Rekordna godina dugoratskog turizma!

Skupština Turističke zajednice Dugi RatTuristički ured u Dugom Ratu i turističko informativni centri u Dućama i Sumpetru tijekom 2008. godine obavljali su svoje redovne poslove, kao i prethodnih godina, kazano je na Skupštini Turističke zajednice koja je održana u prepunoj prostoriji Općinskog vijeća Dugog Rata. Turistima su pružene raznovrsne informacije, a iznajmljivačima soba, apartmana i kampova upute i objašnjenja. Tijekom protekle godine suradnja TZ Dugi Rat s srodnim organizacijama je bila dobra, a napose je zadovoljstvo što je  konačno uspostavljena primjerna suradnja s Općinskim vijećem i Poglavarstvom, te Uredom za turizam, Gospodarskim inspektoratom, Poreznom upravom, TZ Županije, Hrvatskom turističkom zajednicom, Ministarstvom turizma, a nadasve s Policijskom postajom, budući ona obavlja poslove  prijave i boravka stranih turista na ovom području ...

OPŠIRNIJE S SKUPŠTINE TURISTIČKE ZAJEDNICE OPĆINE DUGI RAT

Rekordna godina dugoratskog turizma!

Piše: Davor Grgat

Analizirajući podatke o broju turista i noćenju turista turistička sezona 2008. na području Dugoratske općine je bila uspješna te se pokazala kao rekordna godina turizma - rečeno je na Skupštini Turističke Zajednice Dugog Rata.

Skupština Turističke zajednice Dugi Rat

Do 15. listopada na području ove općine boravilo je 28,019 turista, od čega 26,689 stranih i 1,330 domaćih što je povećanje od 11 posto u odnosu na prošlu godinu.

U privatnom smještaju /sobama, apartmanima i kućama za odmor/ zabilježeno je 25,606 turista a na zemljištima za kampiranje 1,887, i u hotelima 526.

Turisti su ostvarili 189,823 noćenja i to 181,516 stranih i 8,307 domaćih noćenja, što je 12 posto više nego prethodne godine. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Češke 26 posto, Slovačke 18 posto, Poljske 13 posto, Njemačke 11 posto Mađarske 10 posto te Hrvatske 4 posto.

Skupština Turističke zajednice Dugi Rat

Postavljena je tabla dobrodošlice u Dućama. Tiskan je reprint prospekta Općine Dugi Rat u kojem su prezentirana sva mala mjesta naše općine; - stara sela, kultura i rekreacija. Tiskano je devet različitih plakata, tj. plakatirana su sva naša mjesta. Izrađena je nova web-stranica Turističke zajednice, na kojoj se besplatno mogu prezentirati svi iznajmljivači.

Tijekom sezone otvoreni su turističko-informativni centri u Dućama i Sumpetru. Organizirano je generalno čišćenje plaže, što je intenzivirano za vrijeme sezone i to duž cijele općine. U suradnji s općinskim poglavarstvom, organiziran je popravak i rad tuševa na plažama. Nabavljene su kante za otpatke te klupe za sjedenje. Postavljene su kabine za presvlačenje. Financijski se pomoglo u uređenju plaže.

Turistička zajednica je sudjelovala u organizaciji i financiranju Dugoratskog ljeta, kao kultne kulturno-sportske i turističke promidžbe. Pri svakoj manifestaciji, bez obzira kakvog je karaktera bila, pomagali smo koliko smo mogli kao uostalom i sve akcije koje pridonose poboljšavanju uvjeta boravka turista na našem području i Poljica kao šireg pojma, te unapređenju i pomicanju tradicije i običaja.

Skupština Turističke zajednice Dugi Rat

U sklopu ekološko-edukativne akcije "Volim Hrvatsku" TZ je organizirala izbor najljepše uređenog balkona i okućnice, a u akciji su se uključili i učenici OŠ "Jesenice".

Pokušao se riješiti svaki dojavljeni problem, koji se odnosi na turizam u okviru naše nadležnosti, odnosno proslijedio se  nadležnim institucijama, kazao je u izvještaju TZ o jednogodišnjem djelovanju.

Na Skupštini, kojoj su nazočili i načelnik općine Jerko Roglić i predsjednik Općinskoga vijeća Dugi Rat Petar Kačunko, bilo je najviše govora o izgradnji kanalizacijskog sustava, te pripremama za narednu turističku godinu, o nečistoći plaža, o kategorizaciji ležajeva na pojedinim mjestima ali i da se bivši turist-biro na Oriju definitivno sruši, kako bi se djeci do škole omogućio bolji pristup.

Sve u svemu: Skupština jedna od uspješnijih tijekom proteklih godina, poglavito što se iz svega toga može konstantirati, kako su u uređenje i čišćenje plaže može i mora posvetiti  puno veća pažnja i veća novčana sredstva, a da o kanalizaciji i ne govorimo.

Skupština Turističke zajednice Dugi Rat

Kanalizacija kao najveći i najznačajniji komunalni zahvat na području naše općine, morao bi biti prioritetan zadatak svih nas, jer kad riješimo to pitanje - više ništa na ovom području neće biti kao ranije.

Rješavanjem kanalizacije mi zaista ulazimo u turističku zonu, pa se tada nećemo zalagat za lošiji turistički razred kao dosada, nego ćemo nastojat da se vinemo više, da pružimo turistima više i bolje a da za uzvrat i mi bolje prođemo na financijskom planu.

Uostalom, ako je danas naša plaža simpatična turistima, poglavito inozemnim, kakve koristi tek možemo naslutiti ...
  

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and no members online