Ljubičić: Zatucanost nas pritišće gore od krize

Kako je Dugi Rat dočekao omiške glumceIz današnje Slobodne Dalmacije prenosimo dio kolumne "Dalmatinski barometar" Saše Ljubičića u kojem se komentator dotiče i "naroda što kida plakate dijela svojih pisaca"... Imotska krajina dala je velike pisce, pjesnike: Ujevića, Gotovca, Tomića, Raosa... I Mate Matišić je "ozgara“, pa ispada da bez virtuoza riječi iz Zabiokovlja jedva da bi i hrvatske književnosti bilo. Pa, opet, svi su baš od svojih ljudi doživjeli kojekakvih pogrda: Tina se nazivalo jugoslavenčinom jer je pisao i na ekavici, Gotovcu zamjeralo da se „pogospodio", a Tomiću su bili poručili da ne dolazi u njegov Proložac, umjesto da „Čudo u Poskokovoj Dragi" uvrste u lektiru, pa bi mularija čitala, a ne samo buljila u idiotski Nickelodeon. Ništa bolje nisu prošli ni Matišić i Raos. Njima se trgaju plakati. Prvo je stradao u Zagrebu onaj za Matišićeve „Fine mrtve djevojke“, da bi ovih danas neki pravovjerni Dugoraćani dohvatili Raosov „Kako je New York dočekao Krista". Zasmetale su im jedne lijepe ženske noge i Isusov spomenik u pozadini, nešto na što mogu reagirati tek vjerski fanatici poput talibana koji u svakoj putenosti vide - svetogrđe ...

VIRTUOZI RIJEČI IZ ZABIOKOVLJA, OD SVOJIH SU DOŽIVJELI POGRDA

Narod što kida plakate svojih pisaca, bolje od jada i čemera nije ni zaslužio

Piše: Saša Ljubičić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Župnik don Božo Čubelić priznaje da nije gledao predstavu pisca iz svog kraja, i ne poziva na njen bojkot, ali mu se plakat čini neprimjerenim. Pošteno. Don Boži je to too much, ali, ako sam dobro shvatio, dopušta da svatko o tome misli što ga volja.

A, misle li išta oni koji su te plakate kidali, koji su teatru mladih „Mah princ" iz Omiša napravih ogromnu štetu, i koji su svojim postupkom pljunuli na bogatu Raosovu kulturnu ostavštinu.

Zaslužuje li narod što nasrće na svoje najbolje pisce išta više od ovoga gdje smo se našli: jada i čemera, zaostalosti, beznađa...?

Narod što kida plakate svojih pisaca, bolje od jada i čemera nije ni zaslužio


Marija Magdalena

Ufam se da će don Božo uputiti vjernike na nedjeljnoj propovijedi na ljubav i praštanje, jer ako su kome na plakatu zasmetale gole noge, samo zbog toga jer predstavljaju noge jedne prostitutke u Truloj Jabuci koju je Krist došao spasiti razvrata, onda se sjetimo kako se On odnosio prema Mariji Magdaleni. I tko je bez grijeha, neka odmah plakat što ga je uvrijedio pokida u „paramparčad"?

Vele, neki Dugoraćani, što će im predstava redatelja Otokara Levaja koja propagira antikršćanstvo?! Ivan Raos, pisac kojeg su zabranjivali svi režimi - antikršćanin?!

Ma, dajte; nije kršćanin onaj koji svjetovnimi crkvenim vlastima ide niz dlaku, već se i jednim i đrugim farizejima suprotstavlja u ime neke planetarne pravde - imaginarne i nedohvatljive, a opet vrijedne žrtve, one koji su podnijeli i omiški glumci Levajove predstave. Predstave koja je svugdje srdačno dočekana, a tu, na par kilometara od kuće - skidaju im plakate i tako pozivaju na bojkot jednog piščeva nedovoljno poznatog djela.

Djela koje je zaslužilo i subotnje dugoratsko uprizorenje za one koji se takvih postupaka stide, pa u sebi ponavljaju: „Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine“.

Narod što kida plakate svojih pisaca, bolje od jada i čemera nije ni zaslužio

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online