Poljička noć

Poljičani poštovani, Društvo Poljičana "Sv.Jure-Priko“ u petak, 24. studenoga organizira Poljičku noć, koja će se održati u kampu "Galeb“ u Omišu s početkom u 20 sati. Uz bogatu lutriju, program će voditi Vedran Ošašić, a zabavljat će vas popularni Mušac bend. Obavit će se i promocija Poljičkog kalendara, organizirati izložba fotografija Vlade Zemunika. Ulaznica sa večerom i pićem košta 200 kn, a ulaznice i sve informacije mogu se potražiti kod tajništva društva na mob 0993998378.
 

Adriatic Design Exppo u Spaladium areni

U Spaladium areni započeo je ADRIATIC DESIGN EXPO, sajam koji na 12 tisuća metara četvornih izložbene površine okuplja preko 540 tvrtki izlagača iz 12 europskih zemalja, najpoznatija imena iz područja product dizajna, unutarnjeg uređenja i arhitekture. Međunarodni sajam namještaja, rasvjete i dizajna ADRIATIC DESIGN EXPO održava se u Splitu od 22. do 25.studenog u vremenu od 10 do 19 sati. Zbog velikih turističkih investicijskih potencijala koje jadranska obala može ponuditi sajma pobuđuje veliki interes izlagača i posjetitelja iz regije. Predstavlja se spektar proizvoda i usluga za unutarnje uređenje, vanjsko uređenje, hotelski namještaj, opremanje apartmanskih objekata, wellness & spa, uredski namještaj, namještaj za stanovanje, kuhinje, kupaonice, spavaće sobe, parketi, keramika, podovi, zidne obloge, tekstil, rasvjeta, dekoracije, vrtni namještaj, betonska galanterija.. Valja posebno istaknuti Hrvatske proizvođače namještaja kao i nove proizvode koji se izlažu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede RH. Na sajmu će se održati prva Izložba hrvatskog dizajna namještaja novih i inovativnih proizvoda "Design district 2017.", a posjetiteljim bi moglo biti zanimljivo i i to što sve dane trajanja sajma mogu zatražiti besplatne savjete dizajnera interijera.
 

U ponedjeljak akcija darivanja krvi u Dugom Ratu

U ponedjeljak, 27. studenog 2017.g. Klub darivatelja krvi Dugi Rat organizira akciju darivanja krvi. Akcija će biti održana u zgradi stare općine Dugi Rat u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da nam se pridruže u ovoj humanoj akciji.
 

Vjera majke u suvremenom svijetu

U petak, 24.11. s početkom u 19 sati u našoj župnoj crkvi u Dugom Ratu održati će se predavanje prof.dr.sc. Ante Mateljana na temu "Vjera majke u suvremenom svijetu". Pozivamo zainteresirane župljane na predavanje, a osobito majke, budući da je nadolazeća godina posvećena upravo njima.
 

Ne cvikaj generacijo, vidimo se u subotu u 'Jure'!

Alo generacijo, mlade djevojke i vječni mladići, koji ste zakoračili stidljivo u školske papuče, navukli plave kute i sjeli u stare drvene klupe Osnovne škole "Slavko Kadić" na Oriju te rane jeseni Gospodnje 1977. praćeni pogledom strogog ravnatelja Cukre ali i pažnjom naših dragih nastavnica/ka i razrednica/ka. Alo generacijo, koja je te iste osnovnoškolske klupe napustila nešto zrelija i zeru pametnija osam godina poslije, u rano ljeto 1985., nađimo se nakon o-ho-ho godina na lijepom zajedničkom druženju, ćakuli uz "evociranje" brojnih uspomena na te bezbrižne dane, i to "već" ove subote, 25.11.2017., u 19 sati u restoranu "Jure" u Podstrani (ne možete falit, odmah je do pizzerije "Mario"). Pozovite sve naše drage kolege iz ove generacije na čašicu razgovora i bokun dobre spize.. Vidimo se! (Nema picavanja!)
 
Seminar “Za razvoj ruralnih krajeva” obrazovanja za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam i osmišljavanje turističkih proizvoda u ruralnom turizmu održati će se u četvrtak, 23.11.2017. godine u Vrgorcu, u prostorima vinarije Pilač, Fra Ivana Rožića 18. Seminar je prvenstveno namijenjen potencijalnim i registriranim OPG-ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu te svima onima koji rade na području ruralnog turizma (jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice, LAG-ovi, komore, udruge, zadruge, tvrtke, savjetodavna služba i ostali zainteresirani). Seminar je za sve sudionike besplatan, a polaznici će dobiti Uvjerenje o sudjelovanju na seminaru. Sudjelovanje treba potvrditi slanjem prijavnog obrasca do ponedjeljka, 20.11. na e-mail: info @ klubselo.hr ili na fax. 01 231 41 84.
 

Najveća kval'teta

Kunemo se u svoju zemlju, a prepustili smo je debelom korovu. Hrvatska bi mogla hraniti 25 milijuna ljudi, ali uvozimo čak kruh i vodu, maslinovo ulje, sol.., piše Stanislav Soldo na stranicama Slobodne Dalmacije o običajima naših uvoznika i veledistributera kojim je cijena, niska, a ako može i najniža cijena, daleko ispred kvalitete. Uvezi brajo, ima tko će kupit. Hrvati.
Prema procjenama stručnjaka Hrvatska, s obzirom na klimatsko-zemljopisne pogodnosti, može proizvoditi količine hrane dovoljne za 25 milijuna ljudi. Unatoč tome, godišnje uveze vrijednosti od dvije milijarde dolara prehrambenih proizvoda. Svima je jasno da moramo uvoziti banane i tropsko voće, ali u Hrvatsku se uvozi svinjsko meso i jaja koja se i kod nas mogu proizvesti bez poteškoća. Domaće solane proizvode sol, ali Hrvatska godišnje uveze i do 100 tisuća tona soli iz Tunisa, Alžira, Egipta i Maroka. U prva četiri mjeseca u Hrvatsku je uvezeno kruha i peciva u iznosu od 33 milijuna eura i to iz Italije, Njemačke, Poljske, Francuske, te čokolade vrijednosti 41 milijun eura. Mlijeka, sira i vrhnja, tko zna kakve kvalitete, uvezli smo oko 47 milijuna eura, dok domaće farme propadaju. Apsurdno je da uvozimo i vodu, mineralnu i gaziranu, i to gotovo 35 tisuća tona, što preračunato iznosi oko 18 milijuna eura. Kada na policama trgovačkih centara vidimo uredno posloženo voće i povrće koje mami kupce, rijetki će pročitati deklaraciju na kojoj piše država proizvodnje. Kupce uglavnom nije briga otkuda dolazi i tko je proizveo krumpir, jabuke, tikvice, pome, kupus, cvjetaču, karfiol.. Slično je i s mesom i prerađevinama od mesa, bilo da je riječ o govedini, junetini, teletini, mlijeku, siru i drugim mliječnim prerađevinama. Za prosječnoga hrvatskoga građanina, nažalost, važna je samo što niža cijena. O kvaliteti nitko ne govori.
 
Prošlo lito, još jedno lito, pet ili već šesto otkako postoje "piramide" šljake u Dugom Ratu, a ništa da se pokrene najesen u Dugom Ratu, malom, nekoć bogatom mjestu u ponajljepšem dijelu Dalmacije (i Europe). Nema bagera, labudica, ništa se ne kopa, ništa ne zuji, niti se vraća "u bazene" na potezu put Sinaja. Obala stoji postojano. Armi i Čara dostojanstveno vataju lignje. Jure i komarče. Postojano. Đunđa krenio vižitat vršu na "vrelu života". Sve se ponavlja. Beskrajan jesenji dan. Status quo par excellence!

Nema samo Načelnika da skokne opet na čajanku s "Englezima" u predvorje Ministarstva državne uprave i istraživanja ruda i gubljenje vremena. Nema ni doktora ekonomije i baluna, našeg dragog ministra Gorana Marića, više po našem malom mistu. Jebiga, nije predizborno vrijeme i ne mora se čovik više sramotit ispred naroda sa obećanjima i garancijama koja imaju vijek trajanja dok kandidat HDZ-a ne zasjedne ili ostane u četverogodišnjoj statičkoj poziciji. Nema ni bosanskog Indiane Jonesa Semira Osmanagića da istraži koja je to drevna "civilizacija" ostavila ove piramide šljake u amanet šutljivim i plahim Dugoraćanima, tim dobrodušnim Hrvati(na)ma koji u pravilu svi glasaju "za Vranu i Adz" i već su navikli na lažna obećanja i developerske megaplanove kao neko naše staro magare na svakodnevne batine. Nema više ni "pozdrava iz Dugog Rata" na naslovnicama naših dnevnih medija, inspektor Vinko očito ima previše posla, a i Hajduk je opet u krizi, Sipi se načas "ugasila" kamera, a i Frenki je nešto prezauzet slučajem Agrokor kojeg će, kako mi se čini, moći pratiti i do penzije. A možda i koju knjigu, pa i doktorat, napiše na tu temu. Nema ni lokalnih prosvjednika ni u simboličnoj akciji 10-minutnog puževljevog prelaska državne ceste D8 na "zebri" ispred nekadašnje Tvornice, a kamoli da se digla nekava veća graja i skandal u mistu koje se boji i svoje sjene ispod drevnih piramida.

Nema ničega osim gluhe dugoratske jeseni. Dok Jeseničani i Dućani "privrću" pare od sezone, Dugoračani, ti doktori lake šetnje i praktikanti "pusti me stat" filozofije, tek za jačeg vjetra mogu oćutiti taj fini osvježavajući lahor s sivih piramida u centru mista, praćen filmom nevidljivih, mikroskopskih, čestica koje se vole taložiti pri dnu pluća, ali od "domorodačkog" mozga bježe u širokim lukovima.

Jebi ga, pomislim, također itekako poprilično kriv zbog teških grijeha nečinjenja i propusta... ako već ne od brzog ljetnog preljubničkog seksa sa nekom dobrodržećom Mitteleuropljankom, od nečega se mora jednom i umrit. Čak i u mistu koje se užasava i zalaska sunca u posezoni. Čak i Dugom Ratu. Mistu koje se pomirilo sa svojom izvjesnom sudbinom.

Sad bi valjalo upututi i poruku optimizma, barenko poruku najmlađima, onima koji se još uvijek mogu spasiti (sve ostale spasiti će HDZ, ta zna se), a to je najbolje nedavno rekla Ivana Milas Klarić, bivša pravobraniteljica za djecu - "Djeco, učite strane jezike i bježite glavom bez obzira!".
 

Hoćemo li barem dogodine piti kavu u Maestralu?

Općina Dugi Rat ponavlja javni natječaj za zakup poslovnog prostora 'Maestral' i to usmenim nadmetanjem - licitacijom - koja će se održati 6.12.2017. godine u 12 sati u prostorijama općinske vijećnice. Rok za podnošenje prijava je 4.12. do 12 sati. Pregled poslovnog prostora u Dugom Ratu, Jadranska 16, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane), ukupne površine 238,66m2 (od čega 120,60 m2 zatvorenog prostora, 24,10m2 podruma te 93,96m2 terase), koji se daje u zakup na vrijeme od 5 godina uz početni iznos mjesečne zakupnine u iznosu od 5.750,40 kn, može se obaviti 22.11. uz prethodnu najavu na niže navedene telefonske brojeve. Tekst natječaja potražite ovdje, a sve dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 15 sati u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat ili na tel. 021/734900 i 021/735291. Hoćemo li dogodine piti kavu i u (novom) 'Maestralu'? Hmm.. kako je krenulo bojim se da.. nećemo. No sportski je nadati se.. i natjecati.
 
Upalili su se strojevi na Karepovcu, počela je dugoočekivana sanacija odlagališta otpada. Prva faza će trajati 30 mjeseci, a potom slijede još dvije faze, da bi na koncu 2021. godine ovaj dio bio prekriven zelenilom. Kako je rekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Karepovac je od danas najveće gradilište u ovom dijelu hrvatskoga Jadrana i u govoru se ispričao na emocijama koje zbog ovog velikoga iskoraka sve drže. U ime konzorcija izabranog za zahtjevne radove, inženjer Arsen Tončić naveo je kako su izašli ususret građanima i počeli s radovima u zimskim mjesecima, a pazit će i na vrijeme tijekom preoblikovanja. Ova faza, vrijedna oko 84 milijuna kuna, obuhvaća obodne prometnice oko tijela odlagališta, sustav odvodnje procjednih voda sa sanitarne plohe i odvodnog kanala, izgradnju kompletne infrastrukture, preoblikovanje, odnosno otkapanje otpada i prebacivanje na drugu stranu. Radi se na uređenju površinskih zona na zapadu, sjeveru i jugu, a na istoku izgradnja odlagališne kazete. Priprema je to za drugu i treću fazu gdje će se izvršiti konačno zatvaranje i ozelenjavanje površine. Sada otpad ostaje ovdje, samo će se preoblikovati, piše Dalmatinski portal. Odlagalište Karepovac i izgradnja budućeg centra u Lećevici neraskidivo su povezani. A situacija sa Lećevicom je još khmm...
 

Nemoj biti kao Krapljan

 
Naš župan Blaženko Boban predstavio je potpore za novorođenu djecu u cijeloj županiji koje će se davati bebama rođenima već od prvog siječnja nadolazeće godine. Glavni ciljevi ovih demografskih mjera u kojima će svako dijete Splitsko-dalmatinske županije dobiti potporu, visina ovisi o području gdje žive, je zaustaviti depopulacijske trendove, demografski obnoviti ruralna područja i otoke, smanjiti migracije prema priobalnim gradovima, potaknuti mlade na zasnivanje obitelji, na rađanje djece. Osigurat će se sufinanciranje potreba djeteta u prvoj godini života, a u pojedinim mjestima čak i do treće godine života. Prema jasnim kriterijima, razlika broja stanovnika, rođenih i umrlih, broju rođene djece u pojedinoj općini ili gradu te poreznim prihodima po stanovniku, sve su gradove i općine podijeljeni u pet kategorija. Tako su i varirali iznosi sufinanciranja.
Općina Dugi Rat je u četvrtoj grupi. Novčane potpore počinju sa 700 kuna. Ukupno je osigurano 354,300 kuna te još 140 tisuća kuna za poklon pakete. Grad Omiš je u trećoj grupi i za djecu je osigurano 840 tisuća kuna novčane potpore plus 244 tisuće za poklon pakete. Novčani iznos potpore za prvo dijete iznosi 800 kuna te raste prema broju djece. Za ove mjere, koje se prvi put uvode, izdvojeno je 4,5 milijuna kuna u proračunu koji će uskoro pred županijske vijećnike, piše Dalmatinski portal.
 

Odlazak mladih iz Hrvatske

"Teror Porezne uprave i kazne za svaku sitnicu, pa i par kuna viška u blagajni ili jedno pogrešno slovo na računu potjerali su i poznatog hrvatskog poduzetnika I. T. (podaci poznati redakciji) u inozemstvo."

   - Lucijan Carić
 
Stiže nova prinova u Jeseničku flotu! U brodogradilištu "Radež" u uvali Bristva u Blatu na Korčuli porinut je u more turistički mini kruzer za naručitelja Marina Vukovića iz Bajnica. Suvremeni 50-metarski brod u nazočnosti članova obitelji Vuković te radnika i uprave škvera blagoslovio je ujak obitelji don Petar Mikić, koji je uz zagovor sv. Nikole zaželio posadi i brodu "Riva" mirno more, te dugu i sretnu plovidbu. Prilikom primopredaje mini kruzera obitelj Marina Vukovića iskazala je zadovoljstvo kvalitetom izgradnje, brzinom, profesionalnošću i kooperativnošću vrijednih Korčulanskih brodograditelja. Inače, ovo je već peta ovogodišnja novogradnja i uspješno porinuće mini kruzera, a do kraja godine u "Radežovim" pogonima u Bristvi ugovorena je izgradnja još triju brodova, od kojih dva turistička mini kruzera i jednog radnog broda za "Jadrantunu". Svaka čast Korčulani! Mirno more Jeseničani!