Marchione, Uhlik i Josipović zvijezde gitarističkog Omiša

carlo MarchioneKoncertom ansambla 'Laurum', kvarteta profesora gitare (Hrvoje Ton, Vlade Brzović, Antonio Rumenović i Tamara Perc), te talijanskog gitarističkog virtuoza Carla Marchionea sinoć je i službeno okončan treći Omiški Gitaristički Festival, međunarodna gitaristička priredba koja je za četiri dana trajanja na ušću Cetine okupila 220 natjecatelja iz 19 zemalja, te ugledne goste i preko tisuću posjetitelja u inače praznom predsezonskom Omišu. - Velika je stvar za ovaj mali, ali prelijepi grad što ima jednu ovako značajnu manifestaciju koja će, nadam se, doživjeti još mnoga izdanja - kazao je Ivo Josipović, pokrovitelj festivala, kojemu je pripala i čast da uruči nagradu za najbolju novu gitarističku skladbu pobjedniku natječaja, Tomislavu Uhliku, za skladbu "Mediteranski ples". Doista, bio je ovo pravi četverodnevni ples gitara na "delti" Cetine. U nastavku pročitajte osvrt Vinka Vukovića na događanja posljednje ovogodišnje festivalske večeri ...


ZAVRŠIO 3. OMIŠKI GITARISTIČKI FESTIVAL

 

Josipović, Marchione i Uhlik zvijezde Omiša

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Marchione je još kao mladić osvajao prve nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima, da bi sada kao zreo gitarist punio najpoznatije svjetske koncertne dvorane. Omiško Ilirsko sjemenište svakako je, pri tome, jedan od najmanjih, ali Marchioneu i jedan od, priznaje nam, najdražih prostora za muziciranje.

Koncert je pratio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je ove godine, kao čovjek koji zna što je dobra glazba, bio i pokrovitelj 'Omiš Guitar Festa'.

- Velika je stvar za ovaj mali, ali prelijepi grad što ima jednu ovako značajnu manifestaciju koja će, nadam se, doživjeti još mnoga izdanja - kazao je Josipović kojemu je pripala i čast da uruči nagradu pobjedniku natječaja za najbolju novu gitarističku skladbu.


Josipović: Ovaj festival promovira i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

A taj je posao odradio s posebnim zadovoljstvom jer je prvonagrađena kompozicija, naziva 'Mediteranski ples', djelo predsjednikova staroga znanca, Tomislava Uhlika.

- Zbog činjenice da promovira hrvatsko glazbeno stvaralaštvo ovaj festival samo dodatno dobiva na vrijednosti. A Tomislav je moj kolega sa studija i prijatelj - istaknuo je Josipović stišćući desnicu sretnom pobjedniku.

Sumnjama u regularnost natječaja nije bilo mjesta jer žiri, pod predsjedanjem akademika Frane Paraća, u trenutku ocjenjivanja skladbi nije znao imena autora. Baš kao ni Carlo Marchione koji je, u velikom finalu sinoćnjeg koncerta, praizveo tri prvonagrađene kompozicije.

Medu uzvanicima, kojima su domaćini bili umjetnički ravnatelj Festivala Neno Munitić i ravnatelj omiškog Centra za kulturu Denis Tafra, našli su se i ministar uprave Arsen Bauk te lokalni dužnosnici predvođeni omiškim gradonačelnikom Ivanom Škaričićem.


Profesori iz ansambla "Laurum"

'Predgrupa' Carlu Marchioneu na pozornici Ilirskog sjemeništa bio je Ansambl 'Laurum'. Kvartet je to kojega čine sve sami profesori: Hrvoje Ton, Vlade Brzović, Antonio Rumenović i Tamara Perc.

Svirka im je toliko dobro 'legla' da su usred izvedbe skladbe 'Malamatina' Carla Domeniconija otvorili butelju crnoga vina i nazdravili. Pa tako nekoliko puta. Baš kako spomenuta kompozicija, nastala u slavu grčkoga vina, i traži.


After party uz Ivana Mihaljevića (i Keka) u rock kafiću "BMB"

Poslije završetka festivala "after party" je održan u tradicionalnom "neslužbenom" sastajalištu gitarista za dana festivala, u popularnom kafiću "BMB" naše sumještanke Hajdi Bellefant.

Mladi gitarist i pjevač Ivan Mihaljević, kojem se u par pjesama na vokalu pridružio i naš Keko, zabavljali su sudionike festivala i publiku kojoj je očito četiri dana festivala bilo malo, pa je još jednu večer "zaružila" uz gitare, razgovor ugodni i pjesmu sve do ranih jutarnjih sati.

Povezani članci

Who's Online

We have 108 guests and no members online