'Milijuni lampica' za ugaslu Poljičku pamet

Iako bismo bili kud i kamo sretniji da su milijuni lampica, kako naslov kaže, mosorske vrleti pretvorili u autohtonu poljičku božićnu bajku nego li u Las Vegas, svejedno valja čestitati obitelji Tihe Lučića iz zaseoka Nart u Docu Gornjem na poduzetničkome duhu i velikom uloženome trudu koji će im se, nadamo se, isplatiti, piše Savez za Poljica. Bilo kako bilo, barem će mnoga djeca čiji se roditelji odvaže na avanturu 'Bogu iza leđa', kako novinar u priloženom tekstu naziva ovaj dio Gornjih Poljica, dijelić uspomena iz svoga djetinjstva trajno vezati uz Poljica.
Tim je puno tužnija spoznaja za sve nas Poljičane da novinari i urednici Slobodne Dalmacije, ali i mnogi drugi, sve više i sve češće pojedina poljička mjesta povezuju sa 'zagorama' i 'zaleđima' Poljicima nadležnih gradova i općina, ponajčešće Omiša kojemu i pripada najveći dio Poljica, umjesto sa nekoć slavnom Poljičkom knežijom koja je brojem stanovništva, svojom povijesnom ulogom te kulturno-povijesnim dosezima stoljećima višestruko nadmašivala svoje sadašnje upravno središte.
No zato nisu krivi ni novinari ni Omišani nego Poljičani koji su se početkom devedesetih olako odrekli svoje Poljičke općine, a kako stvari stoje mnogima ni dan danas onih 'milijun lampica' s početka teksta ne bi pamet prosvitlilo!

Autohtona poljička božićna bajka u Gornjem Docu

Izvor: Savez za Poljica
Foto: Irena Mandić

– Posjetitelji će moći uživati u “Božićnom Selu” do 6. siječnja 2019. U tih mjesec dana moći će se kušati isključivo domaći proizvodi poput kobasica isključivo s OPG-ova, soparnik, fritule, uštipci, kuhano vino, čajevi – kazao je vlasnik imanja Tihomir Lučić. Ulaznica je 30 kuna.

– Posjetitelji će moći uživati u “Božićnom Selu” do 6. siječnja 2019. U tih mjesec dana moći će se kušati isključivo domaći proizvodi poput kobasica isključivo s OPG-ova, soparnik, fritule, uštipci, kuhano vino, čajevi – kazao nam je vlasnik imanja Tihomir Lučić.

Pročitajte više na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/blagdanski-dozivljaj-u-docu-gornjem-mnostvo-ljudi-doslo-u-bozicno-selo?fbclid=IwAR1BdWC6_hHwQ5lZ-lCCtJK6JOHaFo0ColL8oJrc-OatyVOQReCzwRLKf9w © dalmacijadanas.hr

Na otvorenje u Gornji Dolac je došlo mnoštvo ljudi iz srednje Dalmacije, koji su zaželjeli osjetiti istinski blagdanski doživljaj, koje je donijelo “Božićno selo”. Kako bi ugođaj bio što vjerodostojniji, pobrinule su se i žive jaslice. U glazbenom dijelu programa nastupili su klapa Sveti Florijan, bend Iluzija i tamburaši.

Na otvaranju je govorio izaslanik župana Blaženka Bobana, Jadran Čizmić iz Dugog Rata, koji je kazao da je malo tko vjerovao da obitelj Lučić može napraviti ovakvo čudo u mosorskom kamenjaru, no naglasio je da sada mogu biti ponosni jer su pokazali da se njihova vizija u potpunosti pokazala ispravnom. Nakon blagoslova svećenika, djeca Centra Juraj Bonaći upalila su milijun lampica, čim je Božićno selo u Nartu i službeno otvoreno.

Povezani članci

Who's Online

We have 150 guests and no members online