Mještani Malog Rata: Kako ćemo gostima reći da plaže više nema?!

- Drugdje se sve radi da bi se dobila plaža, a ovdje da se uništi. Nemojte nas krivo shvatiti, svim smo srcem za proširenje plaže i šetnicu, ali ne ovako – govori za Slobodnu Dalmaciju petnaestak mještana Malog Rata, koji su se uz gomile nasute zemlje i kamenih gromada na mjestu gdje je nekada bila plaža okupili s nadom da će interes javnosti odgovorne potaknuti na uvažavanje njihovih želja i potreba. A ono za čim vape je funkcionalna, ako već ne uredna plaža prije dolaska prvih gostiju. - Što ću ja reći mladoj obitelji koja mi uskoro dolazi s petomjesečnom bebom i dvogodišnjim djetetom? Da plaže čiju su sliku vidjeli na internetu kada su se odlučili kod nas rezervirati smještaj više nema? - pita se Anamarija Mandić.  - Očekujem da će se brzo obaviti sanacija zida, koji priječi nastavak gradnje šetnice i obnovu plaže - veli načelnik Jerko Roglić, koji mještane moli za razumijevanje i strpljenje..

Mještani Malog Rata u problemima zbog kašnjenja radova:

Kako ćemo gostima reći da plaže više nema?!

Piše: Tanja Giovanelli / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Projekt proširenja plaže rađen je bez suglasnosti mještana. Mi uopće ne znamo na što će ovo sličiti kada konačno i bude dovršeno. No, ono što znamo je da nam uskoro stižu gosti koji nam se godinama vraćaju radi te plaže. U Malom Ratu im ionako nemamo ništa drugo ponuditi - objašnjava Anita Tomić, uvodeći nas u priču, dok s pažnjom koračamo preko blatnjavih gromada tražeći komad žala.


Od čega ću živjeti?

- Što ću ja reći mladoj obitelji koja mi uskoro dolazi s petomjesečnom bebom i dvogodišnjim djetetom? Da plaže čiju su sliku vidjeli na internetu kada su se odlučili kod nas rezervirati smještaj više nema? - nadovezuje se Anamarija Mandić, navodeći kako bi za uredno plaćene poreze trebali barem zadržati postojeću kvalitetu ponude, akoje već ne mogu unaprijediti.

- Sad bih ja, kao dobar domaćin, njima to trebala javiti i otkazati rezervaciju. A tko će mi to nadoknaditi. Od čega ću živjeti? - nastavlja naša sugovornica, ističući kako ni alternativa prešućivanja problema ne donosi bolju budućnost, jer će internetske recenzije razočaranih gostiju otjerati buduće putnike.

Jerka Roglića, načelnika općine Dugi Rat, s nezadovoljstvom radovima na plaži mještani su već upoznali, a na oronuli zid, koji je nedavno i zaustavio bagere podno njihovih kuća, kako tvrde, uzaludno upozoravaju već 15 godina.

Prilikom terenske inspekcije, djelatnici Hrvatskih cesta uočili su opasnost od urušavanja zida koji tamošnju frekventnu prometnicu odvaja od plaže i buduće šetnice pa je planirani dovršetak prve faze proširenja plaže uvjetovan njegovom sanacijom.


Roglić: Molim za strpljenje

Da mještani ne pušu na hladno, razumije i sam načelnik Roglić, koji je uvjeren u skori rasplet priče sa zidom, pa susjede moli za strpljenje.

- Prije desetak dana s Joškom Buricom iz HC-a dogovorio sam sanaciju te lokacije i očekujem da će je uskoro pokrenuti, jer su upoznati sa situacijom. Mi smo se i ranije s tim zidom htjeli pozabaviti, ali kako on nije u ingerenciji Općine, jer se nalazi na pomorskom dobru, osim novca nedostajalo je i razumijevanja - objašnjava načelnik, najavljujući kako će s radovima nastaviti čim se zid obnovi.

No, ni pravovremeni nastavak proširivanja plaže stanovnicima Malog Rata neće spasiti sezonu. Kako doznajemo, niti milijun i pol kuna predviđenih proračunom i njegovim rebalansom za izgradnju tristotinjak metara duge šetnice ne uključile nasipavanje bijelog žala.

Do 15. lipnja, do kada komunalni red dozvoljava građevinske radove, predviđeno je tek nasipavanje "žalike" u more pored stijena, koje su ondje stavljene kako bi šetnicu štitile od lebića i drugih nepogoda, čime bi se tek ostavio temelj za finije žalo, čije nasipanje najavljuje za iduću godinu.
Opasne stijene

- Od svega nam najviše smetaju te stijene. Njih nije trebalo ni biti - ljutito će Igor Velić.

- Na kolikim su plažama šetnice uz samo žalo, bez tih stina. Na njima samo možemo polomiti noge. Ovako se štite nasipi od lučica, a ne šetnice na plažama. Najbolje da stanu s radovima i barem pola tog kamena prebace u dugo "pero", koje bi nam osiguralo da se s vremenom formira plaža - ističe Velić.

- Sad bi oni bili inženjeri i građevinari. Ne može se tako - odgovara Roglić, dodavši kako je poduzeće "Kozina projekt" za 30-ak tisuća kuna izradilo projekt prema kojemu se nadograđuje ovaj dio plaže, a sve kako bi do 2020. godine Dugi Rat šetnicom spojili s Omišem.

Dajemo sve od sebe da napravimo što više možemo, pa smo pristali i na drugačiji pristup, te ćemo umjesto stijena nadalje stavljati plutajuće betonske ploče. To je znatno poskupjelo gradnju, ali uvjeren | sam da s rebalansom nećemo imati problema. No, bijelo žalo dolazi tek nagodinu, a prekrit će stijene i ploče jednako.

Mještane molim za razumijevanje, jer će nova plaža biti mnogo bolja od ove koju su imali - naglašava načelnik, najavljujući rasvjetu, tuševe i stablašice cijelom dužinom šetnice.

Povezani članci

Who's Online

We have 60 guests and no members online