Zavodnici na Poljičkom trgu

Dragi Tvorničari i ostala publiko!  Usprkos svemu, pridružite nam se na Poljičkom trgu u Dugom Ratu (trg ispred zgrade općine) u nedjeljno predvečerje 9.8.2020. i podržite naše izvođače i organizatore kulturnih događanja u općini Dugi Rat (kad je već zbog pandemije otkazano Dugoratsko kulturno ljeto). Uz odobrenje načelnika i lokalnog stožera, a uz propisane mjere samozaštite, dođite po dozu smijeha uz novu kazališnu predstavu "ZAVODNIK", komediju nastalu u suradnji Gradskog kazališta Mali Princ Omiš i K.D. Ritam igre. Predstavu su postavili i u njoj igraju dramski umjetnici Ivan Baranović i Ivana Giove Župa. Strastvena je to i duhovita analiza ustaljenosti bračnih rituala u kojima njihovi protagonisti uzaludno pokušavaju iznova prepoznati strast, želju i razlog suživota. Neprekidno preispitivanje funkcionalnosti bračne veze i odnosa, pa i uz usputne imaginarne preljubničke avanture koje postaju same sebi svrhom, naravno, "začinjeno" društvenim aktualnostima...
Vidimo se u nedjelju navečer na Poljičkom trgu u Dugom Ratu!
Napomena roditeljima: predstava nije primjerena za djecu, stoga ostavite nasljednike kod kuće, a Vi se lijepo i bezbrižno zabavite i nasmijte sa najdražom/im u osvježavajućoj dugoratskoj večeri.
 

Gata: Histrioni se predstavili s Tajkunima

15. izdanje Gatskog kulturnog ljeta "Dani Ive Marjanovića" otvoreno je u nedjelju gostovanjem HNK Split koje je pred Gaćanima i njihovim gostima izvela predstavu Ilije Zovka 'Francuzica'. Uloge dvoje malih, skromnih i osamljenih ljudi iznjeli su Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić, prvaci Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split koji sami potpisuju i režiju predstave.
Već u utorak, 4. kolovoza, čeaka nas nova kazališna predstava. U Gata stiže glumačka družina Histrioni, s predstavom 'Tajkuni', a 9. kolovoza Gatsko kulturno ljeto zatvara makarsko kazalište Zlatousti s predstavom 'Ufo'. Sve predstave počinju u 21 sat i ulaz je besplatan uz pridržavanje epidemioloških mjera.
Posjetite Gata i uživate u ljetnim noćima u kazališnim predstavama i ostaloj lijepoj umjetnosti, tradiciji i gostoprimstvu Poljičkog kraja.
 

'Zavodnici' na premijeri nakon premijere

Nakon premijere nove predstave Centra za kulturu Omiš, koja je bila na Dan žena, slijedi nam prva "poslijekoronska" izvedba predstave "Zavodnici", jedne bračne komedije prema motivima djela nobelovca H. Pintera i V.Kljakovića, kojom vas organizatori časte besplatnim ulazom. Predstava je nastala u koprodukcija Centra za kulturu Omiš i kazališne družine "Ritam igre", a riječ je o u autorskom projektu dramskih umjetnika Ivana Baranovića i Ivane Giove Župa, koja igra u petak, 19. lipnja 2020. s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Dođite i lijepo se zabavite..
 

30. Marulićevi dani krajem listopada

30. Marulićevi dani koji, zbog pandemije koronavirusa, nisu bili održani u tradicionalnom terminu krajem travnja, održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada ove godine. Na jubilarnom izdanju festivala hrvatske drame, koje se od 1991. odvija u organizaciji HNK Split, bit će prikazano 12 predstava u produkciji hrvatskih te po jednog kazališta iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske po izboru Gordane Ostović, izbornice ovogodišnjih Marulićevih dana. Jubilarni festival hrvatske drame bit će posvećen uspomeni na njegovog osnivača i prvog ravnatelja Radu Perkovića. U konkurenciji za festivalske nagrade na 30. će Marulićevim danima biti izvedene sljedeće predstave...
 

Ciganin, ali najljepši

HNK Zagreb u sklopu projekta Kazalište u vašim domovima donosi predstavu "Ciganin, ali najljepši". Hit-predstava zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta u režiji Ivice Buljana "Ciganin, ali najljepši" bit će prikazana u subotu 11. travnja u 20 sati. Ovu veliku ansambl-predstavu, rađenu po romanu Kristijana Novaka, koja govori o zabranjenoj ljubavi između zrele žene i mlađahnog Roma, o političkim skandalima i migracijskoj krizi, do sada je vidjelo gotovo četrdeset tisuća gledatelja na izvedbama u HNK u Zagrebu te na spektakularnim gostovanjima u Beogradu, Ljubljani, Mariboru, Splitu, Rijeci, Brijunima i Slavonskom Brodu, piše 24sata. Time se slava popularnog romana proširila među kazališnom publikom. Predstava će biti dostupna za gledanje na YouTube kanalu 24sata.
 

Odgođeno: Marulićevi dani

Jubilarno 30. izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, koje se trebalo održati u Splitu od 20. do 27. travnja, odgađa se zbog pandemije koronavirusa, a novi termin odredit će se sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Odluka je donesena u konzultacijama između ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, predsjednice Vijeća Marulićevih dana Ive Hraste Sočo i intendanta HNK Split Srećka Šestana, priopćeno je iz HNK Split, koji je osnivač i organizator festivala.
Od 21. travnja do 4. svibnja ipak će se održati četvrta radionica dramskog pisanja, sastavni dio popratnog festivalskog programa, koja će se, u skladu s okolnostima odvijati online. Voditelj radionice i ove je godine dramski pisac Tomislav Zajec, docent na Odsjeku dramaturgije zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.
 

Kazalište na daljinu

Draga djeco, osim škole na daljinu, od ovog vikenda pratite i kazalište na daljinu! Tijekom idućeg razdoblja Gradsko kazalište lutaka Split u vaš dom donosi neke od svojih najgledanijih predstava. U subotu, 21.3. u 18 sati pogledajte online premijeru predstave Andrijane Grgičević "Stonoga Goga" koja je nastala u koprodukciji s Teatrom Poco Loco. Predstava će se moći pogledati na ovoj poveznici u 18 sati.
 
Na Dan žena, u nedjelju, 8.3.2020. s početkom u 20 sati u dvorani nekadažnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku izvesti će se premijera komedije "Zavodnici", autorskog projekta dramskih umjetnika, Ivane Giove Župa i Ivana Baranovića, inspiriranog domaćim i stranim piscima o vječnoj temi ljubavi, zavođenja, braka,.. Predstavu potpisuje autorski tim koji čine Ivana Giove Župa, Ivan Baranović, Miho Dolina i Petar Buljević, a nakon premijere publika će moći i nazdraviti za autore i za žene koje obilježavaju svoj dan, uz pratnju glazbenica Rozarije Samodol na klaviru i Ane Bubalo na violini.

ODGOĐENO!   Predstava "Zavodnici" koja se trebala odigrati u okviru proslave Dana Općine Dugi Rat u nedjelju, 15.03.2020 s početkom u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu je odgođena, zbog poznate virusne situacije, za neka bolja i zdravija vremena. Hvala na razumjevanju.
 
Mjuzikl "Bambina" Ane Tonković Dolenčić, Nene Belana i Olje Dešića premijerno će biti izveden na Valentinovo, 14. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u režiji Krešimira Dolenčića. Izvedbom će dirigirati Jure Bučević, suradnica redatelja i koreografkinja je Jelena Bosančić, scenografkinja Dinka Jeričević, a kostimografkinja Tea Bašić Erceg. Neno Belan potvrdio je da mu se telefonskim pozivom ispunio višedesetljetni san da će imati mjuzikl izrađen na svoju glazbu. Vratit ćemo se svi u to doba o kojem svi pričaju, o kultnim osamdesetima, na jedan spektakularan način, rekla je  ravnateljica drame Jelena Bosančić. Radnja mjuzikla odvija se sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća u splitskom škveru. Tamo se za grčkog brodovlasnika gradi tanker Bambina. Glavnu ulogu ima mladi, neiskusni inženjer brodogradnje kojemu se nije lako suprotstaviti s uhodanim mehanizmima korupcije koje u škveru zatiče. A kada se u sve upletu još i ljubavna priča s maturanticom na praksi, sindikalni problemi i obiteljske razmirice, rezultat je autentični mediteranski kaos koji se rješava uz puno galame, grubih riječi, melodramatskih obrata i naravno, pjesme...
 

Roko i Cicibela na Priku

Za sve zaljubljene.. i one koji će to tek postati..