Hodočašće mladih i mladih obitelji u Loreto

hodošaće u LoretoI ovu godinu, sedmu za redom, stotinu mladih – srednjoškolaca i studenata, zaručnika, mladih obitelji i odraslih vjernika sudjelovalo je na duhovnoj obnovi u  talijanskom nacionalnom svetištu Loretu (1. - 4. ožujka 2012.). Mladi i mlade obitelji iz župnih i molitvenih zajednica Splita, Kaštela, Solina, Brača, Makarske, Murtera i ostalih župa naše Nadbiskupije, razmišljali su, molili i slavili Boga. Kroz molitvu, zajedništvo, duhovne razgovore, pobožnost križnog puta, pokorničko bogoslužje i ispovijed, razmatranja i svjedočanstva htjelo se dublje zaživjeti riječi Božje: "Ne boj se, Marijo!" (Lk 1,30) ...

Hodočašće u Loreto

Piše: Gorana Kelam / SMN
Izvor: Splitsko makarska nadbiskupija


Marija je najsavršeniji uzor vjere. Razmišljajući o njenom predanju Bogu, pokušali smo uvidjeti koliko je naš životni put u skladu s Božjom riječju i voljom Božjom. U Marijinom životu Bog je bio prvi i najvažniji. Iako nije bila pošteđena ni napora, ni poteškoća, ni patnje, vjerovala Mu je svim srcem.

Uz glavnog organizatora i inicijatora duhovne obnove don Juru Vrdoljaka, povjerenika za duhovna zvanja splitsko - makarske nadbiskupije, u vođenju bogatog programa duhovne obnove sudjelovali su i dr. don Josip Čorić, fra Josip Marcelić, don Marko Plančić, prof. Bruno Petrušić, prof. Maja Jakšić, prof. Mario Radunić i prof. Gorana Kelam. Tako je križni put predvodio don Marko Plančić.

Dr. Don Josip Čorić održao je razmatranje na temu:“ Obitelj, put Crkve i društva – gdje je moja obitelj?“. Razmatranje na temu: “Isus Krist, put, istina i život – gdje je moj put?“ održali su dr. Fra Josip Marcelić, prof. Maja Jakšić i prof. Mario Radunić.

Prof. Maja Jakšić upoznala nas je s životom službenice Božje s. Ana Marije Marović (1815-1887). Hrvatica, porijeklom iz Dobrote - Boka Kotorska, rođena u bogatoj obitelji, cijeli život provodi u Veneciji kamo se obitelj doselila. Osjeća duboku ljubav prema Bogu i želju da se posveti redovničkom životu.  Postaje redovnica.

Utemeljuje zavod “Canal al servi” u Veneciji. Ona i njene susestre posebno se brinu za zlostavljane žene i bivše prostitutke. Bila je izvanredna žena, mistična duša koja je ljubila Krista i bližnje koji su bili najugroženiji. Umrla je na glasu svetosti 3. listopada 1887.god.

Na Kongregaciji za kanonizaciju svetih i blaženih završen je postupak i čeka se njeno proglašenje blaženom. Nažalost, nama u Hrvatskoj je relativno nepoznata.

Hodočašće mladih i mladih obitelji u Loreto

Don Jure Vrdoljak održao je razmatranje: “Marija, put vjere, služenja i odgovora na Božji poziv – gdje sam ja?”. Prof. Bruno Petrušić i prof. Gorana Kelam kordinirali su brojna poticajna svjedočanstva duhovnog života. Tijekom duhovne obnove posjetio nas je loretski nadbiskup msgr. Giovanni Tonucci.

Na povratku prema Splitu, u nedjelju 04. ožujka , posjetili smo Veneciju i razgledali njene znamenitosti.  Posebna radost za sve nas bio je posjet samostanu i institutu s. Ana Marije Marović. U kapeli samostana u kojoj se nalazi njen grob, slavili smo svetu Misu.

Doista su to bili blagoslovljeni dani, puni istinske radosti, jer je snažnom Božjom prisutnošću bio blagoslovljen svaki trenutak i svaki korak u danu.

PROČITAJTE VIŠE...

Hodočašće mladih i mladih obitelji u Loreto

Povezani članci

Who's Online

We have 284 guests and no members online