Hrvati žive u ugodnom ropstvu

U zdravoj demokraciji postoje protesti kao glavni oblik kontrole vlasti pa i medija. A što se u nas događa? Protestom prijete primjerice državni službenici radi božićnice a ne istinski djelatnici u privatnom sektoru. Ako se i dogodi javno koji ozbiljan protest, ostale građane praktično to ne zanima. Sjetimo se samo šatoraša koji su kao javno protestirali izvan svih zakonskih propisa, preko godinu dana bez da je ijedna državna institucija pa i građani glavnoga grada reagirali, što je izvan svake demokratske pameti. Ili, pak, djelatnice “Kamenskog" koje u njihovom protestu nije nitko od sindikata istinski podržao, pa ni javnost. Takvo ponašanje građana u demokraciji naziva se ugodnim ropstvom. Hrvatska nacija, nažalost, u toj ropskoj svijesti bivstvuje poprilično dugo. Ona se najbolje izražava onom narodnom izrekom - veži tovara gdje gospodar hoće..

ZAŠTO NE MOŽEMO NAPRIJED?

Hrvati žive u ugodnom ropstvu

Piše: Slobodan Mačukat, dipl.ing., dragovoljac Domovinskog rata

Uzmimo primjerice odnos hrvatske javnosti u pogledu zahtjeva da se zakonom zabrani rad nedjeljom. Svi javni akteri - političari, novinari, radnici, sindikati, vjerske zajednice jednostavno rečeno samo trabunjaju o toj temi i uznemiravaju građane. A riječ je o veoma kompleksnom pitanju koje ne podliježe jednostavnom jedinstvenom principu.

Imamo četverosmjenski, trosmjenski i dvosmjenski rad u industriji. Imamo industrijska gradska naselja sa svojim ritmom gradskoga života. Imamo turističke destinacije u kojima za vrijeme nema ograničenog radnog vremena. Imamo specijalne društvene organizacije koje moraju raditi non-stop policija, doktori vozači, vatrogasci itd.

I ono što je najvažnije u razvijenim društvima je posebna nadoknada za rad nedjelom. I ne samo to, nego u društvu u kojem se ne isplati rad nedjeljom u velikim trgovačkim centrima, jer se rad mora duplo platiti, postoji bezbroj malih trgovina - naravno obiteljskih - koje su kao zamjena za one građane koji su zaboravili nabaviti određenu potrošnu robu. Da bi se sve to postavilo u ravnotežu, potrebno je prije svega imati stopu zaposlenosti takvu da se vlasnicima tvrtki ne isplati manipulirati s vlastitim djelatnicima.

A, što opet kazati o predsjednici Republike koja šeće po državi i govori što treba poduzeti, a nema nikakvih ovlasti, dok oni koji jedino tako nešto trebaju dovoditi do javnosti šute, a to su saborski zastupnici.

Prije nekoliko dana na TV mreži bio je intervju s bivšim predsjednikom Vlade Milanovićem. Na pitanje što je s pravosuđem, on je jednostavno odgovorio daje to sustav bez ikakve kontrole. A koja je glavna kontrola institucija u demokratskoj državi - mediji i protesti, pogotovo civilnih udruga.

Pošto je to zakazalo, jer javnost često puta nije ni podržavala protest civilnih udruga, sasvim normalno je ponašanje sudaca, pravnika, advokata. Dakle, bez protesta, bolje rečeno nezrelošću onih koji vode društvo ne možemo očekivati budućnost.

Povezani članci

Who's Online

We have 124 guests and no members online