Jurjevo i Oda proljeću.. u isti dan. Kako to?

"Poljičani poštovani, od svi sela odabrani, na dobro vam Jurjev danak, Jurjev danak vaš sastanak..." A spomenuti sastanak se, svima je to odavno poznato, događa prve nedjelje po Jurjevu, 23. travnja na brdu Gradac i nazoče mu tisuće Poljičana i poljičkih prijatelja kako bi proslavili blagdan nebeskog zaštitnika Poljica.
Slučajno ili ne, ali baš istoga dana omiško planinarsko društvo "Imber" poziva ljubitelje planina na istoimeni vrh omiške Dinare u poljičkom susjedstvu na, citiramo, "Odu proljeću na Omiškoj Dinari u čast Dana planete Zemlja i pozdrav proljeću pod pokroviteljstvom Grada Omiša i Turističke zajednice grada Omiša, u nedjelju, 28. travnja 2019." I tako, eto, 28. godinu zaredom.
I dok Poljičani svoj najveći godišnji jubilej organiziraju o vlastitome trošku tek uz duhovno pokroviteljstvo Crkve tj. Poljičkog dekanata, "Oda proljeću“ uživa pokroviteljstvo i Grada Omiša i TZ Grada Omiša.

'ODA PROLJEĆU' I PROSLAVA BLAGDANA SV. JURE

Piše: D. Milićević
Izvor: Savez za Poljica


Mi Poljičani nemamo, naravno, ništa protiv ove manifestacije kao ni protiv toga da je Grad Omiš podupire, dapače, pozdravljamo je i organizatorima želimo još više uspjeha u budućnosti.

Međutim, voljeli bismo da se izbjegne nepotrebno terminsko preklapanje 'Ode Proljeću' sa svepoljičkom proslavom blagdana sv. Jure s obzirom da proljeće traje puna tri mjeseca nasuprot jednom jedinom Jurjevdanu u godini.

Stoga pozivamo naše sugrađane iz planinarskog društva "Imber“ da iznađu neki drugi termin za svoju manifestaciju i da nam se pridruže u proslavi najvažnijeg poljičkog blagdana napose iz razloga što Grad Omiš ionako baštini najveći dio Poljica čiji teritorij i stanovništvo u njemu imaju većinski udio.

Na taj način će Grad Omiš dobiti dva relevantna događaja koja obogaćuju njegov društveni život i turističku ponudu umjesto nepotrebnog preklapanja koje samo potencira i produbljuje nove podjele.

Ne bismo, naravno, imali ništa protiv i da ovo svepoljičko slavlje bude primjerenije podržano od Grada Omiša i njegove turističke zajednice, ali to je već problem nas Poljičana koji se u mnogim stvarima ne umijemo izboriti za status koji nam sa stajališta sveukupnog povijesnog naslijeđa i razvojnih potencijala Poljica pripada.

Povezani članci

Who's Online

We have 177 guests and no members online