"Zvala se Klitemnestra! Znamo: žena koja je mučki ubila svog muža Agamemnona, preljubnica zapletena u mračnu obiteljsku dramu dostojnu suvremene crne kronike provincijske štampe.
Agamemnon njen muž se netom vratio iz 10-godišnjeg rata pod Trojom kao pobjednik. Neki su govorili da ga je ubila zato što je žrtvovao njihovu malodobnu kćer Ifigeniju kao žrtvu za ratnu sreću pred polazak pod Troju, drugi su govorili da ga je ubila zato jer je doveo u njihovu kuću preljubnicu Trojanku Kasandru. Treći su je nazivali pohotnom kučkom jer je za vrijeme muževa odsustva ljubovala s Egistom iako je bila udana.
Kako bilo da bilo, činjenica jest da je Klitemnestra odlučno, bez krzmanja sjekirom ubila svog muža, a njoj su kasnije presudila vlastita djeca, Orest i Elektra, osvetivši oca. Činjenica je i to da će Klitemnestra ostati zapamćena kao žena dostojna prezira, koja nije shvaćala dužnosti žene prema slavi svog muža, prema povijesnoj časti domovine, prema moralu svoga vremena.
Možda ćete imati malo razumijevanja, jer govorimo o ženi koja je imala hrabrosti da se suprostavi silovitom povijesnom hodu sa svojim sitnim ženskim korakom, svojim snom o sreći, svojom ljubavlju prema voljenom čovjeku.
Što se, dakle, može učiniti u ovome trenutku?
Možda će netko od Vas ustati u njenu obranu, a možda će samo nijemo šutjeti jer ima tama u kojima su jedino krikovi ljudski svjetionici prema kojima se kreće izranjeno ljudsko dostojanstvo..."  (M. Matković)

Premijera nove predstave CZK Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, monodrame "Klytaimestra" Marijana Matkovića u izvedbi Ivane Giove Župa i režiji Petra Buljevića, održati će se u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemenište na Priku, u nedjelju, 27.svibnja 2018. u 19.30 sati. Kostim u predstavi su izradile Ana Džido i Olgica Gašparić, a prijestolje je izradila Zorica Bulić. Vidimo se na premijeri..
 

Međunarodni festival glumačkih Akademija u Splitu

Na Umjetničkoj akademiji u Splitu drugu godinu za redom održava se Međunarodni festival glumačkih Akademija, Diplomci 2018. Festival se održava u periodu od 4. do 9. svibnja 2018. godine na Sceni A (Zagrebačka 3, Split), gdje će publika imati priliku vidjeti izvedbe studenata glumačkih Akademija iz Zagreba, Osijeka, Linza te Splita. Otvorenje Festivala je u petak 4. svibnja u 20 sati (Scena A, Zagrebačka 3), a ulaz na sve predstave je slobodan.  Program festivala je u nastavku..
 

Dan HNK Split

Povodom Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 3.5. s početkom u 11 sati u atriju splitskog kazališta bit će dodijeljene nagrade HNK Split. Nagrade se dodjeljuju bijenalno za najbolja umjetnička ostvarenja u predstavama HNK Split u prethodne dvije kazališne sezone, a nose imena velikih umjetnika splitskog teatra čiji su rad i život obilježili Kazalište, ali i grad u kojem ono djeluje. Dvjema izvedbama operete Spli’ski akvarel HNK Split pridružit će se obilježavanju Sudamje, proslave dana nebeskog zaštitnika Splita Sv. Dujma. Omiljena opereta Ive Tijardovića, "najspli’skija od svih predstava" čiji se rasplet događa na splitskoj Rivi upravo na fešti Sv. Dujma, na programu je splitskog teatra u petak i subotu, 5. i 6. svibnja s početkom u 20 sati.
 

Splićanke u Gatima

U nedjelju, 29. travnja 2018. u Gatima vas čekaju "Splićanke". Riječ je o predstavi Gradskog kazališta mladih Split, koje u Gatima gostuje povodom proslave blagdana sv. Jurja, zaštitnika Poljica, a u organizaciji KUU “Mosor” Gata. Predstava će se održati u mjesnom domu kulture s početkom u 19 sati. Ulaznica je 30 kuna. Cabaret "Splićanke" je omnibus od pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom u koreografiji Lea Mujića. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati. Pozivamo vas da se pridružite našim heroinama, poslušajte njihove priče, prepustite se pjesmi i plesu. Ostavite na trenutak mučne teme i pogledajte stvarnost kroz suze.. od smijeha. U živopisnim ulogama nastupaju Nada Kovačević, Lidija Florijan, Ana Gruica, Aneta Matulić i Mia Vladović.
 

28. Marulićevi dani

Festival hrvatske drame 28. Marulićevi dani održava se u Splitu od 21. do 28. travnja 2018. s rekordnim brojem predstava. Obično ih bude deset, a izbornica Mira Muhoberac odlučila se za 12 predstava u službenoj konkurenciji. U konkurenciji za nagrade su: "Ol' smo za jedan dan" splitskog HNK, "Mirna Bosna", Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, "Črna mati zemla" i "Ono što nedostaje" Zagrebačkog kazališta mladih, "Povratak" (Eurokaz/Hrvatska kuća/ADU), "Tko pjeva zlo ne misli" i "Ciganin, ali najljepši" zagrebačkog HNK, "Tesla Anonimus" dramskog kazališta Gavella, "Ustav Republike Hrvatske" Satiričkog kazališta Kerempuh, "Ljubavni slučaj Fahrije P." Teatra &TD, "Vrzino kolo" Gradskog kazališta "Joza Ivakić", Vinkovci, i Hrvatskog kazališta Pečuh, te "Aziz" splitskog HNK, piše Slobodna Dalmacija.
Evo i nagrađenih na festivalu.
 
Predstava Hvarskog pučkog kazališta "Ribanje i ribarsko prigovaranje" i predstava Gradskog kazališta "Mali princ" Omiš "Malena mjesta srca moga (Priča o Tinu Ujeviću)" najbolje su predstave Festivala hrvatskih kazališnih amatera naše županije,  održanog proteklog vikenda u Gatima, Omišu i Sinju. Hvarani tako s svojom "obnovljenom" predstavom, s Hektorovićevim stihovima, iz svoje konobe odlaze sve dalje na plovidbu, a Omišani s predstavom posvećenom Tinu Ujeviću odlaze na državnu smotru kazališnih amatera koja će se u svibnju održati u Vodicama. Žiri je imao nezahvalan i težak zadatak izabrati najbolje u nagrađenim kategorijama, no zato je publika, istina, na Priku malobrojna, mogla uživati proteklog vikenda u nizu dobrih predstava u izvedbi kazališnih amatera iz Gata, Omiša, Prološca, Kaštela, Trilja, Sinja, Hvara i Visa.
 
58. Festival hrvatskih kazališnih amatera naše županije održat će se ovog vikenda, od četvrtka, 12.4. pa sve do nedjelje, 15.4.2018. u Omišu, Gatima i Sinju. Ulaz na sve predstave u Domu kulture u Gatima i Ilirskom sjemeništu na Priku je slobodan, a program festivala potražite u nastavku članka.

Nedjelja, 15.4.,

Gata, 14 h, Dom kulture, Amatersko kazalište Moreta, predstava "Ona, Krajica"
Omiš, 15:30 h, Ilirsko sjemenište, Dramska udruga Proložac, predstava "Potra Ikić Joku"
Gata, 17 h, Dom kulture, Amatersko kazalište Ranko Marinković - Vis, predstava "Ne motaj se gola po kući"
Omiš, 18:30 h, Ilirsko sjemenište, Hvarsko pučko kazalište, predstava "Ribanje i ribarsko prigovaranje"
Gata, 20 h, Dom kulture, KUU Mosor Gata, predstava "Žaba".
 

Mali Marulić

Jedanaesti Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" održat će se u Splitu od 9. do 13. travnja 2018., a tijekom 5 dana nastupit će 8 kazališta. Izbornica Ana Prolić je između 25 prijavljenih predstava izabrala njih 10 koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa. Više o predstavama u nastavku članka. Tradicionalno, festival će uz predstave imati i popratni program slušaonice – radio drame za djecu, čitanja nagrađenih tekstova Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić te promocije novih izdanja knjiga za djecu..
 

Dame biraju u Lori

DAME BIRAJU, kazališni hit koji obiluje plesnim točkama, izvrsnom glazbom i publiku nasmijava do suza a predstava je postala i jedinstveni teatarski "LADIES NIGHT", opet gostuje u Splitu, i to u dvorani u Lori u petak 23.02.2018. u 19 i 21:30 sati. Komedija je pobrala oduševljenje mahom ženske publike no nisu rijetki ni pripadnici jačeg spola koji uživaju u humoru ove komedije koji se proteže od početka do kraja. Riječ je o uprizorenju poznatog hita "Full monty – Skidajte se do kraja" – na sarajevski način uz ogromnu dozu poznatog bosanskog humora. Predstava govori o nezaposlenim mladićima koji u životu imaju višak slobodnog vremena, a kako bi to promijenili pronalaze oglas u novinama za stripere u jednom noćnom klubu. Mladići prihvate taj izazov i počnu mukotrpno vježbati sa trenericom, do vrhunca predstave kada se publika u kazalištu pretvara u publiku noćnog kluba. U predstavi čiju režiju potpisuje redatelj Admir Glamočak, a koja je dobila brojne nagrade na kazališnim festivalima diljem regije, igraju: Nancy Abdel Sakhi, Emir Fejzić, Mak Čengić, Davor Sabo, Damir Kustura, Sanjin Arnautović. Scenografiju i kostimografiju osmislila je Lejla Hodžić. Ulaznice za predstavu su u prodaji u sustavu EVENTIMA i na blagajni dvorane LORA od 16. do 19 sati. Za rezervacije nazovite na 095 527 1852.
 

Đurologija u Splitu

Svi koji do sada još nisu uspjeli pogledati predstavu "Đurologija", a i "ponavljači" koji uvijek rado dođu ponovno uživati uz skečeve karizmatičnog Sarajlije s hollywoodskom i svjetskom karijerom, glumca, redatelja, kantautora i rock glazbenika Branka Đurića Đure, pozivaju po novu dozu smijeha u srijedu, 21.3. u Splitu u dvorani Lora s početkom u 20 sati. Ulaznice potražite na blagajni dvorane te u sustavima Croatia Tickets i Eventim. Branko Đurić Đuro sa svojom je autorskom predstavom "Đurologija" oborio sve rekorde gledanosti u svijetu stand-upa u regiji. Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom koje se posebno ogleda u njegovim kultnim projektima "Top lista nadrealista" i "Audicija", popularni Đuro kroz doista pruža ono najbolje od sebe. Svojevrsni (anti)stand up show "Đurologija“, kako ga i sam Đuro voli nazivati, u stvari je zbirka njegovih intimnih razmišljanja i pogleda na život koje prepričava na iskren i urnebasan način.