Počeli 12. Dani kršćanske kulture

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 12. "Dana kršćanske kulture" svečano su otvoreni u subotu, 12. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju je uz sudjelovanje predstavnika organizatora, pokrovitelja i gostiju otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi upriličeno je i otvaranje izložbe o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, a izložbu pod nazivom "Alojzije Stepinac u slici i riječi" otvorio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić. U glazbenom dijelu nastupili su Marija Bašić Markotić na flauti te Ivanka Prusac na gitari. Istoga dana u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u 18 sati započeo je i filmski program manifestacije projekcijom filma "Dominikanci u Hrvatskoj" autora Krešimira Čokolića, a uvodničarka u filmski program je Katarina Gugić. U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu u 19 sati održan je revijalni koncert Hrvatskog katoličkog radija, organiziran u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Iz bogatog programa koji uključuje šezdeset različitih programskih sadržaja – izložbi, projekcija filmova, koncerata, tribina, muzejskih programa – koji je okupio više stotina sudionika i petnaestak institucija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, zajednički tkajući program naslonjen na bogatu baštinu koja stoji u temeljima hrvatskog i europskog identiteta, izdvajamo koncertnu praizvedbu opere "Diva Grabovčeva" u Dubrovniku koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

Izvor: DalmacijaNews

Diva GrabovčevaU Dubrovniku će 12. ožujka u crkvi sv. Dominika u 20 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncertna praizvedba opere "Diva Grabovčeva" koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u katedrali sv. Jakova 12. ožujka u 19 sati korizmenim koncertom sakralne glazbe u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora IV. gimnazije "Marko Marulić" iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, zborova osnovne i srednje glazbene škole "Ivana Lukačića" iz Šibenika pod vodstvom profesorica Ane Gović Blaće i Marica Berić te Gradskog komornoga orkestra Šibenik pod vodstvom prof. Ive Lise.

Ovogodišnji bogat program od 12. do 22. ožujka održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Bogat program koji uključuje šezdeset različitih programskih sadržaja – izložbi, projekcija filmova, koncerata, tribina, muzejskih programa – okupio je više stotina sudionika i petnaestak institucija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, zajednički tkajući program naslonjen na bogatu baštinu koja stoji u temeljima hrvatskog i europskog identiteta.

U sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnji laureat je akademski slikar Josip Botteri Dini kojemu će nagrada – plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića, biti uručena na svečanom zatvaranju u Splitu 22. ožujka.

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje. Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info 

Who's Online

We have 545 guests and no members online