta, ako bi vas roditelji ili neki drugi autoriteti prozivali da ste vi za nešto krivi. Kao bonus, saznat ćete da ste vi prave zvijezde i da možete od roditelja zatražiti i takav tretman. A oni, kako ne smiju biti protiv znanosti, moraju ga vam pružiti.
Evo ukratko, a više ćete saznati na satovima fizike, kemije i biologije. Kad vam netko kaže: “Ah, baš si mi nekako poseban i nevjerojatan!”, potpuno je u pravu...
 
Prema rezultatima upisa studenata u prvu godinu studija u akademskoj godini 2020./2021. na Sveučilištu u Splitu za jesenski rok ostalo je slobodno čak 1.306 mjesta, od čega 872 na sveučilišnim studijima.
Neobično, najviše slobodnih mjesta ostalo je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (217 slobodnih mjesta!). Slijedi ga Prirodoslovno-matematički fakultet (111), Pravni (83), Kemijsko-tehnološki (70), Ekonomski fakultetu (67) te Umjetnička akademija (50).
Kvote su popunjene na Kineziološkom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pomorskom fakultetu, zajedničkom Studiju farmacije Medicinskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Studiju arhitekture i urbanizma na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, Studiju računarstva na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, dok je tek po nekoliko mjesta ostalo na Filozofskom fakultetu te Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija, piše Slobodna Dalmacija.
 

Nakon 5G mreže ništa neće biti isto

Nova 5G tehnologija, iako često u središtu teorija zavjere i lažnih vijesti o štetnosti, u praksi donosi veliko unaprjeđenje dosadašnje 4G/LTE tehnologije, analizira Al Jazeera. Brzina je jedna od najvećih prednosti 5G mreže i očekuje se da će 5G biti i do 100 puta brža od običnog 4G-a. Brzina preuzimanja (download speed), koja je kod 4G/LTE Advanced mreže procijenjena na oko 10 MB/s, kod 5G mreže je 100 MB/s. S tom brzinom, film u trajanju od dva sata može se preuzeti za manje od 10 sekundi. Većina 5G mreža izgrađena je na superfrekvencijskim valovima. Veće frekvencije mogu prenijeti mnogo više podataka i mnogo brže nego na 4G mreži. Mreža nove generacije trebala bi imati znatno veći kapacitet od 4G-a. To će značiti bolji signal za mobilne telefone, ali i povezivanje mnogo većeg broja uređaja na mrežu. Još jedna prednost je skraćena latencija, odnosno kašnjenje mreže..
 

Stožer proširio obavezu nošenja maski

Stožer je donio odluku o “nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski”. Odlukom se za vrijeme trajanja epidemije uvodi obaveza nošenja maski, a navedeno je u kojim slučajevima će maske biti obavezne. Moraju ih koristiti:
– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
– vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
– druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 13.srpnja.

NAJNOVIJE: Već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.