Krstarenje hrvatskim otocima postalo je kultna aktivnost za odmor za strane turiste, a i za domaće koji si to mogu priuštiti. Zamislite... ljeto, brodić, dobra ekipa, plovite, ma klizite čistim plavim vodama Jadranskog mora oko nekog našeg rajskog otoka dok tražite "svoju" skrovitu uvalu. Za kupanjac s najdražom. I mir u duši... Čak i ako niste na jedrilici, jahti, do mnogih najboljih otoka u Hrvatskoj možete doći trajektom Jadrolinije, katamaranom.. ili boljim kaićem. ThePlanetD team je na svojim internet stranicama istakao Mrčaru kao jednu od 20 najboljih hrvatskih otočnih destinacija za posjetiti ovog ljeta (i idućih).
Ako želite izlet ili preferirate robinzonski ili adrenalinski turizam, nenaseljeni otok Mrčara kraj Lastova je jedan od najboljih otočnih destinacija u Hrvatskoj, pišu ThePlanetD team-ovci. Mrčara je toliko izvan "utabane turističke staze" da je neki ljudi nazivaju i "posljednjom oazom" bezbrižnog odmora, a na otoku ćete pronaći samo osnovne sadržaje poput malog pristaništa i sezonskog restorana. A u njemu ljeti možete vidjeti dobro poznato lice našeg dugoračanina Kreše Glavice koji s obitelji tu vodi mali, ali već nadaleko, među ljudima od mora i ljudima od dobrog odmora, poznati sezonski restoran, te upravlja sa par simpatičnih kućica za robinzonski odmor.
Ako imate smisla za avanturu, Mrčara će vam se zasigurno svidjeti. Jeffu Bezosu, Orlandu Bloomu, Katty Perry i ostatku ekipe se toliko lani omililo na kasnom brunchu da su već rezervirali termin i za večeru ovog lita.. A što tek reći za ekipu marendaša iz Čizmićeve konobe koja već tradicionalno početak ili kraj svakog ljeta dočekuje na odmoru za dušu i tilo (i pravoj napasti za nepce i liniju) u njegovoj ogoljenoj ljepoti i tišini uz božanske zalogaje i vino uz prvoklasnu uslugu. Što raditi kad se ne pliva, marendaje, večeraje, ruča, prezalogaji na Mrčari? Možete se sunčati poput Joška u ležaljici ili na "postelji" od barke i borovi iglica poput doljepotpisanog, možete ranim jutrima, poput Mr.Čare i Don Armanda Von Grilla, istraživati pješačke staze otoka, slušajući pjev ptica, diveći se flori i tražeći Garu, mačiće i ostale divlje životinje. Možete čitati (da, ima i interneta!), slikati akvarele i izvan termina slikarske kolonije, otići s Sipom i Krešom u ribolov ili sa Slavom u neravnopravnu borbu s nepoznatom morskom nemani, s Mr.Čarom u hortikulturne radove... Osim odmora, plivanja i gastronomskih užitaka, ronjenje je jedna od najboljih stvari za raditi na Mrčari. Škrte šljunčane plaže i čisto more savršeni su za bujanje morskog života, a Mrčara u blizini nacionalnog parka je jedan od najboljih otoka za uočavanje morskih životinja...
 
Tematske staze koje je kao novi turistički proizvod predstavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, predstavljaju iskorak prema aktivnom turizmu i novom turističkom sadržaju na tragu svjetskih traženja turista za sve dužim boravkom na otvorenom s osmišljenom pričom i originalnom ponudom. A upravo takve su 52 tematske pješačke staze Splitsko-dalmatinske županije u dužini od 327 kilometara na obali, otocima i u Zagori Srednje Dalmacije, koje pričaju svoje jedinstvene priče i koje su obrađene i prezentirane i u digitalnom obliku i Google Street View snimkom svake od njih, te kroz dvije brošure. Sve tematske staze su postavljene na GoogleMaps kao StartPoint, svaka je snimljena kao GoogleStreetView s Googleovom lokacijom. Ti podaci su stavljeni na Strava aplikaciju koja je najkorištenija svjetska aplikacija za šetače, te na Alltrails koju koriste svi koji se bave aktivnim odmorom. Sve je i na TripAdvisoru, a na novoj web stranici TZ županije će biti opisi, slike i linkovi da svatko na svojem mobitelu može pratiti svaki svoj korak tematskom stazom..
 
Ispred velike gradske plaže u Omišu nalazi se potopljena Njemačka maona (teglenica) iz Drugog svjetskog rata na dubini od svega 3-5 metara. Dijelovi palube tek su pola metra ispod morske površine, a dobar dio maone nalazi se ispod pijeska. Maona je bila dimenzija 30×15 metara, a u Drugom svjetskom ratu na ovoj maoni  nalazila se protuavionska bitnica koja je kontrolirala pomorsko-zračne aktivnosti  u području bračkog  kanala i bila je  usidrena ispred Lokve Rogoznice, pišu Luka Kolovrat i Tino Mrčelić, omišani zaljubljeni u ronjenje, na portalu Gorgonija. Nakon kapitulacije Italije, maona je trebala biti otegljena prema Splitu, no tijekom plovidbe  uslijedio je napad britanskih zračnih snaga. Maona je pogođena, na njoj je buknuo požar, odvezana je od teglja i prepuštena sudbini. Prema pričama starijih stanovnika Omiša, na noj se nalazilo deset mornara od kojih je pet poginulo.
Sada je maona pravi mamac za discovery ronjenja zbog velike pristupačnosti, dobre vidljivosti i male dubine. Rijetkost je da potpuni početnici na svojim prvim zaronima mogu uživati u ronjenju na autentičnoj olupini iz Drugog svjetskog rata. Za discovery ronjenje možemo svima preporučiti ronilački centar Calypso Scuba Diving iz Omiša (calypsodiving.hr).
 

Omiška ferata jedna je od najljepših

Najelegantnija definicija ferate je ona koja kaže da je to način da planinar osjeti kako je biti alpinist. Da osjeti stijenu, namiriše onaj specifičan miris vapnenca, da gleda ptice odozgo, da koristi ruke koliko i noge. Da ga sila teže povlači na neku novu stranu, da gleda niz, a ne kao inače uz liticu. Ferata je, enciklopedijskim rječnikom rečeno – klinovima i sajlama osiguran put kroz stijenu ili liticu. Omogućava putniku namjerniku, planinaru, avanturistu, da bez nekog znanja i s malo opreme a puno hrabrosti i vještine prođe putem koji bi inače bio preopasan. Putem rezerviranim za alpiniste i slobodne penjače. U našoj okolici imamo čak dvoje ferate. Ferata Via Perunika nalazi se u Podstrani. Uspon je to na najveću stijenu na Perunu koja nagrađuje lijepim pogledom na Podstranu, na Split, Trogirski zaljev, Biokovo, Brač i u daljini Vis, Šoltu.. Za ovu našu Omišku feratu, za koju kažu da je jedna od najljepših, neophodan je penjački pojas, gurtna za osiguranje i kaciga. I poštene cipele. Nagrada je prekrasan pogled na Omiš, na morsku pučinu te na kanjon i ušće Cetine. Ako čovjek, turist, planinar, i nije neki adrenalinski "ovisnik", isplati mu se proći Omiškom feratom samo radi nestvarne ljepote. Znaju to odavno naši planinari i penjači, a ove godine to su prepoznale i TZO Podstrana i TZG Omiša bez čije pomoći ništa od ove dvije naše ferate ne bi bilo.
 

Polumaraton kanjonom Cetine

Povodom Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica grada Omiša u suradnji s gradom Omišom organizira rekreativnu utrku i polumaraton kanjonom rijeke Cetine, koji će se održati u subotu, 30. rujna 2017. godine s početkom u 10 sati.  Tako se polumaraton trči kroz kanjon Cetine četiri puta po 5,274 kilometra do izletišta Radmanove mlinice u ukupnoj dužini od 21,097 km. Rekreativna utrka se trči 3 kilometra uzvodno ravničarskom trasom kanjona Cetine i natrag do starta - Poljičkog trga, dijela povijesne jezgre Omiša (ukupno 6 km). Obje utrke počinju u 10 sati. Organizatori i domaćini svim sudionicima osiguravaju obrok, dok će oni najuspješniji biti nagrađeni novčanim nagradama, peharima i medaljama. Utrka je u sustavu natjecanja Hrvatske udruge za cestovno i planinsko trčanje HUCIPT. Ovim posezonskim sportsko-rekreativnim događanjem grad Omiš potvrđuje se kao izvrstan domaćin za sve goste željne aktivnog odmora i rekreacije. U neposrednom okruženju pruža im se cijeli niz mogućnosti uživanja u raftingu, kayakingu, paraglidingu, trekingu, hikingu, slobodnom penjanju, canyoningu i zip-lineu.
 

HGSS: Dear tourists, Welcome to Croatia! (2)

Hrvatska gorska služba spašavanja uputila je na društvenim mrežama upozorenje inozemnim turistima koji planiraju ljetovati na hrvatskoj obali.
 
Udruga Žrvanj iz Žrnovnice i Planinarsko društvo Perun iz Podstrane, proteklih mjeseci uključili su se u izradu poučnih, turističkih staza kojima žele doprinijeti turističkoj ponudi Podstrane, ali i Žrnovnice koja administrativno pripada Gradu Splitu. Na taj žele obogatiti ponudu svog područja i lokalnom stanovništvu pomoći u uređivanju njihovih povijesnih staza čime žele povećati ukupan broj rekreativaca i turista, piše portal DalmacijaDanas. Akcijom čišćenja i označavanja, odnosno markiranja kasnoantičke staze koja spaja Žrnovnicu i Podstranu i prolazi kroz kanjon Vilar s druge strane asfaltne ceste, uspjeli su napraviti i očistiti kružnu stazu koja vodi do brda Perun. Kružna staza ide od centra Žrnovnice - rimski put kroz Vilar - sv. Jure na brdu Perun - plaža u Strožancu - šetnjica uz rijeku Žrnovnicu, te se vraća u centar Žrnovnice. U šetnji ovom stazom susrest ćete se i s morem, rijekom, planinom kulturnom baštinom, te gastronomskom tradicijom kojom Žrnovnica obiluje, a sve ovo je vrlo privlačno  stranim turistima i domaćim planinarima. – Ovaj projekt je star 10 godina i konačno se realizirao. Bit će i kartografiran  na poticaj Turističke zajednice općine Podstrana koja je od Gorske službe zatražila izradu zemljovida Podstrane u koji jednim dijelom ulazi i Žrnovnica – kazao je Ivica Lolić član uprave Udruge Žrvanj i član Planinarskog društva Perun.
 

HGSS: Dear tourists, Welcome to Croatia!

Dear tourists, Welcome to Croatia! We are the Croatian Mountain Rescue Service (CMRS). Google it. You might need us. We hope not. During your visit here, especially if you prefer to spend your time in nature (and in Croatia we do have that, big time! And it is great! Huge! Greatest ever!) we would like you to pay attention to a few things as it follows.
-  The air is clean, the sky is blue, the sea is great, mountains are high and then you get lost. Who you gonna call? 112 (emergency number in Croatia) and not GhostBusters.
- As much as we appreciate you and we hope that you do it yourself, please do not overestimate your skills. Doing so usually starts the “shit hit the fan” situation and then we end up driving you home. Sounds like a love song, but it is not. We'd prefer that you enjoy your holidays without us.
- The moment you put your flip-flops on your feet, hiking mode is off. Trust us on this one.
 

6. Festivala planinarstva u Omišu

Planinarsko društvo "Imber“ Omiš u čast 20. godišnjice osnivanja, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice grada Omiša, uz pomoć Centra za kulturu grada Omiša, Gradske knjižnice Omiš, Hrvatske gorske službe spašavanja, Mjesnog odbora Naklice, osnovne škole i Globe grupe osnovne škole "Josip Pupačić“, a sve pod motom "Planinarenjem do zdravlja", šestu godinu zaredom organizira Festival planinarstva koji se održava u Omišu i okolici od 2-.7.5.2017. godine, a počeo je otvorenjem uz izložbu fotografija povodom šezdeset godina Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u Centru za kulturu Omiš (ex Ilirsko sjemenište) u utorak 02. svibnja 2017. godine sa početkom u 20 sati.Na programu Festivala je tradicionalna ekološka akcija "Planovo je naša slika" i prikazivanje filma "5 godina Festivala planinarstva u Omišu" 03.05., 04.05. slijedi predavanje "Ekspedicija Mt. Everest – otkrivanje novog i pomicanje osobnih granica" koje će održati proslavljeni alpinista i gorski spašavatelj Vladimir Mesarić Dado,  pokazna vježba Hrvatske gorske službe spašavanja održati će se 05.05. dok su zadnja dva dana ostavljena za izlete, 06.05. na Forticu i Kulu, a 07.05. na Komorjak. Ajmo u planine! Jer tamo..
 
Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica općine Podstrana organiziraju prezentaciju Bike & Bed usluga. Prezentacija - edukacija na temu "Bike objekti, agencije i usluge – mogućnosti za razvoj Vaše ponude za cikloturiste", koju će voditi predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Denis Špadina, održati će se u petak 5. svibnja 2017. s početkom u 19 h u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani. Vrijeme trajanja prezentacije-edukacije je 30 min, a poslije je predviđen radni sastanak sa zainteresiranim iznajmljivačima radi dogovora za dodjelu oznake B&B.