Valentinovo uz komediju Zavodnici

Teatar MALI PRINC Omiš, koji je ove godine i službeno postao profesionalno kazalište, u koprodukciji sa KD Ritam igre daruje publiku za Valentinovo hit komedijom "ZAVODNICI". Predstava će se odigrati u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u nedjelju, 14.02.2021. s početkom u 20 sati. Glume Ivan Baranović i Ivana Giove Župa, dramski umjetnici. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen, a obavezno je i nošenje zaštitnih maski za lice.
U središtu pozornosti komedije 'Zavodnici' je ministar koji tragajući za izgubljenom ljubavnom strašću pribjegava razno-raznim fantastičnim igrama i utjelovljuje različite likove poput Tarzana, rock zvijezde ili perača prozora, a sve da bi probudio erotski duh iz boce ili davno pokopanu bračnu strast. To je tipična strastvena i duhovita analiza ustaljenosti bračnih rituala u kojima njihovi protagonisti uzaludno pokušavaju iznova prepoznati strast.

Prije kazališne predstave u susjednoj Galeriji AZ pri Centru za kulturu Omiš priređuje se izložba mlade splitske umjetnice Mihaele Erceg "Di si bija '21?”. Otvorenje izložbe je u 19 sati.
 

Odlazak primadone Biserke Cvejić

Nakon ostvarenih 77 mezzosopranskih uloga u blizu 1.800 predstava na scenama širom svijeta i iznimno uspješnog pedagoškog rada, proslavljena operna pjevačica, mezzosopranistica Biserka Cvejić, preminula je u četvrtak, 7.1.2021. u Beogradu, u 98-oj godini života.
Biserka Cvejić bila je pravi verdijanski mezzosopran, a istodobno je s profinjenim osjećajem za stil i savršenim vladanjem jezikom izvanredno tumačila i francuske operne likove. Od 1961. redovito je gostovala u Metropolitanu, koji je bio pozornica njezinih najvećih uspjeha i priznanja. Pjevala je u Scali, Areni u Veroni, napuljskom San Carlu, Covent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru Colon u Buenos Airesu, Tokiju, piše Slobodna Dalmacija.
Biserka Cvejić (rođena Katušić) rođena je u Krilu Jesenice 23. studenoga 1923. Biserka Katušić, u dobi od dvije godine, s roditeljima Ivkom (rođenom Trgo) i Stipom Katušićem (iz Smolonja), siromašnoj obitelji mornara koji se u potrazi za poslom zaposlio u rudnicima kraj Liegea (Belgija), gdje živi i odrasta u teškim prilikama hrvatskih ekonomskih emigranata. Pjevanje je učila na beogradskoj Muzičkoj akademiji, debitirala je 1950, od 1951. do 1961. bila je članica Beogradske opere. Godine 1961. stupila je u angažman u Bečku državnu operu u kojoj je ostvarila 25 uloga i oko 370 nastupa te dobila naslov komorne pjevačice. Istodobno je od 1975. do 1978, kada se povukla sa scene, bila i članica Zagrebačke opere, u kojoj je ostvarila antologijske kreacije Verdijevih Amneris, Azucene i Eboli u Don Carlosu, i Bizetove Carmen. Pjevala je lijepim ujednačenim snažnim i toplim glasom sigurnih visina, s vrhunskom muzikalnošću i izrazitim osjećajem za glazbenu i scensku karakterizaciju. S posebnim je uspjehom pjevala i Charlottu u Wertheru, Preziosillu u Moći sudbine, Dalilu, Princezu u Cileinoj Adriani Lecouvreur i Giuliettu u Hoffmannovim pričama. Glas joj je zabilježen na nekoliko studijskih i živih snimaka cjelovitih opera. Za svoj umjetnički rad, 2001. godine, dobila je najviše francusko odličje - orden Legije časti.
- Peristil mi je promijenio život. Vratiti se u rodni kraj i pjevati tamo gdje si uvijek želio biti, nešto je najljepše što čovjek može doživjeti. Emocije su me preplavile, plakala sam.. To mogu razumjeti samo oni koji su živjeli van domovine. A onda Metropolitan. Bila su to divna vremena u kojima se cijenila kvaliteta, a ništa joj nije smjelo stati na put. Za razliku od ovih histeričnih vremena u kojima živimo, mi smo svaku ulogu vježbali barem šest mjeseci. Danas se predstava uvježba u mjesec dana, meni je to neshvatljivo - rekla je 2015. u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.
 

Noć kazališta u Gatima

KUU "Mosor" Gata i ove neobične godine, usprkos, ali i u skladu s trenutnim epidemiološkim neprilikama, prilagodio je obilježavanje Noći kazališta u centru drevne Poljičke kneževine. Ove godine na programu u subotu s početkom u 19 sati je jedna predstava, jedna, ali vrijedna, rekli bi smo. U Gatski Dom kulture dolaze Elezovići, splitski glumačka obitelj iz "Tvornice smijeha" s predstavom, komedijom "Profesore dajte 2". Komedija je to koja je zabavila publiku diljem Hrvatske. Tekst, dramaturgiju i glumu potpisuje Matko Elezović, a režiju Alen Čelić. Kroz 70 minuta humora bliskog svim generacijama Matko Elezović nas vodi u prostor i svijet svih onih veselih školskih događanja kojega smo sada ili nekad i sami bili svjedoci...  Ulaz na predstavu je besplatan svima koji dođu s maskom, a organizatori preporučuju da se ulaznice rezerviraju jer je broj posjetitelja ograničen na 70. Ulaznice se mogu rezervirati na broj: 098 171 5372 (Tamara Očasić) i 091 393 0039 (Zoran Radostić).
 

Otkazano: Noć kazališta (s maskom)

U subotu, 21.11. obilježava se Noć kazališta. Obilježavanja Noći kazališta u Dugom Ratu ove godine zbog epidemioloških neprilika neće biti. Otkazano je za neka bolja i sigurnija vremena. I Hrvatsko narodno kazalište Split otkazalo je svoj program obilježavanja Noći kazališta.
Zbog povećanog broja oboljelih od korona virusa i marljiva ekipa Centra za kulturu Omiš i Gradskog kazališta "Mali Princ" primorana je otkazati ovogodišnju Noć kazališta u Omišu u kojoj je u trebala igrati komedija "Bračno savjetovanje" Dramske udruge Proložac.
No Noć kazališta možda se održi u subotu u Gatima, gdje bi u organizaciji KUU “Mosor” u 19 sati trebala gostovati predstava Matka Elezovića, komedija "Profesore dajte 2".
 

Roko i Cicibela

Kazališna družina Ritam igre uz suradnju CZK Omiš - GK Mali princ, pozivaju Vas u utorak, 27.10.2020. u 19;30h na jubilarnu 50.izvedbu predstave Miljenka Smoje "ROKO I CICIBELA". Ulaz za sve je slobodan uz OBAVEZNO nošenje zaštitne maske. Omišani časte publiku te je pozivaju da dođe pogledati predstavu i opustiti se uz priču o dvoje najpoznatijih splitskih ljubavnika u ovo ludo neizvjesno doba.
 

Prekinuti jubilarni Marulićevi dani

30. Marulićevi dani koji, zbog pandemije koronavirusa, nisu bili održani u tradicionalnom terminu krajem travnja, održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada ove godine. Na jubilarnom izdanju festivala hrvatske drame, koje se od 1991. odvija u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će prikazano 12 predstava u produkciji hrvatskih te kazališta iz Bosne i Hercegovine i Mađarske po izboru Gordane Ostović, izbornice ovogodišnjih Marulićevih dana. Za sudjelovanje na festivalu bilo je prijavljeno 48 predstava koje su, po riječima izbornice "pokazale da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti  itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika. Izdvojila sam one predstave koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi Marin Držić za najbolji dramski tekst“. Jubilarni festival hrvatske drame bit će posvećen uspomeni na njegovog osnivača i prvog ravnatelja Radu Perkovića. U konkurenciji za festivalske nagrade na 30. će Marulićevim danima biti izvedene sljedeće predstave...
 
Centar za kulturu Omiš – Dramski studio dječjeg kazališta HARLEKIN vrši upis novih članova u 6.sezonu Škole glume namijenjenu djeci od 6 do 18 godina. S obzirom na trenutnu situaciju cijena škole je ostala ista kao i proteklih godina i iznosi simboličnih 130 kuna mjesečno za 2 školska sata tjedno u naknadno dogovorenom terminu (ponedjeljkom ili srijedom). Prijave su u tijeku i možete prijaviti dijete u inbox fb stranice CZK OMIŠ ili sms porukom ili na whatsup br.095/8586 111. Prijava mora sadržavati osnovne podatke: IME I PREZIME DJETETA, DATUM ROĐENJA, IME KONTAKT RODITELJA/SKRBNIKA. Početak sezone, ponedjeljak, 05.10.2020. u 19 h (Otvoreni besplatni sat). Voditeljica škole je dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
Napominjemo kako će se probe održavati u prostoru nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa koji će biti dezinficiran i provjetravan nakon grupa polaznika. Na ulazu će biti dezinfekcijska sredstva, a roditelje molimo da ne dovode djecu ako su prehlađena, virozna, imaju povišenu temperaturu ili bilo kakve respiratorne tegobe, te da na probe dolaze na vrijeme. Voditeljica kazališta potrudit će se da djeca budu sigurna u našem malom Kazalištu, te da se sve propisane epidemiološke mjere poštuju bez iznimke.
 
U tijeku su upisi u novu sezonu Baletnog studija Omiške pahuljice pri Centru za kulturu Omiš. Omiški baletni studio započinje novi ciklus rada početkom listopada, o čemu će svi prijavljeni biti naknadno obavješteni. Upisi za nove polaznice studija su tijekom cijelog rujna isključivo na brojeve mobitela; 098/360312 ili 091/9502357. Ili pak osobno u subotu, 12.09.2020. u Ilirskom sjemeništu u vremenu od 17 do 18:30 sati, direktno kod baletne pedagoginje i voditeljice baletnog studija Branke Čiće Trumbić. Veselimo se upoznavanju budućih i susretu dosadašnjih Omiških pahuljica, kažu u CZK Omiš.
Važna napomena: svi satovi će održavati uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera! Pa vas molimo za razumijevanje i pridruživanje istih, jer nam je zdravlje i sigurnost na prvom mjestu.
 

Zavodnici na Poljičkom trgu

Dragi Tvorničari i ostala publiko!  Usprkos svemu, pridružite nam se na Poljičkom trgu u Dugom Ratu (trg ispred zgrade općine) u nedjeljno predvečerje 9.8.2020. i podržite naše izvođače i organizatore kulturnih događanja u općini Dugi Rat (kad je već zbog pandemije otkazano Dugoratsko kulturno ljeto). Uz odobrenje načelnika i lokalnog stožera, a uz propisane mjere samozaštite, dođite po dozu smijeha uz novu kazališnu predstavu "ZAVODNIK", komediju nastalu u suradnji Gradskog kazališta Mali Princ Omiš i K.D. Ritam igre. Predstavu su postavili i u njoj igraju dramski umjetnici Ivan Baranović i Ivana Giove Župa. Strastvena je to i duhovita analiza ustaljenosti bračnih rituala u kojima njihovi protagonisti uzaludno pokušavaju iznova prepoznati strast, želju i razlog suživota. Neprekidno preispitivanje funkcionalnosti bračne veze i odnosa, pa i uz usputne imaginarne preljubničke avanture koje postaju same sebi svrhom, naravno, "začinjeno" društvenim aktualnostima...
Vidimo se u nedjelju navečer na Poljičkom trgu u Dugom Ratu!
Napomena roditeljima: predstava nije primjerena za djecu, stoga ostavite nasljednike kod kuće, a Vi se lijepo i bezbrižno zabavite i nasmijte sa najdražom/im u osvježavajućoj dugoratskoj večeri.
 

Gata: Histrioni se predstavili s Tajkunima

15. izdanje Gatskog kulturnog ljeta "Dani Ive Marjanovića" otvoreno je u nedjelju gostovanjem HNK Split koje je pred Gaćanima i njihovim gostima izvela predstavu Ilije Zovka 'Francuzica'. Uloge dvoje malih, skromnih i osamljenih ljudi iznjeli su Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić, prvaci Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split koji sami potpisuju i režiju predstave.
Već u utorak, 4. kolovoza, čeaka nas nova kazališna predstava. U Gata stiže glumačka družina Histrioni, s predstavom 'Tajkuni', a 9. kolovoza Gatsko kulturno ljeto zatvara makarsko kazalište Zlatousti s predstavom 'Ufo'. Sve predstave počinju u 21 sat i ulaz je besplatan uz pridržavanje epidemioloških mjera.
Posjetite Gata i uživate u ljetnim noćima u kazališnim predstavama i ostaloj lijepoj umjetnosti, tradiciji i gostoprimstvu Poljičkog kraja.