19. lipnja 2020. u Općinskoj vijećnici Općine Dugi Rat održana je svečana dodjela javnih priznanja za 2019. godinu. Dosadašnjih godina, svečana dodjela javnih priznanja uobičajeno se odvijala u prostorijama kino dvorane za vrijeme svečane sjednice Općinskog vijeća povodom blagdana Sv. Josipa. Kako je ove godine svečana dodjela povodom blagdana Sv. Josipa izostala poradi zabrane javnog okupljanja uslijed COVID-a 19, održana je dodjela javnih priznanja u prostorijama Općinske vijećnice u skromnom, ali toplom okruženju. A laureati su sljedeći:
Učenica MARTA PEŠUT zaslužila je osobnu nagradu za 2019. godinu radi iznimnog muzičkog talenta i postignutog uspjeha na međunarodnim i nacionalnim natjecanjima gitare kojima je uspješno promovirala svoj kraj i domovinu.
SRĐANU ZEMUNIKU dodijeljena je osobna nagrada za 2019. godinu zbog nesebičnog zalaganja i aktivnog angažmana u raznim akcijama s područja humanog, kulturnog i društvenog života Općine Dugi Rat.
MARTIN ŽILIĆ laureat je nagrade za životno djelo – kao osobi koja je svojim dugogodišnjim radom i djelom dala izuzetan doprinos u području kulture, obrazovanja i sporta te na različitim područjima društvenog i političkog života Općine Dugi Rat.
Čestitamo dobitnicima javnih priznanja naše općine te im uz zahvalu na dosadašnjem poželimo i puno uspjeha u daljnjem radu. Javna priznanja su dobitnicima nagrada svečano uručili općinski načelnik Jerko Roglić te predsjednik Općinskog vijeća Općine Dugi Rat Bernardin Petrić.
 
U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. Dugoraćani su svečano obilježili blagdan Svetog Josipa, nebeskog zaštitnika svoje župe, župe sv.Josipa Dugi Rat, a mještani općine Dugi Rat proslavili i 25. rođendan naše općine, Dan općine Dugi Rat.
Sveti Josip je, nakon Majke Božje, najveći svetac Katoličke Crkve, zaštitnik je našeg mjesta i općine, zaštitnik je i hrvatskog naroda, a pogotovo radnika, očeva i hranitelja obitelji. Vjersko slavlje u Dugom Ratu počelo je svetim misama u 8 i 9 sati koju je predvodio don Tomislav Bašić iz Jeseničke župe, a nastavilo se popodnevnom tradicionalnom procesijom kroz mjesto i svečanom svetom misom koju je predvodio prof.dr. don Marinko Vidović.

Proslava Dana općine Dugi Rat počela je polaganjem vijenaca za poginule branitelj pred spomenik na trgu svetog Josipa, potom je u kinu Dalmacija održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali i brojni uzvanici i gosti te delegacije bratske općine Novaci iz Makedonije. Nakon pozdravnog govora predsjednika općinskog vijeća Bernardina Petrića, naš dugogodišnji načelnik Jerko Roglić obratio se skupu govorom u kojem je istakao trenutni gospodarski trenutak u kojem se nalazi naša općina te što je u prethodnom jednogodišnjem razdoblju učinjenu na izgradniji i održavanju (komunalne) infrastrukture i poboljšanju uvjeta življenja u mjestima naše općine, te općinskim planovima za iduće razdobolje kojima će veliki obol dati i naša županija. A njen predstavnik, dožupan Luka Brčić, skupu je približio te planove među kojima se ističe skori početak gradnje školske sportske dvorane uz osnovnu školu na Oriju.

Naša najveća rak-rana, ali i razvojna prilika, nije ni riječju spomenuta. Riječ je o kompleksu bivše tvornice "Dalmacija", odnosno turističke zone "Dalmacija", na kojem nikako da se krene u pripreme terena za realizaciju ambicioznog projekta naših omiljenih investitora. Drugi problem, izgradnja kanalizacije u središnjem i zapadanom dijelu općine, još je u fazi pripreme dokumentacije, a kada će "Jadranske vode" krenuti s realizacijom ovog prevažnog projekta - ne zna se. Nećemo Vam više kvariti prazničku idilu... jer ima projekata koje svakako valja pohvaliti i istaknuti. Među njima je izgradnja novog vrtića na Sumpetru, nastavak izgradnje šetnice u Jesenicama, prihrana plaža na Dućma i ostalim plažama općine i niz radova na komunalnoj infrastrukturi, te potpora općine razvoju (ili održanju sadašnjeg statusa) kulture, sporta i ostalih društvenih aktivnosti u našoj zajednici, te brizi za potrebite i one u nevolji kroz socijalu.

Na svečanoj sjednici dodjeljena su i svega dva javna priznanja Općine Dugi Rat za 2017. Dobitnik nagrade za životno dijelu, posthumno, naš je dugogodišnji novinar i kroničar svih društvenih zbivanja Davor Grgat. Grupno priznanje otišlo je u vitrine našeg vitalnog KUD-a Dalmacija, koji je lani proslavio prvih 50 godina djelovanja. Možda se moglo podjeliti i još pokoju nagradu, imamo pojedinaca koji su je više nego zaslužili. Tko zna, možda se čeka da najprije umru.., možda je stvar u onoj "nitko nije prorok u svom selu", a možda i u onoj da ih najprije netko treba i predložiti.. Eto, nismo saznali ni tko je vatrogasac godine (a možda je to proglašeno jesenas, ne znam, krhko je /pri/znanje) u godini kad smo imali sreće.

Lijepo je bilo vidjeti u kinu i na fešti i brojnu delegaciju naše bratske makedonske općine Novaci, koja je proteklog vikenda bila u uzvratnom posjetu našoj općini. Šteta samo što ih domaćini nisu predstavili i ostalim sudionicima našeg gospodarskog, kulturnog i društvenog života. Tko zna, možda bi se sadašnji nivo suradnje i prijateljstva mogao i još produbiti i na drugim poljima. A bilo bi lijepo da se produbi suradnja i s ostalim prijateljskim ino-sredinama, primjerice bavarskim Grafenrheinfeldom i austrijskim Semriachom, velikim prijateljima naših vatrogasaca, da spomenemo samo neke "prekogranične kandidate" za suradnju.

Proslava blagdana svetog Josipa i Dana općine nastavila se u ponedjeljak uz blagdansku trpezu u krugu obitelji i prijatelja, negdje i do dugo u noć. U nastavku članka, zahvaljujući marljivom Jakovu Veliću s TV Dugi Rat, možete pogledati video snimke svečane sjednice i procesije kroz Dugi Rat.
 
Završen je javni natječaj za komunalnog redara u općini Dugi Rat. Nakon niza selekcijskih filtara napokon imamo komunalnog redara - Slobodana Tomića - koju ovu javnu dužnost počinje obavljati 1.travnja 2015. Kako ovo nije vijest iz kategorije "Aprililili", u nastavku donosimo izvatke iz "Odluke o komunalnom redu" općine Dugi Rat koje se odnose na dužnosti i obveze komunalnog redara, te pozivamo i sve zainteresirane sumještane da se s njima upoznaju. Dosadašnji komunalni redar u našoj općini, Pavao Tomić, uz mentoriranje novog kolege moći će se odsad više posvetiti svojoj novoj dužnosti voditelja Vlastitog pogona naše općine. Komunalnog redara Slobodana Tomića uskoro ćemo opširnije predstaviti na ovim stranicama. Zasad spomenimo samo generalije: Slobodan Tomić bivši je radnik danas ugasle tvornice Dalmacija-Iskra, gdje je proveo najveći dio svog radnog vijeka. Tomić je istaknuti sportski djelatnik, supokretač (suobnovitelj) vaterpolo kluba KORENAT Dugi Rat, aktivni sudionik društvenog života Dugog Rata i općine, aktivni član nekoliko udruga civilnog društva, te ništa manje značajno i vrijedan turistički djelatnik. Ne zaboravimo još da je bio i nezavisni općinski vijećnik u jednoj od prošlih općinskih garnitura. Tomić je i hrvatski branitelj.  Poželimo mu sve najbolje u radu uz stari rudarski pozdrav - Sretno! ...
 
Mizeran odaziv obilježio je i izbore za vijeća Mjesnih odbora Općine Dugi Rat koji su održani u nedjelju, 1. lipnja 2014. Od 6,306 upisanih glasača na izborima je zabilježen svega 501 valjani glas, što je samo 7,94% biračkog tijela. Na izborima su trijumfirale liste nezavisnih kandidata, pa je tako u MO Duće od 7 članova čak 4 sa nezavisne kandidacijske liste nositelja Antonija Borića, 2 člana su s liste kolacije HDZ i HSP-AS, a 1 s liste HDS. Vijeće MO Dugi Rat čini 5 članova sa nezavisne kandidacijske liste nositelja Tomislava Tomaša, te po 1 član liste koalicije HDZ i HSP-AS, te liste HDS. Vijeće MO Orij i Mali Rat čini 5 članova od kojih su 4 s nezavisne liste nositelja Tonča Žilića, a 1 s nezavisne liste Ranke Kalebić. Vijeće MO Sumpetar čine 3 člana s liste HDZ-a, te 2 s liste HDS-a, dok je u Vijeću MO Krilo Jesenice situacija obrnuta, od 7 članova 6 je s liste HDS-a te 1 s liste HDZ-a. Čestitamo svim članovima novog postava vijeća Mjesnih odbora u našoj Općini! Volonterskog posla im zasigurno neće faliti, u to smo sigurni, a na nama je da si pomognemo, a na našim vijećnicima da podrže i "proguraju" inicijative za kvalitetnije živlljenje u našoj zajednici...  Sastave novih članova vijeća mjesnih odbora potražite u nastavku članka, a iz izbornog povjerenstva pristigli su nam i službeni rezultati (PDF) ...
 
U prostorijama Općine Dugi Rat do 15. ožujka 2014. g. (radnim danom) moći će se upisati zainteresirani za nabavu sadnog materijala za 2014. godinu, koji se provodi u cilju ostvarenja Programa podizanja višegodišnjih trajnih nasada - u cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje na području Splitsko-dalmatinske županije. Program sufinanciranja nabave sadnog materijala provodi se po principu plaćanja: 1/3 Splitsko-dalmatinska županija, 1/3 Općina Dugi Rat, a 1/3 krajnji korisnik. Pozivamo zainteresirane stanovnike sa područja Općine Dugi Rat da se prijave za upis sadnog materijala (sortu i količinu) u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat (Pavao Tomić), radnim danom od 08:00 do 14:00 sati ili da prijavu zajedno sa potrebnim prilozima dostave na mail: \n This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

Duće: Akcija prikupljanja glomaznog otpada

Organizirana je akcija prikupljanja i odvoza glomaznog otpada sa područja Općine Dugi Rat. veliki kontejneri za glomazni otpad za područje naselja Duće biti će postavljeni na sljedećim lokacijama u u Dućama i isključivo u sljedećem vremenu ...
 
Općina Dugi Rat obaviještava mještane da će tvrtka Cian iz Splita u noći s ponedjeljka na utorak (23.07.2013.) s početkom u 3:00 sata započeti s drugom "adulticidnom" dezinsekcijom komaraca u Općini Dugi Rat, metodom prizemnog zamagljivanja. U slučaju vremenskih neoprilika akcija se odgađa za drugi termin, o kojem će te biti obaviješteni. Ovim putem upozoravamo sve pčelare, kao i uzgajivače ptica da iste zaštite od doticaja s sredstvom za dezinsekciju.
 
Općina Dugi Rat raspisala je 3. listopada 2012. javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u područjima kulture, športa i ostalih društvenih djelatnosti Općine Dugi Rat za 2013. godinu. Kako na službenim stranicama - dugirat.hr - naše Općine rezultati istog nisu objavljeni, koristim priliku da ih u skraćenom izdanju uvrstim barem ovdje (u nastavak članka), na ovu neslužbenu stranicu. 17. travnja Općina Dugi Rat je raspisala i javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju "Dugoratskog ljeta 2013.". Valjda će uskoro (kad se završi drugi krug izbora) naša lokalna uprava pozabaviti i s prijedlozima pristiglim na ovaj potonji natječaj, jer ljeto samo što stiglo nije, te da će o rezultatima istog obavjestiti javnost.. Kad bolje razmislim, čemu dva natječaja u pola godine? Zar se u programu javnih potreba u području kulture nije moglo npr. posebno označiti, navesti, programe koji se predlažu okviru tradicionalne manifestacije "Dugoratsko ljeto"? Tako bi udruge, a i sama općina, imali dovoljno vremena već pripremljene programe na vrijeme kandidirati i na županijske, državne i druge objavljene natječaje u kulturi, te tako pokušati rasteretiti sve tanji dio proračuna namjenjen za ove javne potrebe ...
 
Općina Dugi Rat, općinski načelnik Jerko Roglić, dipl. ing. objavljuje javni POZIV za podnošenje prijava za organizaciju "Dugoratskog ljeta 2013.". Uz obavezni program, predlagatelji trebaju u roku od 30 dana od dana objave ovog poziva dostaviti financijski plan ili specificirani troškovnik za izvršenje predloženog programa, dijela programa ili pojedinačne priredbe ...
 

Popis biračkih mjesta u Općini Dugi Rat

Općinsko izborno povjerenstvo općine Dugi Rat odredilo je biračka mjesta na području Općine Dugi Rat. Na nadolazećim lokalnim izborima glasati ćemo na sljedećim biračkim mjestima ...
 

Dugi Rat spreman za - nautičare

U organizaciji Općinskog vijeća i župskog ureda sv. Josipa, pred velikim brojem Dugoraćana i njihovih gostiju obavljeno je polaganje vijenaca na spomen-križ svim poginulim za domovinu Hrvatsku, a u kinu Dalmacija u povodu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Općine Dugi Rat, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj su nazočili i dosadašnji načelnici - Branko Vojnović, Svjetlana Stazić, Domagoj Vuković i Jerko Roglić te brojni uzvanici ...