22. Susreti 'Glumci u Zagvozdu'

22. kazališni susreti "Glumci u Zagvozdu", najposjećenija ljetna kulturna manifestacija u Imotskoj krajini, počinje 30. lipnja 2019. gostovanjem Dramskog kazališta Gavella s predstavom Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku". Program susreta koji će potrajati do 10. kolovoza potražite u nastavku članka. Svi programi počinju u 21 sat.
Nema sumnje da će i ovog ljeta Trg glumaca, Dom kulture, konobe i guvna u Zagvozdu biti puni ljubitelja kazališta, glazbe, plesa, pjesme. Umjetnosti općenito, koja u ovoj oazu druženja i prijateljstva već godinama (pro)nalazi svoj ljetni mir.
 

Legenda o Arturu i zmaju

"Naš Perun.
Ranjen i napušten.
Darujemo mu legendu o njegovom Zmaju - Velesu.
Vraćamo mu njegovog sina - Jarila.
Dovodimo iz Pituntiuma (sv. Martina u Podstrani) slavnog rimskog vojskovođu Luciusa Artoriusa Castusa i legendu o kralju Arturu."

U petak, 28.6.2019. u 21 sat na mitskom prostoru otvorenog srca brda Perun, u napuštenom kamenolomu, udruga Žrvanj iz Žrnovnice i Artorius iz Podstrane priređuju premijeru kazališne predstave "Legenda o Arturu i zmaju". Radi se o scenskom uprizorenju dvora zmaja Velesa i boga Peruna te dvora kralja Artura. Predstava je to koja na prvu spaja nespojivo – praslavensku mitologiju i rimskog vojskovođu Artura, a kako im je to  uspjelo vidjeti ćemo na premijeri. Predstavom su marljivi udrugari željeli prikazati javnosti nedovoljno poznatu Poljičku baštinu, koja je između ostalog i najbolje očuvani "spomenik" praslavenske mitologije na prostoru naše domovine, a sve u svrhu osnaživanja kulturnog identiteta ovog prostora.
 
U bajkovitom ambijentu Graninog vira, uz žuboreću rijeku Cetinu, u još uvijek netaknutoj prirodi, odigrala se sinoć antička tragedija, monodrama "Klitemnestra" u još jednoj dojmljivoj izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa i režiji DJ Petra Buljevića. Monodrama je to Marijana Matkovića koja propitkuje položaj žene iz antičke tragedije, ali i svjedoči da se malo toga tijekom povijesti promijenilo. Monodrama je to kojom su sinoć otvorene 18. Ivanjske večeri u Slimenu. U organizaciji marljive ekipe iz KUD "Slime" i ove godine će se uz Cetinu, na prostoru ispred mjesne crkve u Slimenu, ispred mjesnog doma i u obližnjim Tadića dvorima u osvježavajućim ljetnim večerima družiti mještani Slimena i njihovi prijatelji i gosti te ostali ljubitelji kulture i opuštenog druženja u velikim malim mjestima našeg kraja.
 

Propustili ste? Pogledajte!

Ako u četvrtak navečer u prepunoj dvorani Glagoljaškog sjemeništa na Priku niste našli slobodno mjesto ili ste bili sprječeni pogledati "finale" kazališne sezone Dramskog studija Dječjeg kazališta "Harlekin" Omiš, dvije dječje predstave imate priliku pogledati večeras, u utorak, 4.6. s početkom u 19 sati, te tako nadoknaditi propušteno. Očekuje Vas predstava "JEŽEVA KUĆICA" prema priči Branka Ćopića, koja jest možda i ispala iz osnovnoškolske lektire, ali nije iz srca djece i njihovih roditelja i učitelja. Dramaturšku obradu predstave koju izvodi najmlađa glumačka postava omiškog dječjeg kazališta potpisuju voditeljica "Harlekina" dramska umjetnica  Ivana Giove Župa i Mate Tavrić. Nakon glumačke muke Ježeve, pardon, "Ježeve kućice", oko 19:30 sati očekuje nas i druga predstava večeri, "SEDAM SNJEGULJICA I PATULJAK" prema izvrsnom tekstu Tode Nikoletića u obradi i režiji Ivane Giove Župa. Predstava je to koja je na premijeri u četvrtak izazvala prave ovacije prepunog gledališta. Nećemo Vam sada otkrivati (iako možete pretpostaviti) zaplet ove "izokrenute" bajke, koja ide sasvim u korak s "modernim" trendovima današnje pubertetske mladeži... Djeco, roditelji i svi ostali zainteresirani, ne propustite pogledati što su nam pred dugi ljetni odmor pripremila omiška i poljička djeca iz Dječjeg kazališta "Harlekin", zajedno s svojom viditeljicom.
 
U sklopu proslave Dana Grada Omiša, Centar za kulturu Omiš poziva Vas u četvrtak, 30.5.2019. u 20 sati u dvoranu nekadađnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku na dvije premijere dječjih predstava Dramskog studija Dječjeg kazališta "Harlekin" Omiš koji djeluje pri Centru za kulturu Omiš. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Dođite! Očekuje Vas dramska premijera "JEŽEVA KUĆICA" prema priči Branka Ćopića, koje jest možda ispala iz osnovnoškolske lektire, ali nije iz srca djece i njihovih roditelja i učitelja. Dramaturšku obradu predstave potpisuju Mate Tavrić i Ivana Giove Župa, a za režiju, scenografiju, kostimografiju, izbor glazbe i oblikovanje svjetla zaslužna je voditeljica "Harlekina" Ivana Giove Župa. U 20:45 sati očekuje nas druga premijera večeri, premijera predstave "SEDAM SNJEGULJICA I PATULJAK" prema tekstu Tode Nikoletića u režiji Ivane Giove Župa. Djeco, roditelji i svi ostali zainteresirani, vidimo se u četvrtak u teatru.
 

Praizvedba i premijera predstave 'More'

U četvrtak, 23.5.2019. u 20.00 sati, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku održati će se praizvedba i premijera predstave "More", u spomen na zavičajne antologijske pjesnike Josipa Pupačića i Nikolu Miličevića. Ovo je priča o mitskom pjesničkom zagrljaju i prijateljstvu Josipa Pupačića kojeg tumači pjesnik Enes Kišević i Nikole Miličevića kojeg tumači Robert Kurbaša. Ne treba napominjati da je 23.5. 1971. Pupačić nesretno stradao u avionskoj nesreći na Krku sa vlastitom obitelji i da obilježavamo 20 godina od smrti Nikole Miličevića. Enes Kišević, antologijski hrvatski pjesnik koji je poznavao i prijateljevao s Pupačićem, uspješno je dočarao moć pjesničke riječi i donio je živu i nepatvorenu na omiške daske koje život znače Gradskog kazališta "Mali Princ" i svojom pjesničkom umjetnošću donio gradu Omišu za proslavu njegovog blagdana ponajljepši poklon. Robert Kurbaša u ulozi redatelja vješto je ukomponirao orginalne djelove Pupačićeve pjesme i proze i uz glazbu Mikija Noplinga pretočio ih u čarobni mitski i poetski obred koji se zove kazalište..
 

'Kumovi' igraju za feštu Grada

Jučer je primila više nego zasluženu Osobnu nagradu Grada Omiša, a danas je već na radnom mjestu, na sceni Gradskog kazališta "Mali Princ" gdje će u 20 sati s Marijanom Grbavcem Mirićem, Gordanom Kapić, Anom Vidošević, Matom Tavrićem, Petrom Buljevićem, kolegama iz glumačkog ansambla, a povodom Dana grada, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa, a danas domu Centra za kulturu Omiš, odigrati kazališnu predstavu "Kumovi", "životnu" komediju izvrsnog dramskog pisca i scenarista Dušana Kovačevića ("Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun",..) u režiji Petra Buljevića. Nema odmora dok traje fešta grada! Još da fibra malo popusti bilo bi super.. ali i ovako će se to već nekako preživjeti. A uz novu dozu "životne" komedije možda i ove naše male (pasje?) živote proživimo dostojno čovjeka, ako može u radu na neodređeno vrijeme i s većom dozom malih radosti, druženja s dragim ljudima i uz barenko zeru sriće, onako.. za promjenu.
 
Grad Omiš objavio je popis laureata, dobitnika javnih priznanja i nagrada Grada Omiša za 2018, koji će u četvrtak, 16. svibnja 2019., na blagdan Svetog Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada na ušću Cetine i Dana Grada Omiša, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti više nego zaslužena priznanja. Popis ovogodišnjih laureata možete pronaći ovdje.
Osobnu nagradu Grada Omiša, priznanje za uspjehe u radu u kulturi kojima doprinosi ugledu, izgradnji kulturnog života i promidžbi Omiša na kulturnoj sceni dobila je, odnosno zaslužila je Ivana Giove Župa, dramska umjetnica, koju šira javnost zapravo vrlo malo poznaje usprkos tome što je glumila u serijama "Game of Thrones" i "Ruža vjetrova", filmovima "Sonja i bik" i "Anka", njemačkoj krimi-seriji "Branka Marić i vragovi Splita", brojnim TV reklamama, HRT-ovom serijalu "Biblija"... Ništa čudno, jer Ivane nema u sapunicama i serijama, ima je zato u prostoru omiškog Glagoljaškog sjemeništa gdje pri Centru za kulturu četvrtu sezonu vodi Dramski studio "Harlekin" s oko tridesetak djece podijeljenih u tri grupe (od predškolaca do 15-godišnjaka), gdje joj često asistira i mladi budući kolega Mate Tavrić, a na istoj je adresi ujedno angažirana i u teatru za odrasle "Mali princ". Premijerno je, lani u sklopu proslave Dana grada Omiša, uoči ljeta zaživjela njezina monodrama "Klytaimestra" Marijana Matkovića (prvi put je u kolovozu odigrana i na omiškoj Fortici), a prije godinu dana je, ponovno u režiji Petra Buljevića, počela igrati i u dijametralno suprotnoj monodrami "Ja sam dama", valjda prvoj u svijetu napravljenoj prema Facebook statusima, kasnije objavljenih i u knjizi "Leti matun", autorice Meri Bauk. Ma, Ivane ima na sto strana. Njen vedri lik i široki osmijeh dijeli s dr. Cmok, koju po veselju znaju svi mali pacijenti Splitskog KBC-a i Zadarske bolnice, ali i naši seniori iz Škaričićevog doma na Zenti i još nekoliko splitskih domova umirovljenika, jer Ivana je i dugogodišnja članica Crvenih nosova – klaunova doktora, koji uveseljavju djecu u bolnicama te bude uspomene na život kakav je bio nekada kod naših seniora.
Splitska glumica na višegodišnjem "privremenom" radu u Omišu voli volontirati, darivateljica je krvi, obožava djecu i pokoju odraslu osobu, a iznad svega voli pametno utrošiti vrijeme. Zato su njezini projekti mahom životni i edukativni, poput predstave "Samo reci NE – Nedostajem sama sebi" kroz koju stariji polaznici njezine dramske sekcije progovaraju o problemu droge. U priču o pošasti koja uništava ovisnike i njihove obitelji ubacila je sve ono što je mladima blisko i poznato, pa tako i Ultru i glazbu Davida Guette. Što još reći o dobitnici Osobne nagrade Grada Omiša za 2018. osim: "Svaka čast. Bravo! Čestitam.".
 

'Emet' najbolja predstava 9. Marulićevih dana

Festival hrvatske drame 29. Marulićevi dani zatvoreni su u utorak na sceni HNK Split, a prije toga dodijeljene su festivalske nagrade. Na festivalu koji je započeo 23. travnja prikazano je 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade po izboru izbornice dr.art. Mire Muhoberac. Nagradu "Marul" za najbolju predstavu u cjelini po Ocjenjivačkom sudu dobila je predstava "Emet" Ivane Šojat u produkciji HNK Osijek. "Marula" za suvremeni dramski tekst festivalske predstave većinom glasova dobio je Miro Gavran za predstavu "Svaki tvoj rođendan" u produkciji HNK Zagreb. Marula za režiju većinom glasova dobio je Samo M. Strelec za režiju predstave "Emet" Ivane Šojat. "Marule" za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović za ulogu Sanje u predstavi Mira Gavrana "Svaki tvoj rođendan", te Nikša Butijer za ulogu u predstavi "Govori glasnije" u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh. Nagrada publike za najbolju predstavu dodijeljuje se predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku" u izvedbi kazališta Gavella i HNK Šibenik, piše Dalmacija Danas.
 

'Kumovi' za Prliće

Centar za kulturu Omiš, ansambl kazališta "Mali Princ", u subotu, 27.4., u 20 sati odigrati će humanitarno svoju novu predstavu - životnu komediju "KUMOVI" Dušana Kovačevića u režiji Petra Buljevića. Na ulazu u dvoranu nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku biti će postavljena kutija za donacije i sav prilog namjenjen je pomoći obitelji Prlić, kojoj je nedavno u Dućama izgorio cijeli stan. Svojiom dolaskom i donacijom podržimo ovu akciju! Pokažimo veliko srce i POMOZIMO jedni drugima. Dođimo jer nikad ne znamo kada će nama biti potrebna pomoć..