Hrvatski nogomet je zaglibio u najmutnije vode

KartonPonor, naš nogometni, dublji je nego što smo mislili. Hrvatski nogomet očito je zaglibio u najmutnije vode, prljavije nego što smo mogli uopće zamisliti. Svježe optužbe stižu, ne iz Hrvatske, nego iz Njemačke, iz državnog odvjetništva u Bochumu, koje se u zadnje vrijeme bavi razotkrivanjem namještenih utakmica. Stižu optužbe i dokazi da je prva finalna utakmica hrvatskog nogometnog Kupa, prošle godine u svibnju, Dinama i Hajduka - namještena! Dotična je utakmica završena rezultatom 3-0 za Dinamo uz, gle čuda, iznimno slabo suđenje Brune Marića iz Daruvara, koji je Dinamu dosudio sumnjiv jedanaesterac, isključio dva Hajdukova nogometaša propustivši isključiti dva Dinamova igrača. Tako su tada pisali sportski izvjestitelji... Sve skupa u cijeloj priči nimalo ne pogoduje optuženima, a među optuženima je i sportski direktor Dinama Zdravko Mamić! ...


NOGOMET U PRŽUNU

Nijemci teško optužuju Zorana Mamića

Dotična je utakmica završena rezultatom 3-0 za Dinamo uz iznimno slabo suđenje Brune Marića iz Daruvara, koji je Dinamu dosudio sumnjiv jedanaesterac, isključio dva Hajdukova nogometaša...

Piše: Andrija Kačić-Karlin / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Iako vijest zvuči senzacionalno, javnost prihvaća ove vijesti kao nešto posve očekivano. Nakon prve akcije hrvatske policije pod naslovom "Ofsajd"« kad su pale sitne, jedva vidljive ribe, sad je istraga, ali iz njemačkih krugova, otišla dalje, do vrha hrvatskog nogometa.

Jer, kad se u jednoj bolesnoj sredini namještaju i derbi utakmice onda isti sport postaje besmislen i suvišan. Ako je sve istina što Nijemci tvrde, bit će to neviđen udar na hrvatski nogomet koji će se potom teško oporaviti.

Nijemci izlaze s ozbiljnim dokazima, optužbama, materijalima i saznanjima, koji dobivaju još težu potvrdu s međusobnim susretima inkriminiranih ljudi, sportskog direktora Dinama Zorana Mamića, suca te finalne utakmice Brune Marića i aktera većine kladioničarskih skandala po svijetu Ante Šapine iz Berlina.

Zoran Mamić nije odgovorio na optužbe, u Brazilu je gdje, tako se tvrdi, traži pojačanja za Dinamo. No, Nijemci navode da je već bio na saslušanju u Njemačkoj, i to prije petnaestak dana.

Mi to saznasmo, eto, tek sada. Navodi se da se za cijeli slučaj znalo i u našem Savezu, mi nismo znali ništa.

Nijemci su, putem svog državnog odvjetništva, ozbiljno pristupili sveobuhvatnoj akciji raskrinkavanja kladioničarskih zlodjela u cijelom svijetu, te je Hrvatska od samog početka bila pod lupom, osumnjičena, pritom i osramoćena, zbog sudačkih malverzacija i čudnih rezultata.

Zacijelo dokazi koji dolaze iz Bochuma nisu tek mrtvo slovo na papiru, već su potkrijepljeni dodatnim dokumentima suvremene tehnologije.

Što i kako dalje? Teško je i pretpostaviti, hrvatski klupski nogomet dosegnuo je moralno živo blato u kojem će se mnogi utopiti. Iz jednostavnog razloga.

Dok su u matici zemlji mogli činiti štogod hoće i kako hoće, u poziciji da je svijet ipak globalno selo, a željelo se zarađivati u inozemnim kladionicama, sami sebi isti su iskopali jamu u koju su zbog svoje sebičnosti i oholosti redom upadali.

Samo jedna utjeha sad stoji. Većina velikih nogometnih nacija imale su slične afere i ostale su velike zbog jednog te istog razloga. Krivce su pohapsili i osudili, klubove poslali u niži rang natjecanja i točka!

Međutim, je li hrvatsko pravosuđe, ali i nogometno vodstvo sposobno za tako nešto, nismo sigurni.

Ako već nije, tu je onda netko iz inozemstva da te upozori.  E, to je ono najgore!


Dinamo: "Nemamo nikakvih saznanja"

"Nemamo nikakvih saznanja o tome i zato ne možemo komentirati", bila je kratka reakcija u nedjelju navečer iz Dinamovog ureda za odnose s javnošću.


Hajduk: "Nemamo komentara"

Na Poljudu nisu bili previše rječiti pri izbijanju nove afere u hrvatskom nogometu. Glasnogovornik "bijelih" Nikica Vukašin prenio je stav čelnika kluba.

"Nemamo komentara na cijelu priču. To smatramo glupostima, a spomenutim navodima o namještanju neka se bave institucije koje su to otkrile", prenio je Vukašin.

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and no members online