Brodogradnju treba proglasiti temeljnom industrijskom granom

BrodosplitHrvatska je obvezna četiri škvera u problemima - 3. maj, Brodotrogir, Kraljevicu i Brodosplit - privatizirati do početka srpnja 2013., u protivnom, oni će morati vratiti sva sredstva potpore koja su primili od države. Ivica Veža, profesor na splitskom FESB-u predlaže da se brodogradnju proglasi temeljnom industrijskom granom. Uz potporu države, brodogradnja zasigurno može biti glavni motor razvoja industrije, a time i gospodarstva. Hrvatska nema ni zrakoplovnu ni automobilsku proizvodnju koja bi otvorila nova radna mjesta u malim i srednjim poduzećima, kaže Veža, prvi hrvatski redovni član Europske akademije industrijskog menadžmenta i Član NO-a Brodosplita... O brodogradnji jučer, danas i sutra Jadranka Klisović, novinarka Vjesnika, porazgovarala je sa splitskim profesorom i znanstvenikom. Pročitajte ..

IVICA VEŽA, FESB

Brodogradnju treba proglasiti temeljnom industrijskom granom

ivica veža

Piše: Jadranka Klisović / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

Sudbina domaće brodogradnje nikad nije bila teža, posebice kad je riječ o četiri brodogradilišta pritisnuta problemima, koja su već više od dvije godine u procesu privatizacije s neizvjesnim ishodom.

Bivša vlada ostavila je novoj vrući krumpir zvan brodogradnja. Hrvatska je s Bruxellesom pregovarala o nekoliko spornih detalja, pa kupci zapravo i ne znaju što kupuju.

Još 2006. pokrenuo sam osnivanje brodograđevnog klastera za Splitsko-dalmatinsku županiju kojem sam do prije godinu dana bio predsjednik, a danas potpredsjednik. Klaster sad okuplja 30 tvrtki s više od 6000 zaposlenika.

Planiramo osnovati i klaster složenih brodova. S ovakvim razvojem na regionalnoj razini moguć je opstanak brodograđevne industrije ...

PROČITAJTE VIŠE...


VIDEO

Goran Ćače: "Škver blues"

Goran Ćače: "Škver blues"

Povezani članci

Who's Online

We have 276 guests and no members online