Izbori: Dugoračani, očekivano, za HDZ

Jučer su se održali parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Mnogi su očekivali da će isti biti uzbudljiviji od prosjeka prije svega iznenadnom objavom predsjednika Zorana Milanovića, nekadašnjeg premijera iz redova SDP-a, da se i sam uključuje u utrku kao de-facto glavni akter oporbene koalicije pod nazivom "Rijeke pravde". Ta lijevo-liberalna koalicija, u kojoj su se uz SDP nalazile i stranke Centar, HSS (Hrvatska seljačka stranka) i još nekoliko manjih, istupila je kao jedina konkretna šansa da se s vlasti sruši vladajući HDZ koji upravlja zemljom.
Dugoraćani su, kao i većina hrvatskih birača, najviše glasova dali HDZ-u.
Je li sve gotovo? Nije.
Ali zar HDZ nije već jasan pobjednik ovih izbora? Tako izgleda, da, ali u politici je svašta moguće pa tako i vrlo "neprirodne" koalicije. Jasno, u ovom slučaju morala bi se stvoriti jedna zaista neprirodna koalicija ljevice i desnice da bi se gurnulo HDZ u opoziciju. Ne događa se često, ali nije neviđeno.
Birači su odradili svoje. Sada kreće žestoka borba za skupljanje mandata "na hrpu" kako bi se došlo do čarobnog broja od 76. Do većine u Saboru i mandata za sastavljanje vlasti, Vlade.
Što ako nitko ne može sastaviti većinu? Zna se što u tom slučaju slijedi, novi izbori, ali to će potrajati. Takve mogućnosti, manje vjerojatne, bi se pak u ovoj situaciji najviše preplašio HDZ, koji pada, a moglo bi predstavljati šansu drugima koji rastu. Ipak, čak i revizija u nekom budućem datumu, čini se, ostavila bi jako tešku slagalicu, a možda će netko morati pregaziti razne ideološke smjernice ne bi li došao do vlasti. Ili da bi podržao potencijalnu manjinsku Vladu.
 

Poljički sabor

Društvo Poljičana Sveti Jure Priko poziva na Poljički sabor. Ovogodišnji Poljički sabor održat će se u subotu, 20.04.2024. u 20 sati u Glagoljaškom sjemeništu na Priku. Sabor organizira Društvo Poljičana “Sveti Jure" Priko, a u programu nastupaju KUU "Mosor" Gata, Pučki pivači iz Tugara i guslar Ivan Marušić. U subotu će se na Poljičkom saboru birati poljički Veliki knez, favorit se dobro zna, te dva mala kneza po starome propisu i Statutu.
I dok našem današnjem puku još Šeks kroji zakone i transformira načine kako zaobići pravicu, stara priča o Poljičkom Statutu, o ustavu i zakonu koji nije bio mrtvo slovo na papiru, poučna je priča koju valja pričati novoj djeci, gostima, turistima, da su naši preci u ondašnjim društvenim okolnostima imali i pravo i pravdu do koje se držalo, i koju se provodilo. Poljički je statut pravedno i pošteno, čak daleko ispred svjetskih standarda onog vremena, uređivao odnose među ljudima i usmjeravao sav poljički puk prema općem dobru.
Poljička nam povijest pruža tolike primjere hrabrosti i požrtvovnosti. Ona nam pokazuje i svjedoči da postoje vrijednosti kojih se ne smijemo odreći. Poljica su itekako dala svoj doprinos hrvatskoj povijesti, kulturi i jeziku, i važan su dio cjelokupne baštine Hrvatskoga naroda. Proslavimo to i u subotu navečer na Priku i na Svetog Juru pod Gracom.
 

Moto susret MK Reborn Dugi Rat

 
U srijedu su parlamentarni izbori. U X. izbornoj jedinici, na području Općine Dugi Rat, određuju se sljedeća biračka mjesta na kojima građani s pravom glasa mogu glasati, ovisno o mjestu boravka, prebivališta:

1. Biračko mjesto broj 1. DUĆE, TURIST BIRO DUĆE U DUĆAMA, POLJIČKA CESTA, VAVLJE 2
na kojem će glasovati birači s prebivalištem u DUĆE: DOČINE I, GLAVICA I, GLAVICA II, GLAVICA III, GOLUBINKA I, GOLUBINKA II, GOLUBINKA III, LUKA I, LUKA II, LUKA III, POLJIČKA CESTA – GOLUBINKA, POLJIČKA CESTA DOČINE, POLJIČKA CESTA GLAVICA, POLJIČKA CESTA LUKA, POLJIČKA CESTA ROGAČ, POLJIČKA CESTA VAVLJE, PUT STARE DUĆE, ROGAČ I, ROGAČ II, ROGAČ III, ROGAČ IV, ROGAČ V, ŠKOBALJEVA ULICA, VAVLJE I, VAVLJE II, VAVLJE III, VAVLJE IV

2. Biračko mjesto broj 2. DUGI RAT I, PROSTORIJE KUD-A DALMACIJA U DUGOM RATU, POLJIČKA CESTA 133, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u DUGI RAT: DRAGE IVANIŠEVIĆA, DUČKI PUT, GLAVICA, HRVATSKE MORNARICE, INDUSTRIJSKI PUT, IVANA GORANA KOVAČIĆA, JADRANSKA 16-54 (PARNI), JADRANSKA 13-53 (NEPARNI), JURE KAŠTELANA, MATIJE IVANIĆA, OMIŠKA, POLJIČKA CESTA 40-176 (PARNI), POLJIČKA CESTA 137-175 (NEPARNI), STARA CESTA, TRG SV. JOSIPA, VLADIMIRA NAZORA  ...
 
U svakoj uređenoj demokraciji gotovo pa da je stvar političke higijene da nakon devet godina neprekidne vladavine neke stranke, ili manje-više sličnih koalicijskih vlada, ta struktura siđe s vlasti i da je zamijeni drugačija politička opcija, iz malo drugačijeg političkog areala. Nakon devet godina vladavine HDZ-a već zbog navedenog razloga smatram da bi odlazak HDZ-a u opoziciju bio ne dobra, nego izvrsna stvar – i da bi to bila promjena koja bi mogla izvući zemlju iz ovog neizdrživog stanja, piše Ivo Goldstein na stranicama Telegrama.
Ono što većina građana vidi – i zašto smatra da je stanje neizdrživo – jesu korupcionaške afere kojima više nitko ne zna ni broja, a još manje njihove razmjere. Građani vide da su sve državne strukture impregnirane korupcijom i klijentelizmom koji nisu izraz banditskog ponašanja jednog ili nekolicine raspojasanih i kriminogenih pojedinaca, nego sistemski fenomen.
Dijelom je to rezultat paralelnog procesa koji javnost također može uočiti – u proteklih devet godina dogodilo se postupno, puzajuće partijsko zarobljavanje institucija. Paralelno, došlo je i do urušavanja demokratskih standarda. To se, posljedično, očituje i u konkretnim politikama.
U odnosu na grijehe HDZ-ovskih vlada u posljednjih devet godina, sve greške, zastranjenja, zablude i gluposti snaga koje im se na ovim izborima suprotstavljaju nisu vrijedne ni spomena.
Hrvatska je imala desetljeća loših javnih politika i malo prekratkih razdoblja kad su te politike bile dobre. Došlo je valjda vrijeme da te politike postanu ako ne dobre, onda barem malo bolje.
Treba se samo odšetati do svoga biračkog mjesta.
 
S obzirom da smo uslijed nadolazećih parlamentarnih izbora ostali uskraćeni za javno sučeljavanje naših glavnih političkih aktera, nadamo se da će ovaj mali satirični komad na tekst Tonija Siriščevića i beat Alejuandra Buendije (Saša Antić, TBF), te napravljen uz pomoć umjetne inteligencije donekle utažiti glad javnosti za punokrvnom političkom debatom, koja je ovom prilikom zaoštrena u maniru rap battle-a, priopćili su iz Dallas Recordsa. Poslušajte!

- Sjedim doma u mraku na Pantovčaku, smišljam što ću ti reć, jedva čekan sutra novi meč, kad vidin tebe Njonju i Banu u državnom stanu, ko majmun kojem daješ bananu, ko da mi neko stavlja sol na ranu, stalno govoriš da lažem, kenjaš okolo da mažem, briselski ćato, želiš se uvalit u NATO, desnica ti je samo varka, keva ti bila lekarka, kad pričam od tebe san puno jasniji, fizički opasniji... - počinje dvoboj Zoka, a na to mu Plenk odgovara:
- Po cijele dane ništa ne radiš, sve oko sebe samo gadiš, sve nas prcaš dok lagano šmrcaš, ovlasti sitne, ne radiš stvari bitne, izjave ti plešu po rubu , u koroni se nalaziš u sumnjivom klubu, neprimjeren ti je stil pravi si rusofil, ponašaš se kao divljak stalno, a slogan ti je bio normalno, bio si u partiji sad ti je mjesto na psihijatriji, ku ku...
RUGAMO SE NACIJI, U TVRDOJ SMO KOHABITACIJI, SKUPA BILI SMO U DIPLOMACIJI, IZ ISTOG JATA, DVA BRATA, KOJA NISU VIDJELA RATA...
 

Vidimo se na izborima – rijeke pravde dolaze!

Dragi članovi stranke Centar, dragi simpatizeri,
dok se približavamo izborima koji će se održati ove srijede, 17. travnja, želim iskoristiti priliku da vam zahvalim na podršci i energiji tijekom ove izborne kampanje. Upravo su vaš angažman i posvećenost temelj našeg zajedničkog uspjeha.
Izbori koji nas očekuju nisu samo politički, o njima ovisi budućnost Hrvatske. Naša zemlja zaslužuje promjenu, zaslužuje vodstvo koje će cijeniti i poštovati svakog njezinog građanina. Koalicija Rijeke pravde, koju čine SDP, Centar, HSS, DO i SiP, Glas i Reformisti, jedina je stvarna opcija koja ima snagu i kapacitet da zaustavi HDZ.
Ne dopustite da vaš glas bude uzaludan, podupirući stranke koje, iako možda dijele naše vrijednosti, nažalost, nemaju realnu šansu preći izborni prag. Takvi glasovi neće doprinijeti promjeni koju želimo, već neizravno pomažu HDZ-u ostati na vlasti.
U Splitu smo pokazali kako transparentnost i odgovorno upravljanje mogu transformirati grad. Odgovornost, javni natječaji za sve funkcije i poslove, red u upravljanju gradom i gradskim tvrtkama doveli su do najvećeg proračuna u povijesti Splita i investicijskog ciklusa neviđenog u posljednjih 50 godina. Kad se ne krade, ima novaca za sve - to je princip po kojem djelujemo i pokazali smo da je ostvariv, a sada ga želimo primijeniti na cijelu Hrvatsku.
Svjesni smo da je na prošlim izborima samo 16% birača odabralo sadašnju vlast. Ne dopustimo da se takva situacija ponovi. Vaš glas može i mora napraviti razliku. Zato vas pozivam, izađite na izbore. Pokažite da je vrijeme za izbor: ili HDZ ili Hrvatska, pokažite da je vrijeme za Hrvatsku.
Ne dopustite da vaš glas bude neiskorišten. Glasajte za koaliciju Rijeke pravde, jedinu pravu opciju koja ima snagu suprotstaviti se i zaustaviti HDZ.
Vidimo se na izborima – rijeke pravde dolaze!

Srdačan pozdrav,
Ivica Puljak
gradonačelnik Splita
predsjednik Stranke Centar
 
I Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika i premijerski kandidat koalicije Fokus-Republika, je  pozvao danas građane da izađu na izbore i glasajući za njih pridonesu promjeni, jer će, kako kaže, ako ostanu doma, njihov glas vrijediti samo za islužene i korumpirane.
- "Svaki vaš glas vrijedi, no ako ostanete doma, vrijedit će samo za islužene i korumpirane. Koalicija Fokus i Republika ima provediva i konkretna rješenja, stoga izađite na izbore u srijedu i dajte svoj glas" - rekao je Vanđelić na konferenciji za novinare u Puli.
- "Dajte svoj glas promjeni i uvjerite se u pozitivne promjene koje vas očekuju" - poručio je Vanđelić. Istaknuo je da je stranka Republika mlada, no okupila je uspješne pojedince, poduzetnike, akademike, znanstvenike koji su iskustvo i znanje odlučili podijeliti za bolju Hrvatsku...
 

Čista srijeda: Vrijeme za kontinuitet ili promjene?

Najdosadnija politička kampanja i najbizarniji izbori u hrvatskoj povijesti svoj će vrhunac doživjeti u srijedu 17. travnja kada se zatvore birališta i proglasi izborni pobjednik. Građani će birati između dvije opcije: promjene i Treće republike koju najavljuje šef države Zoran Milanović ako SDP bude u prilici slagati većinu ili kontinuiteta politike i rekordnog trećeg mandata aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.
Politička "bomba" koju je bacio Milanović 15. ožujka kada je prvo kao predsjednik raspisao izbore za srijedu, a potom i najavio da će se kandidirati na izborima kao prvi na listi SDP-ove koalicije u I. izbornoj jedinici, i to kao premijerski kandidat, na trenutak je promijenila tijek kampanje i svjetla reflektora usmjerila na dotad poprilično zamrlu lijevu opciju. Osjetilo se neko čudno uzbuđenje, piše Jutarnji list.
Dotad se, naime, mislilo daje HDZ gotovo sigurno još jednom pobjednik u posve izvjesnoj utakmici te da će lako poslije izbora okupiti većinu za sastav nove Vlade. Milanovićev neočekivani prepad, kada se nenajavljeno pojavio na konferenciji za novinare predsjednika SDP-a Peđe Grbina i najavio da dolaze "rijeke pravde" i da više ništa neće biti isto, oduševio je ljevicu koja dotad nije u šefu SDP-a vidjela lidera koja bi mogao parirati Plenkoviću, a zabrinuo HDZ-ovce koji se u taj prvi trenutak nisu niti snašli. No, to je trajalo samo dva-tri dana.
Kampanja je, osim po neiscrpnom vrelu poruka s mobitela Josipe Rimac i verbalnim duelima predsjednika Milanovića i ministra Olega Butkovića, po svemu bila dosadna i neinventivna, a u buci koju se stvarala teško su se probijali izborni programi. U jednom je trenutku valjda i sam Milanović to shvatio, pa je u televizijskom intervjuu nabrojao što bi predstavljala njegova Treća republika, od razmontiranja Ustavnog suda, obračuna s ilegalnom gradnjom, novih poreza za nekretninske špekulante, većih plaća i mirovina...
 
Digitalna Dalmacija organizira Split CyberSec meetup pod nazivom 'Secure developer means secure code', koji će se održati u četvrtak, 11. travnja u 18.45 sati u PICS-u na FESB-u (Split, Ruđera Boškovića 32). Fokus ovog meetupa je na važnosti sigurnosti u razvoju softvera, a predavač je Antonio D'Angelo, stručnjak za IT sigurnost i programer koji živi i radi u Splitu. Antonio će u svom predavanju obraditi različite vrste sigurnosnih ranjivosti koje se često susreću u web aplikacijama te će istaknuti opasnosti od njihovih zlonamjernih iskorištavanja.
CyberSec meetup Digitalne Dalmacije predstavlja izvrsnu priliku za sve zainteresirane da prošire svoje znanje o sigurnosti u digitalnom svijetu. Više informacija o svemu možete pronaći na stranici i društvenim mrežama Digitalne Dalmacije. Vidimo se i u četvrtak predvečer na PICSu, a prijaviti se da dolazite možete (i trebate) ovdje!
 

Gle onoga što je svečano otvorio bankomat

Zamislite da dobijete pozivnicu: "Pozivamo Vas na svečano otvaranje bankomata i unaprijed se radujemo što ćete svojom nazočnošću uveličati ovaj veliki događaj. Bankomat će svečano otvoriti župan taj i taj, a nakon toga slijedi blagoslov i domjenak". Vjerojatno biste mislili da vam je pozivnicu poslalo Ministarstvo smiješnog hoda iz Monthyja Pytona, možda biste se čak malo i nasmijali fori. No postoji jedna zemlja, Hrvatska, koja nema Ministatrstvo smiješnog hoda, ali kao da ga ima. U njoj je svečano otvaranje bankomata prvorazredni događaj, toliko važan da se na njemu tiska politička elita. Tako se lički župan Ernest Petry ponosno fotografirao pokraj tek otvorenog bankomata, uzaludno objašnjavajući usred političke kampanje kako ovo nema veze s politikom. Naravno da je to politika, no nije to važno - riječ je o tome da će Petryja ovaj bankomat pratiti kroz cijelu karijeru. Kamo god dođe, na prijam, misu, domjenak, ljudi će se smijuljiti i šaputati: "Gle onoga što je otvorio bankomat!", piše Robert Bubalo na stranicama Večernjeg lista. Dnevnik ima i video svečanog otvaranja.
Nema što, HDZ sigurno dobija izbore u Lici!
 

Pola godine brutalnog rata u Gazi

Danas se navršava točno šest mjeseci od brutalnog napada Hamasa na Izrael, koji je pokrenuo novu spiralu nasilja na Bliskom istoku, a užasima se još ne nazire kraj. Nakon najsmrtonosnijeg dana u povijesti Izraela, u kojem su teroristi Hamasa ubili najmanje 1.200 Izraelaca, većinom civila, a ranili njih više od 3.300, odvevši sa sobom u Gazu i oko 250 izraelskih talaca, Izrael je objavio rat Hamasu. Međutim, rat se brzo pretvorio u kolektivnu odmazdu nad palestinskim civilima i jedan od najokrutnijih sukoba modernog doba. U izraelskoj ofenzivi na Gazu izraelske snage ubile su dosad više od 33.000 Palestinaca, od čega 40 posto djece. Ranjenih je više od 75.000. Hamasovci u Gazi još drže više od 129 talaca.
Izraelci su operaciju “uništenja Hamasa” započeli na sjeveru palestinske enklave naredivši evakuaciju nekoliko stotina tisuća Palestinaca na jug, na kojem se trenutačno, u uskom pojasu oko Rafaha, nalazi više od 1,5 milijuna Palestinaca, u zastrašujućim humanitarnim uvjetima, bez dovoljno hrane, vode i osnovnih životnih potrepština. Iako su Izraelci Rafah proglasili sigurnom zonom, to je područje redovito meta raketnih napada, a posljednjih tjedana izraelski premijer Benjamin Netanyahu ustrajava na kopnenom napadu na Rafah tvrdeći da je samo tako moguće uništiti Hamas, premda bi to vodilo u novi pokolj palestinskih civila. Nakon šest mjeseci potvrdilo se ono što se znalo od početka. Izraelci su bili iznimno uspješni u pustošenju Gaze i uništavanju civilne infrastrukture - bolnica, škola, pa čak i vjerskih objekata, ali dva glavna cilja zbog kojih je Izrael krenuo na Gazu ostala su neostvarena. Prvi je cjlj bio oslobađanje talaca, a pola od ukupnog broja odvedenih talaca i dalje je u rukama Hamasa. Unatoč golemom pritisku izraelske javnosti, Netanyahu je taj cilj podredio nastavku rata, s obzirom na to da mu je produljenje rata jedino jamstvo da neće biti prijevremenih izbora i da će ostati na vlasti. Nije ostvaren ni drugi glavni cilj: uništenje Hamasa.
Gaza predstavlja totalni poraz međunarodne zajednice, koja nije uspjela okončati krvoproliće. Dogovoren je samo jedan jednotjedni prekid vatre. Zbog pokolja civila u Gazi Južna Afrika podnijela je protiv Izraela tužbu pred Međunarodnim sudom pravde zbog genocida. Sve ovo što se proteklih šest mjeseci događalo u Gazi i na okupiranim palestinskim područjima predstavlja izvrstan poticaj i mobilizacijsko gorivo za regrutaciju novih pripadnika Hamasa.
 
Fejsom se dijeli gornja ilustracija Tomice Kralja koja bi svima koji nemaju pojma za koga glasati na predstojećim parlametarnim izborima mogla biti od pomoći. Da, šaljivi je to prikaz koji neodlučne birače vode od pitanja o najvažnijem Hrvatu u povijesti do stranke kojoj su najbliži. Ima tu svega - od pitanja o pomama i rajčicama, do klimatskih promjena, mise, špageta, svete nedjelje, shizofrenije, korupcije, strahe od cjepiva, a i od žena.
Podsjetimo, 17. travnja, u čistu izbornu srijedu (jer dolaze rijeke pravde), ove godine Hrvati izlaze na izbore za Sabor.

Ako se pitate tko se najviše javlja za riječ u Saboru i koje su stranke najaktivnije? Htjeli biste doznati da li su vladajući održali obećanje iz prošle kampanje? Postoje načini kako na jednostavan način doći do odgovora za koje niste ni znali da postoje.
Na stranici ImamoPravoZnati (https://imamopravoznati.org/) možete ostvariti zakonom zajamčeno pravo na informacije od bilo kojeg tijela financiranog javnim sredstvima. Vrijedni volonteri Gonga prikupili su adrese svih mogućih javnih službi pa će Vaš upit pronaći pravu adresu. Ne dozvolite da vas političari vuku za nos, informirajte se.
Parlametar (https://parlametar.hr/) je stranica kojom možete pratiti rad svakog zastupnika i zastupnice u Hrvatskom saboru. Štoviše, analitički alat dati će vam odgovore i na to koji zastupnički klubovi su najpodložniji jednoumlju pa njihovi zastupnici nikada ne glasaju protiv linije (HNS, HSLS i HDZ).
Osim upita tijelima javne vlasti, na stranici PopraviTo (https://popravi.to/) možete prijaviti probleme na javnim površinama i infrastrukturi u svakom kvartu svakoga grada i u cijeloj Hrvatskoj (naravno, ako je vaša općina, grad uključena u projekt PopraviTo).
Ako je civilno društvo u Hrvatskoj uvjerljivo je u najgoroj situaciji u cijeloj Europskoj uniji po širem društvenom kontekstu, političkoj klimi, sustavnoj potpori udrugama te okruženju u kojem bi civilno društvo bilo neovisno i slobodno, ne moraju najgori biti i naši građani - osvješteni, slobodnomisleći i aktivni građani. Budite jedan od njih.
 

Radovi na izgradnji šetnice kroz Duće najesen

Radovi na izgradnji dužobalne šetnice i biciklističke staze u Dućama otvoriti će se tek - najesen. Možda. Slijedom prethodnih općinskih objava o realizaciji projekta izgradnje dužobalne šetnice i biciklističke staze u Dućama valja obavjestiti šetače i mještane da je općina nakon raspisanog natječaja i zaprimljenih neprihvatljivih ponuda isti natječaj - poništila. Obzirom na približavanje turističke sezone u kojoj nije prihvatljivo izvoditi ovakve radove, ponovljeni postupak javne nabave za izvođenje radova i opremanje planiraju provesti u razdoblju lipanj-kolovoz, javljaju iz općine, dok bi  radovi na dovršetku šetnice trebali započeti u jesen. Ove godine.
 

Poziv za prijave za rad u biračkim odborima

Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat poziva zainteresirane osobe da će se prijave za rad u biračkim odborima (u svojstvu  predsjednika ili zamjenika predsjednika biračkog odbora) na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, a koji će se održati 17. travnja 2024.godine, zaprimati ISKLJUČIVO elektroničkim putem na e-mail adresu: oip.dugi-rat @ izbori.hr
Sukladno zakonu  po dva člana i zamjenika određuje većinska politička stranka ili koalicija, a po dva člana i zamjenika oporbene političke stranke ili koalicije sukladno stranačkom sastavu trenutačnog saziva Sabora, dok je određeno da predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti jedne  političke stranke. Nepotpune prijave neće se razmatrati.
Posebno se ističe kako će prednost kod izbora za članove biračkih odbora (u svojstvu  predsjednika biračkog odbora i njegovog zamjenika) imati osobe slabijeg imovnog stanja  (nezaposleni, studenti i sl.), a što je potrebno naznačiti u prijavi...