Predizborna groznica i premijerove kreditne besmislice

Premijer Milanović u predizbornoj vatri govori sve više besmislica koje su do prije par dana bile rezervirane za osobe koje je on s prijezirom nazivao žestokim i opasnim populistima koji ne vode računa o realnosti. Tako je na Vladi u četvrtak ustvrdio da će se ubuduće svi stambeni krediti izdavati u kunama, te da još razmišlja o konverziji "švicarskih" kredita u kunske. Da se nezgodno zaletio, dovoljno govori podatak da je njegov ministar financija Lalovac istog dana za TV kuće izjavio da će se stambeni krediti izdavati i u eurima. Lalovac je i nakon sastaka s guvernerom Vujčićem, odgovarajući novinarima o mogućnosti konverzija kredita u francima u kunske, uzmaknuo od svojih prijašnjih stavova rekavši kako ne treba biti brzoplet u donošenju takvih odluka.., piše Frenki Laušić na stranicama Slobodne Dalmacije ...

PREDIZBORNA GROZNICA

Milanović 'odlijepio'

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


LalovacNaime, kada je riječ o mogućnosti da se stambeni krediti plasiraju samo u kunama, jasno je da bi to znatno poskupjelo te kredite, jer je većina pasive u eurima; pa bi tečajni rizik banke morale kompenzirati znatno većom, "kaznenom" kamatom na kunske kredite koji bi postali sasvim nedostupni bilo kome.

Milanoviću je očito predizborna groznica suzila polje logičnog rasuđivanja, a tome najbolje govori u prilog podatak da je Vlada odbila prijedlog bankara da se "švicarske" rate zamrznu na tri (plus tri) mjeseca, a da će banke snositi trošak.

I umjesto da to prihvati pa da onda Vlada, eventualno, jednostrano, dodatno, naknadno produži taj rok na još šest mjeseci, premijer je odmah, bez sporazuma, zamrznuo rate na godinu dana.

I ako banke podnesu tužbu Ustavnom sudu, gotovo je sigurno da će je i dobiti i država će morati platiti trošak, s kamatama. A taj trošak mogao je biti manji barem za prvih šest mjeseci zamrzavanja.

Stoga nam ostaje uzdati se u to da će Milanovića guverner i trezveniji ministri, ako je takvih još ostalo, uspjeti polako spustiti na zemlju. Da ne odlijepi do kraja, a onda i svi mi s njim.

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online