Ljubav, a ne đir

Branka MlinarKada ti srce kuca 1950
otkucaja u minuti,
snagom ljubavi zbog koje si
spreman svijet preokrenuti
jer znaš
da je iskrena.
Kada ti dan započinje i
završava
s istim imenom na usnama,
upisuješ ga zlatnim slovima
u sve dane života.
Kad ti je Hajduk kompas
kojega ćeš vjerno slijediti,
imaš svake sekunde
1911 razloga za ponos
jer znaš da si dio najposebnije navijačke skupine,
vatra ljubavi koja nikad neće zgasnuti...

MLADA PJESNIKINJA PRIPREMILA ZBIRKU POSVEĆENU NAJDRAŽEM KLUBU

Omišanka Branka Mlinar:

Hajduku i Torcidi darujem 63 pjesme

Piše: Pero Smolčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Branka Mlinar, mlada pjesnikinja iz Omiša, nije novo lice na našim stupcima. Primala je i Nagradu grada Omiša i niz drugih priznanja, a ima tek, evo, 26 godina otkako je ugledala svijet. No, neumorno radi, a nakon pet ranije objavljenih zbirki poezije, ova šesta, u našem podneblju, posebna je po mnogočemu i zaslužuje pažnju.


U čast rođendana

- Napisala sam 63 pjesme o Hajduku i Torcidi, u čast baš naše Torcide koja u ovoj godini slavi svoj 63. rođendan – počela je priču Branka.

Našli smo se ispred stare gradske vijećnice na Pjaci, tu je Torcida i krenula 1950. godine... I nije Branka samo zaluđena navijačica splitskog kluba koja piše i pjesme, već je i magistrica teologije...!

- Da, diplomirala sam lani, sada malo uskačem kao zamjena kad treba – kazala nam je Branka.

Torcida i poljudski sjever, a teologija!? Sigurno je to kombinacija koja podiže obrve?

- Pa gledajte, na poljudskom sam sjeveru doživjela sve moguće emocije, od ljubavi, straha, ljutnje, sreće... Sa svojim Hajdukom. I onda je samo pitanje kako ćete dalje kanalizirati te emocije, kao i u drugim situacijama u životu. Mislim da nema tu ništa čudno, slično je i s vjerom. Objavili ste do sada i pjesme duhovne tematike, pisalo se već o njima, no ova je zbirka sada nešto drukčije.

- Svakome tko se rodi u Dalmaciji prirodno je ljubiti masline, kamen, lozu, škoje, rivu... Ali i Hajduka. Zato držim potpuno prirodnom potrebnom pisati pjesme o Hajduku, jer moja pjesnička duša o svemu što voli progovara stihovima. Ova moja šesta zbirka pod nazivom “Ljubav, a ne đir” posebna je, toliko emotivna i pokretačka da mi je ispunila cijelo srce.

Što ćemo naći u zbirci “Ljubav, a ne đir”?

- Posvetila sam je Hajduku, Torcidi i svima koji splitske “bijele” nose u srcu, prošlim, sadašnjim i budućim generacijama. Sadrži, dakle, 63 pjesme, moj dar Torcidi za njihov rođendan, ali i Hajduku za, uvjerena sam, osvajanje Kupa Hrvatske. Čvrsto sam uvjerena da će nas ugrijati Rabuzinovo sunce i svijetliti nam dugo na europskom nebu.

Koliko je žena, djevojaka, u zadnje vrijeme na “sjeveru”?

- Možda neki misle da je ljubav prema nogometu i navijačka strast svojstvena samo muškarcima, ali iz iskustva mogu reći da je sve više navijačica na tribini. I to onih istinskih, iskrenih i odvažnih žena.

Kad je počela Vaša hajdučka priča?

Branka Mlinar


Silina emocija na sjeveru

- Volim “bijele” od najranijeg djetinjstva, a javno sam mu prisegnula na vjernost 8. kolovoza 2001. na prepunom Poljudu, igrali su Hajduk i Mallorca, na travnjaku je briljirao moj sugrađanin Mate Bilić, koji je zabio i gol za pobjedu. Navijati za Hajduka je Božji dar, živim tu ljubav i zapisujem je u stihovima.

- Koji vam je najdraži trenutak u navijačkoj karijeri?

- Igrala se utakmica Hajduk – Roma 2003. godine. Vladimir Balić bio je moj najdraži hajdukovac u njegovim igračkim danima. Prije te utakmice obećao mi je dati svoj dres što je i napravio. Zvao me i dao mi ga. A onda, sa svojim je prijateljima na toj utakmici došao na sjever, stao pokraj mene i navijali smo zajedno cijelu utakmicu.

Dakle, sam Balić će u ponedjeljak na predstavljanju zbirke čitati Brankine stihove u kafiću Krom, okupljalištu Hajdukovih navijača.


Hajduk pun Branki

Hajduk je pun Branki. I branki s malim b, a i ovima s velikim B. Uz pjesnikinju iz Omiša ‘bijeli’ u Nadzornom odboru imaju Branku Ramljak, a Branka Bezić-Filipović (voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika) također piše knjige s temetikom Hajduka.

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online