Kraj godine vrijeme je kada jedinice lokalne uprave uprave predlažu i usvajaju proračune za iduće ljeto. Proračune predlažu i usvajaju i županije, a i pred Saborom se prošlog tjedna našao i prijedlog proračuna Vlade RH na koji je oporba predložila sijaset amandmana.
Jedan od njih je i amandman za rezervaciju 15 milijuna kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat.
Obrazloženje kojim je Vlada u proračunu RH za 2022. odbila rezervirati 15 milijuna Kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat je skandalozan, piše Marijana Puljak, naša zastupnica u Saboru.
- Državni tajnik kaže kako je odobren program sanacije i nije potrebno rezervirati sredstva u proračunu Ministarstva. Potpuno je nesvjestan situacije da je po tom programu investitor trebao sanirati prostor do kraja 2019. godine, a nakon toga je po Zakonu o zaštiti okoliša to postala obaveza države, odnosno Ministarstva. Do danas nisu ništa napravili. Prije koji dan sam u hodniku Sabora pokušala upozoriti Ministra na cijelu situaciju i pitala ga hoće li Ministarstvo krenuti u sanaciju. Očito neće. Ko šiša Zakon. Nadam se samo da nisu po četvrti put dali šansu zagađivaču, da on sam sanira, na štetu zdravlja svih građana! - komentira situaciju Marijana Puljak na svom facebook profilu.
Pregled kronologije nesaniranja:
  2009. - prvi pokušaj saniranja prostora
  2011. - nalog ministarstva da investitor sanira prostor u roku od 60 dana
  2012. - prodaja zemljišta i nova šansa za sanaciju
  2015. - izrađen sanacijski program, po kojem ništa nije napravljeno.
Oporba će tražiti u srijedu glasanje o ovom amandmanu, ali bojim se da već znamo unaprijed kako će to glasanje završiti.
 

Sveti naš Nikola, tribamo čudo!

U skladu s trenutnom "delta" i "omikron" nevoljom koja je već ljeto, dva, zaključala svijet, i ove neobične godine će izostati brojne tradicionalne Adventske fešte i organizirani događaji u našim malim mjestima povodom nadolazećih blagdana. Ništa od velike pučke proslave Svetog Nikole na Krilu. A stiže nam i Sveta Luce, Badnjak s feštom od bakalara u Dugom Ratu i drugdje, pa Božić, Nova Godina, stižu opet i Tri Kralja,..  Teško je i zamisliti Krilo i Jesenice bez proslave njihovog patrona, Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika. Teško, ali i ove godine ništa od pučke fešte. Slaviti će se, naravno, u sigurnosti vlastitih domova, uz bogatu blagdansku trpezu, delicije mora i priobalja (soparnik!), babine kolače i naravno - darove! Darove za djecu, naravno. Njih sveti Nikola neće zaboraviti... I nadolazeći blagdani proći će bez uobičajenih javnih okupljanja, posjećivanja i zajedništva, ali ove zadnje dvije neobične godine smo naučili, ili se vratili nekim drugačijim, suzdržanijim oblicima iskazivanja bliskosti, pažnje i naklonosti, onim starim, klasičnim, došašću i Božiću možda i primjerenijima. Tradicionalnim i obiteljskim.
No lako je za nas. Mi stoici smi odavno već navikli na (našu) vječnu krizu i na sve ove bjelosvjetske. Ogrezli smo odavno u pustim stabilizacijama, nekadašnjim par-nepar i elektro redukcijama, nestašicama najosnovnijih artikala, rat i privatizaciju da ne spominjemo... Stoga u ovo blago vrijeme ne zaboravimo ni danas na susjede i potrebite, na pomaganje onima koji su u (većoj) nevolji od nas, na doniranje nesretnijima, na osmjeh i znak pažnje usamljenima i tužnima, na toplu riječ utjehe i nade bolesnima, na ljubav i davanje sebe voljenima, te na oprost i zaziv božjeg proviđenje onima koji nam i dalje čine nepravdu i nažao, nadajući se da su ovo zadnji blagdani bez zagrljaja i zajedništva na kakvo smo već u ovoj našoj toploj Dalmaciji oduvijek navikli. Da, nadamo se i ove godine Božićnom čudu, da nam svima Novo Lito bude uistinu bolje, zdravije, veselije i drukčije od ove neizvjesne godine pune izazova, straha, podjela, besparice i neizvjesnosti.
S povjerenjem u zdrav razum i znanost, s vjerom u dobre ljude i sebe, s optimizmom i ljubavlju dočekajmo u zdravlju i veselju i ove blage dane koji su pred nama, odnosno odradimo najbolje što znamo ono što već radimo iz dan u dan, da osiguramo kruh svagdašnji svojoj obitelji, za sadržajnije i smislenije življenje s najdražima u ovom ponajljepšem kutku jedinog nam doma u poznatom nam Svemiru.
 

Plava vrpca Vjesnika Marku Rakuljiću

Povodom blagdana Svetog Nikole dodijeljena je tradicionalna nagrada "Plava vrpca Vijesnika" 2021. U pojedinačnoj konkurenciji nagrađen je pomorac Marko Rakuljić (35) iz Krila Jesenice, koji je 22. svibnja ove godine spasio od utapanja jednog mladića iz hladne rijeke Nederrijn, pritoke Rajne, u gradu Arnhemu u Nizozemskoj. Učinio je to u prisustvu većeg broja službenih osoba koje nisu mogle ili nisu znale kako pomoći nesretniku koji je nekoliko minuta ranije pao u rijeku s mosta, javlja Pomorski radio, a prenosi Morski.hr.
- "Bio sam u salonu kruzera Jules Verne na kojem plovim kao drugi časnik palube, kad sam čuo neku galamu. Čovjek je pao s 12 metara visokog mosta, a veliki broj vatrogasaca, policajaca i drugih osoba pokušavali su ga spasiti. Vidio sam da mladić neće moći još dugo izdržati u vodi temperature svega četiri – pet stupnjeva Celzijusovih. U toj utrci s vremenom skočio sam na malu radnu splav vezanu podno krme kruzera... " - priča Marko ...
 
Još prije nekoliko godina samo je jedan čovijek vjerovao da će ljuti krš Zamosorja u Gornjim Poljicima postati jedna od najvećih dalmatinskih izletišta. U zaselku Nart u Docu Gornjem po četvrti put su otvorena vrata posjetiteljima i to u još jednom izdanju Božićnog sela. Otvaranje Adventa započelo paljenjem više od 3 milijuna lampica, koje su upalili štićenici centra Juraj Bonači iz Splita, a nastupila je i klapa Iskon. Božićno selo postalo je u kratkom vremenu najveći i najpoznatiji dalmatinski Advent, a ove godine se predstavlja u do sada najspektakularnijem izdanju, piše Rade Popadić na stranicama portala Dalmacija Danas.
- “Radujemo se još druženju s posjetiteljima Božićnog sela, čekamo Vas na najoriginalnijem dalmatinskom Adventu. Dio od prodanih ulaznica ide Centru Juraj Bonači kao donacija. Svi koji dođu moći će kupiti domaću hranu i piće, a ove godine smo uveli i fažol s kobasicama. Svakako ne propustite naš tradicionalni soparnik, kao ni kuhano vino po recepturi Bake Mraz” - kazao je Tihomir Lučić, osnivač Božićnog sela. Dođite i uvjerite se u radosti Došašća u Zamosorju!
 

Obavijest iz Peovice

Naša komunalna tvrtka Peovica i ovim putem obavještava korisnike svoje usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada da je glomazni otpad moguće donijeti na reciklažno dvorište Furnaža u Zakučcu, ali i jednom godišnje besplatno od Peovice zatražiti odvoz s lokacije korisnika.
Zahtjev za narudžbu odvoza glomaznog otpada je potrebno dostaviti mailom, poštom ili osobno na adresu (info @ peovica.hr, Vladimira Nazora 12, 21310 Omiš, tel: 021 862 388).
Iz Peovice napominju da ova usluga nije dostupna u ljetnom periodu (10.06. - 15.09). Maksimalna moguća količina glomaznog otpada iznosi 3 m3 po korisniku.
Poslovni korisnici plaćaju deponiranje svih vrsta otpada prema važećem cijeniku.
 

Usvojen Proračun naše županije za 2022.

Izglasan je Proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2022. godinu s projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Nakon izglasavanja Proračuna župan Boban je istaknuo kako je ova Skupština sve stigla odraditi na vrijeme i podsjetio da je Skupština donijela Prostorni plan, Proračun i rebalans. Boban je izrazio zadovoljstvo što je Proračun izglasan s 25 ruku za.
- "Od pristiglih 29 amandmana prihvatili smo ih 8. Radi se o dobrobiti pojedinih područja u našoj županiji. Nakon izglasavanja na nama je pokretanje javne nabave i postupka realizacije stavki iz proračuna", rekao je župan, iskreno zahvalivši svima koji su sudjelovali u današnjoj konstrukivnoj raspravi, bez obzira jesu li glasovali za ili protiv proračuna.
 
Studentski poduzetnički inkubator u prosincu organizira edukacije u području 3D tehnologija. Tema prosinca je “3D modeliranje i 3D printanje“. Računalna grafika danas je toliko uznapredovala da gotovo i nema aspekta života u kojem se ona ne pojavljuje. 3D modeliranje je sastavnica računalne grafike, a kao tehnika omogućuje pretvaranje matematičkih prikaza u trodimenzionalni objekt. Zadnjih godina sve  češće je korištenje 3D modela za 3D printanje, kojim se dobiva fizički  proizvod u relativno kratkom vremenu. Ova grana je još uvijek prilično mlada i proći će još neko vrijeme prije nego što uđe  u svakidašnju upotrebu. Od 9. – 15.12. prosinca održat će se 4 online (preko Zoom platforme) radionice iz svijeta 3D modeliranja i 3D printanja i to prema sljedećem rasporedu ...
 

Nauči plesati u školi

U prostorima Osnovne škole "Jesenice" Orij Plesni klub Split je počeo održavati treninge plesa za djecu od 4 do 7 godina u terminima utorak i petak od 19:10 do 20:10. Voditeljica plesne škole za djecu je Andrea Rogošić Močić, licencirana učiteljica sportskog i rekreativnog plesa.
Roditelji, prijavite svoje razigrane mališane i zatražite daljnje informacije na kontakt telefon 091 566 9414.
Plesni klub Split je registriran kod Ureda za opću upravu Županije splitsko-dalmatinske, udružen je u Splitski Savez Sportova, Hrvatski sportski plesni savez, a time je i član Hrvatskog olimpijskog odbora kao i član međunarodnog udruženja World Dance Sport Federation.
 

Advent na Krilu

Svim brodarima, pomorcima i putnicima čestitamo njihov dan! Svoj djeci također čestitamo blagdan svetog Nikole. Kriljani navečer, uoči blagdana sv. Nikole, ni ove godine zbog dobro poznatih epi..neprilika neće prirediti tradicionalnu veliku feštu u luci Krilo. Proslava blagdana svetog Nikole na Krilu nastaviti će se u vjerskom ozračju, svetim misama.
A bit će adventa i na Krilu. Lokacija otvorenja je ispred hotela Krilo kod adventske kućice u ponedjeljak, 6.12.2021. u 21 sat, a na rivi ispred Sea Wings bara  proveseliti ćemo se uz koncert polularnog banda Festivo. Svi mještani naše općine Dugi Rat i svi oni koji se tako osjećaju pozvani su da se pridruže na otvorenju prvog adventa u Krilu Jesenice. Ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 

Upaljena druga adventska svijeća

Druga adventska svijeća upaljena je u subotu na adventskom vijencu na trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu i time su i Dugoračani službeno obilježili ulazak u drugi tjedan došašća olitiga adventa.
Druga adventska svijeća, svijeća ljubavi ili betlehemska svijeća, pali se u čast jaslica u kojima je mali Isus boravio u štali, odmah po svom rođenju. Paljenju svijeće nije prethodio neki prigodni program, ali svijetlo je upaljeno i svijeća gori...
Već godinama u Dugom Ratu se pale adventske svijeće na vijencu koji svake godine izrađuju naši umjetnici, članovi Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat, a dodatno ga ukrašavaju djeca iz dugotatskog vrtića s svojim odgojateljicama. Bilo bi lijepo da ovo postane prava, dugogodišnja tradicija koju će osim spomenutih prigliti i drugi, te da ćemo se pred paljenje novih svijeća prigodno okupiti u nekom dvoznamenkastom broju i malo podružiti uz neki prigodni program i nekakve fritule. Vrijeme je!
 

Predstavljena knjiga VATERPOLO Mladena Hraste

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu predstavljena je knjiga “Vaterpolo” autora izv.prof.dr.sc. Mladena Hraste. U pisanju knjige Hraste je obuhvatio četiri kolegija koji se predaju na Kineziološkom fakultetu u Splitu, a to je Povijest vaterpola, Pravila i organizacija vaterpola, Kineziološka analiza vaterpola te Strukturalna analiza vaterpola.
Dio tehnike i taktike u knjizi je ilustriran šematskim prikazima, ali i brojnim fotografijama koje mu je ustupila HINA, dio fotografija je radio sam Hraste, ali je dosta i onih FAH-ovog fotoreportera Maria Strmotića. Knjiga ima 260 stranica, a nakladnik je Kineziološki fakultet u Splitu. Cijena joj je 200 kuna i može se naručiti isključivo preko Kineziološkog fakulteta U Splitu.
- Želja mi je bila da knjiga bude pisana i na engleskom jeziku kako bi bila dostupna širom svijeta, a koristit će je i studenti splitskog Kineziološkog fakulteta. Želio sam čitateljima pomoći da malo više razumiju vaterpolo, neke nove spoznaje preko kojih sam došao. Kroz knjigu sam nastojao čitatelju dati svoju viziju koju sam stekao kroz igračku, trenersku i znanstvenu karijeru. Upravo mi je karijera znanstvenika pomogla da trenerske misli koje su kolale u meni bacim na papir u obliku jedne knjige - kazao je Hraste.
 

Priručnik za izradu kućne elektrane

Udruga Eko Kvarner u suradnji sa zakladom Friedrich-Ebert-Stiftung izdala je priručnik 'Moja energija, moja sloboda' autora Vjerana Piršića u kojoj se detaljno opisuje postupak izrade vlastite fotonaponske elektrane.
Kako navodi Piršić, priručnik je nastao iz potrebe odgovora na sve brojnije upite mnogih građana i gospodarstvenika zainteresiranih za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane i dostizanje gotovo pune energetske neovisnosti vlastite obitelji ili vlastitoga gospodarskog subjekta. Autor ističe da je u priručniku iznio osobno iskustvo stečeno tijekom proteklih 15-tak mjeseci korištenja vlastite fotonaponske elektrane, priključene na elektrodistribucijsku mrežu i vlastitog baterijskog sustava za pohranu električne energije, ali i dugogodišnjim naporima u promidžbi korištenja sunčeve energije. Priručnik možete preuzeti ovdje.
 
Split Tech City je neprofitna udruga osnovana 2015. godine s ciljem okupljanja lokalnog tehnološkog sektora, a kroz istoimeni portal predstavljaju članove i stvaraju zanimljivi i korisni sadržaj. Kako bi srednjoškolce i studente upoznali i potaknuli na uključivanje u ICT zajednicu, odlučili su kreirati E-book. Na 70-ak stranica obuhvatili su, kažu, korisne savjete koji će mladima olakšati ulazak na tržište rada, potaknuti ih na poduzetničku aktivnost i mijenjanje mindset-a.
U e-knjižici se mogu pronaći savjeti o tome kako napisati životopis koji će svaki poslodavac pročitati, preporuke knjiga koje mogu pomoći u vlastitom razvoju, smjernice za pravilnu organizaciju, korisni linkovi za online učenje, savjeti za pravilno provođenje networkinga i uključivanje u zajednicu, popis lokalnih meetupa na kojima stručnjaci dijele svoja znanja i iskustva i otvoreni su za savjete i podršku.
Osim toga, pružaju odgovore na neka pitanja i dileme s kojima se srednjoškolci i mladi susreću na profesionalnom putu. Obuhvaćeno je sve ono što bi i sami voljeli da smo znali u svojim studentskim danima i poslovnim počecima.
 
Dok je javnost fokusirana na poskupjele francuske avione, Vlada je u četvrtak dala gotovo 40 novih milijuna kuna splitskom škveru za dovršetak brodova obalne straže koje su Brodosplitu grade, a kad će u more - ne zna se! Ugovor o gradnji pet vojnih ophodnih brodova s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom Brodosplita, potpisao je još 2014. Ante Kotromanović, tadašnji ministar obrane u Vladi premijera Zorana Milanovića. Slobodna Dalmacija piše da je s gradnjom tih brodova odavno nešto krenulo u krivom smjeru jer je prvi brod trebao biti isporučen u ožujku 2016., ali je isporučen tek krajem 2018. To je naš čuveni OB-31 Omiš. Umjesto da još tada Brodosplitu naplate dva milijuna kuna penala zbog kašnjenja u isporuci, MORH potkraj 2021. blagonaklono dodaje Debeljaku još 39,2 milijuna kuna za dovršetak posla. Ni sedam godina od potpisivanja prvog ugovora nitko nije vidio četiri neisporučena broda od pet ugovorenih, ali prvi smo zapamtili: to je "Omiš" koji je ljetos prevozio biskupe na krizmu.
 
Konferencija obrazovanja i povezanih industrija ENTER održat će se 10. i 11.12. u Spaladium Areni, u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i partnera. Međunarodna znanstveno - stručna konferencija "Izazovi u radu s darovitom djecom“ od ove godine postala je dio ENTER konferencije, s ciljem razvoja i unapređenja odgojno-obrazovnog sustava i jačanja veza s povezanim industrijama.
ENTER konferencija ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike odgojno-obrazovnog sustava koji na bilo koji način sudjeluju u ostvarenju potencijala visokomotiviranih i potencijalno darovitih učenika. U dva dana konferencije sudionici će moći poslušati predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka, predstavnike različitih ustanova povezanih s obrazovanjem, inovatore i kreativne pojedince koji ne prežu pred izazovima.
- Ovogodišnja konferencija zamišljena je kao multitematski i interaktivni događaj koji će uključivati više događanja istovremeno, kako bi se pronašlo nešto za svakoga, odgojno-obrazovne djelatnike različitih profila, učenike, roditelje, ali i širu javnost - kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.
Uz poštivanje važećih epidemioloških mjera program konferencije će se održavati istovremeno na 4 pozornice, a sudjelovat će više od 50 predavača i više od 30 izlagača. Svi oni koji neće moći biti u Spaladium Areni imat će priliku pratiti događanja online, a jednostavnim klikom na neku od četiri pozornice moći će se uključiti u program i aktivno sudjelovati u raspravama.