(VIDEO) Investitori dočekani uz zvižduke građana: Prodajete maglu, 15 godina čekamo sanaciju..

U utorak, 14.09. je u Omišu u hotelu Plaža održana burna rasprava uz prezentaciju turističkog projekta u Dugom Ratu, gdje su predstavnici engleskih investitora napokon detaljnije predstavili prijedlog turističkog projekta na području bivše tvornice Dalmacija u Dugom Ratu. Brojni građani su došli na javnu raspravu, mnogi i na poziv Građanske inicijativa ZA Dugi Rat koja je preko društvenih mreža pozivala građane uz napomenu "da će se izložiti projekt kojim će se prodavati magla". Netom nakon predstavljanja projekta uslijedila je burna rasprava, piše Dalmacija Danas.
- "Žalosno je da nakon 12 godina ponovno imamo istu koncesiju za projekt. Ne vidim ovdje rješenje problema. Ovo idejno rješenje koje izgleda kao vojno odmaralište neće proći u lokalnoj upravi. Sanacijskim programom 2015. godine mi smo morali ukloniti ovaj otpad s našeg dvorište i krenuti s projektom do 2019. godine. Investitor to nije ispoštovao. Ne vjerujem da će projekt ponovno krenuti i da ćemo mi imati novi slučaj”, kazao je Tonči Bauk, načelnik Općine Dugi Rat, te je nastavio: - “Mi se borimo za ovo područje jer nagodba još nije završena. Mi ćemo upirati, jer ne vidimo kraj ovom procesu koji traje 15 godina. Stanovnici Općine Dugi Rat ne mogu više pognute glave šetate mjestom. Moramo sanirati prostor ‘Dalmacije”, zaključio je Bauk.
Mještani Dugog Rata još su prije nekoliko dana otvoreno p(r)ozvali državu da hitno krene u sanaciju prostora bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat, gdje leži opasan otpad. Kako je prošli tjedan izvijestio načelnik Općine, stanovnici to žele što prije, a prije nekoliko dana u Dugom Ratu se održao kvalitetni i iznimno posjećni Okrugli stol na tu temu.
Stručnjaci, sudionici Okruglog stola, su upozorili da je, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice opasan otpad koji sadržava krom 6 i policikličke ugljikovodike. Investitorova tvrtka “Projekt Uvala”, koja je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj, preuzela je obvezu sanacije prostora, no godinama se ništa ne miče s mrtve točke. “Projekt Uvala” na području bivše tvornice želi izgraditi turistički kompleks s marinom, no lokalna ga zajednica više ne dočekuje raširenih ruku. Odlukom Vlade 2017. godine naložena je prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu toj tvrtki, koja nije realizirana jer tvrtka nije platila dogovoreni iznos, niti je platila kaznu za nelegalnu eksploataciju zemljišta, tako da se poučeni iskustvom građani, stručnjaci i lokalna vlast toj prodaji ostatka zemljišta u državnom vlasništvu danas oštro protive, te opetovano predlažu vladi da to zemljište prepusti Općini Dugi Rat...
Snimku prezentacije "Projekt Uvale" za područje bivše tvornice u Dugom Ratu pogledajte u nastavku članka...

ENGLEZI NAPOKON PREDSTAVILI TURISTIČKI PROJEKT U DUGOM RATU, GRAĐANI IH DOČEKALI ZVIŽDUCIMA

Prodajete maglu, 15 godina čekamo sanaciju...

Izvor: Dalmacija Danas
Piše: Augustin Markota / Dalmacija Danas
Foto: Igor Jakšić
Video: Jakov Velić / TV Dugi Rat


Nakon Tonča Bauka riječ je uzeo Domagoj Vuković (HDS), jedan od bivših načelnika općine. Obrazložio je u početku zašto je podržao prodaju tvornice.- “Podržao sam prodaju tvornice i imamo konkretne dogovore s predstavnicima Engleza. Za vas sada imam nekoliko pitanja. Rečeno je da ste otkupili zemljište od prethodnika, pitanje je, jeste li preuzeli njihove obveze? Nadalje, koja je dubina mora na prostoru na kojem će se raditi marina? U jednom od slajdova sam vidio pet visokih zgrada, zanima me, koje su to zgrade? Tijekom cijele prezentacije podcrtana je zgrada tehničkog pregleda, pa me zanima jeste li nju uklopili u taj prostor? Jesu li šetnice slobodne za sve stanovnike Dugog Rata? Koji je na kraju interes Općine u cijelom ovo procesu” - pita se Vuković te nastavlja:

- “Nekad dok smo pregovarali, investitori Englezi su prihvatili da javno dobro općine pripada samo Općini Dugi Rat, i nisu se s Vladom miješali po pitanju javnog dobra. Općina gubi tu poziciju javnog dobra. Naše javno dobro mora pripasti nama. Nigdje ja nisam vidio što investitor želi napraviti osim ovog prostora. Obvezali su se da će napraviti dvoranu, ambulantu i vatrogasni dom. To se ništa ne događa. Ja kao bivši načelnik podržat ću sve one zahtjeve koje sam imao 2006. godine i želim da naš Dugi Rat ima interesa u ovome” - istaknuo je Vuković.- “Da bi mi razgovarali o ovom projektu moramo prvo riješiti pitanje šljake i poziciju terena dovesti na nultu poziciju. Nemojte forsirati izmjene i dopune prostornog plana dok ne riješimo pitanje šljake”, zaključio je u nastavku.

Odvjetnik “Projekt Uvale” Kruno Peronja je uz negodovanje prisutnih građana uzeo riječ. Iako je tada u vijećnici bila napeta i burna atmosfera, Kruno Peronja je uspio reći ono što mu je na duši.

- “Ja imam vremena, čekat ću vas dok se umirite” - kazao je Peronja te je nastavio pojašnjavati građanima dijelove projekta - “Predstavljanje ovog projekta je došlo u pravo vrijeme. Ovo je prigoda da investitori čuju što građani misle i koliko misle o budućnosti. S gospodinom načelnikom uspostavio sam kontakt od prvog dana. Općina je provela postupak i vijeće je donijelo odluku, izvođač bi trebao staviti mjerače za kvalitetu zraka, a Projekt uvala će platiti taj račun. Svi smo u jednom glasu složni da se provede sanacija. Neposredno nakon izbora je prvi korak napravljen. Ja govorim samo istinu i držim se zakona i propisa. Ovo su novi vlasnici tvrtke koji želi predstaviti projekt primjeren ovom vremenu i oni će to provesti, a vaši prijedlozi će pomoći u pogledu imovinsko-pravnih odnosa. Vlasniku sam nadalje predložio da se zbog mora s Republikom Hrvatskom dogovori sporazum i on je u završnoj fazi. Doći će do dogovora između RH i projekta Uvala” - kazao je Peronja.Brojni građani su negodovali dok je Peronja govorio. - “Sramota! Sramota je to što govorite. Mi ćemo svi ić ća” - kazao je glasnogovornik s Orija.

- “Investitor je imao obavezu do 2019. godine sanirati ovaj prostor i po sili zakona to prelazi na Republiku Hrvatsku. RH upravlja sa vaših 33 posto i ima obvezu sanirati ovo područje. Mi možemo ovo sanirati. Upućeni su zahtjevi da se kompletno područje sanira. Koraci su ovdje najjednostavniji. Mi nama predstavljate neku slikovnicu, to su priče za malu dicu. Mi kao građani Dugog Rata moramo biti van opasnosti za zdravlje za naš i našu djecu” - kazala je jedna stanovnica Dugog Rata.- “Ovo je poprilično zatvoren resor i ne vidim nikakvu poveznicu sa mjestom” - kazao je jedan stanovnik.

- “Vi zaslužujete crnu medalju i šokira me pristup vas i vašega tima. Ne možemo vam vjerovati, godinama smo izigravani. Nikakvo čišćenje ovdje nije napravljeno, a još manje neki projekt. Protivimo se ovome i ne vjerujemo vam” - kazao je jedan građanin.Jedna je građanka ukazivala investitorima i svim prisutnima na probleme s kojima se godinama susreću građani, a nakon svog izlaganja prišla je investitorima te im je u čaše ubacila crni ugljen s kojim se kako kaže, stanovnici godinama bore. Odvjetnik Peronja je tada prekinuo gospođu te je pokušao povišenim tonom pokušao umiriti situaciju.

Predsjedništvo Društva arhitekata Splita istaknulo jeda se radi o špekulativnim projektu lošeg urbanizma koji ne zadovoljava osnovne stručne parametre.

I Dalmatinski portal je objavio članak na ovu temu.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 59 guests and no members online