Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2017./2018.g. Udruga u školskoj/akademskoj 2017./2018.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama. Visina mjesečne potpore za učenike je 500,00 kn, a za studente 700,00 kn. Pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka. Roka za prijavu na natječaj je 07.10.2017.
 

Oh ne, opet radovi na cesti u Podstrani

Oh ne, opet radovi na cesti u Podstrani.. Projekt Hrvatskih cesta vrijedan 10 milijuna kuna na državnoj cesti D8 na teritoriju Općine Podstrana i kojim je planirana rekonstrukcija ukupno četiri raskrižja nastavlja se nakon završetka ljetne sezone. Podstrana portal piše da počinje priprema za radove na rekonstrukciji križanja D8-Domagojeva ulica u Grljevcu, a u planu je postavljanje vertikalne signalizacije i na ovom podstranskom križanju. Danas je uklonjena autobusna stanica, a kontejneri za otpad pomaknuti sjeverno uz samu ulicu. Sljedećih dana se očekuju intenzivni radovi, ako kiša dopusti. S obzirom na to da su kod rekonstrukcije križanje D8-Put Starog sela i križanje D8-Zvonimirova ulica prometne gužve bile tolike da su se mogle usporediti s enormnim gužvama u ljetnim mjesecima preporučujemo mještanima koji žive od Grljevca prema Omišu da krenu ranije nego inače, a sve kako bi na vrijeme stigli do željenog odredišta.. Dragi supatnici u prometu, pripremite živce i naoružajte se strpljenjem idućih (tje)dana na najzagušenijoj i "najsporijoj" cesti u državi. Trebati će vam, vjerujte..
 
U sklopu jubilarne 25. konferencije softvera, telekomunikacija i kompjuterskih mreža, SOFTCOM 2017., u petak 22. rujna s početkom u 9:00 h u kongresnom centru hotela Radisson Blue u Split održati će se okrugli stol pod nazivom "Pametni gradovi, informacijska sigurnost i izazovi Interneta stvari". Cilj ovog okruglog stola jest prikazati aktualnu problematiku na području Europske unije s naglaskom na razvoj pametnih gradova u Republici Hrvatskoj s primjerima razvoja i pozitivne prakse sa znanstvenog i stručnog stajališta (primjeri razvoja Grada Solina i programi razvoja Grada Knina) te načinima kako povući sredstva iz Europske unije za sufinanciranje širokopojasnog interneta kao preduvjeta razvoja pametnih gradova gdje inicijativa za neprofitne točke (Dalmatinsku Zagoru i otoke) mora biti pokrenuta upravo s lokalne razine kako bi se sufinancirao razvoj od strane Europske unije. Sudionici su doc. dr. sc. Marija Boban (Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet), mr. sc. Mario Weber (HAKOM) (moderatori i organizatori) te doc. dr. sc. Nina Gumezej (Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet), Dalibor Ninčević (gradonačelnik Grada Solina), i Marko Jelić (gradonačelnik Grada Knina).  Okrugli stol je otvoren za širu javnost te da je sudjelovanje u radu okruglog stola besplatno a poziv je otvoren i svim zainteresiranim članovima akademske zajednice, gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj, stručnjacima i građanima.
 
Uz prvi dan jeseni, 23. rujna, na FESB-u će pripravnici splitske DUMP Udruge mladih programera održati niz besplatnih predavanja - Tech Talks. Prilika je ovo da naučite nešto više o aktualnim temama u tehnologiji. Tech Talks će biti usmjereni na područje IT-a, a pri tome pristupačni za sve one koji su barem jednom osjetili zainteresiranost za
tehnologiju. DUMP pripravnici će kroz devet predavanja pokazati znanja i vještine stečena kroz ovogodišnji DUMP Internship, program u kojem se traže budući članovi Udruge. Oni će predstaviti aktualne teme iz svijeta tehnologije na zabavan i zanimljiv način, a za svakoga će se pronaći ponešto: od izrade video igara, preko dronova i automobila koji voze sami, pa sve do nuklearnih baterija. Kroz sama predavanja provući će se nagradne igre u kojima će svi moći sudjelovati, a oni najsretniji imat će priliku u praksi primijeniti stvari naučene na predavanju. Tech Talks će se održati u subotu, 23. rujna, s početkom u 13 sati u amfiteatru A101 na splitskom FESB-u. Detaljnije informacije o događaju, kao i informacije o ostalim aktivnostima Udruge mogu se pronaći na web stranici udruge..
 
Od 21. do 24. rujna na Velikoj plaži u Omišu održava se tradicionalni Međunarodni moto susret Moto Kluba Omiški Gusar. Tisuća, dvije bikera i ljubitelja ovog "lifestylea" na kraju sezone sjatiti će se na produženi vikend u gradić na ušću Cetine u potrazi za druženjem s prijateljima i istomišljenicima te zabavom. Organizatori iz MK Omiški Gusar posvetili su ovo izdanje svog tradicionalnog partija vatrogascima, koji su opet imali doslaovno vruće ljeto na brojnim (za)kutcima naše Dalmacije. Party je humanitarnog karaktera pa znajte da donirana i prikupljena sredstva ove godine idu našim vatrogascima. Na Info pultu u danima susreta biti će ažuran popis događanja na moto partiju, a u ovoj najavi u nastavku donosimo samo dosad najavljena događanja.. Eto, vidimo se i ove godine krajem rujna na velikoj moto fešti na Velikoj plaži..
 

Baštinska ploča 2017.

Hebale vas ploče i imena ulica, ideologije, poglavnici, maršali i ratovi iz prošlog stoljeća. Ostavite mrtve kosti da počivaju u miru više, hebala vas prošlost i dude varalice koje vam bacaju pod nos dok vas pljačkaju. Ovo je jedina ploča zbog koje se svaki Hrvat u 2017. godini treba sramiti. Ovo si zalijepite na čelo dok budete uvodili nove poreze i uhljebljivali nove stranačke zaslužnike i poslušnike!

   - Bernard Jurišić
 

Proslava blagdana sv. Mihovila u Omišu

Župna je crkva u Omišu posvećena sv. Mihovilu. Sagrađena je početkom XVII. stoljeća, dok je zvonik crkve dovršen u XVIII. stoljeću. Crkvu su sagradili mjesni graditelji, a objedinjuje značajke gotike, renesanse i ranog baroka. Omišani uz blagdan svog zaštitnika, sv. Ivana Nepomuka, slave i blagdan svetog Mihovila arkanđela. Ove godine tom župnom slavlju pridružiti će se i obilježavanje 100. godina od dolaska sestara služavki malog Isusa u Omiš. Svete mise tijekom trodnevnice (26., 27. i 28. rujna) u župi u kojoj službuje naš dugoratski župnik don Mate Čulić predvoditi će dr. don Eduard Punda.
 

U Munchenu otvoren 184. Oktoberfest

U Münchenu je na veselje desetaka tisuća ljubitelja piva otvoren 184. Oktoberfest, divovska bavarska fešta koji će potrajati do 3. listopada. Ova popularna manifestacija svake godine privuče oko šest milijuna posjetitelja koji popiju oko sedam i pol milijuna litara piva, pojedu oko pola milijuna pečenih kokošiju, nešto manje pečenih pataka i oko 230.000 pari kobasica, goleme količine pereca,.. Ove godine cijene litre piva kreću su između 10 i 11 eura, no ako nekim slučajem i niste ljubitelj piva, ali ipak želite na Oktoberfest, u vinskom šatoru se može kušati više od 15 vrsta vina, šampanjac, sekt,.. piše jutros Slobodna Dalmacija, a ja se još rado sjećam, nije tome davno bilo, kada su se za Oktoberfest 2011. dva radna druga uputila u Munchen u posjet trećem kolegi koji ih je jutrima dočekivao s palačinkama i nesvakidašnjim veseljem. Festival o' piva i kobasica (i ne samo toga) mogao je početi..
 
Teku posljednje pripreme za obilježavanje i proslavu 100 godina od dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Omiš. Na slici su detalji slavlja.
 

I Hrvati mogu uštedjeti razvrstavanjem otpada

U kontejneru za papir, miješani komunalni otpad. Žuti kontejner za plastiku prepun kartona, a u zelenom, osim stakla nađe se poneka plastična boca. Slike su to s kojima se svakodnevno susreću djelatnici omiškog komunalnog poduzeća Peovica. Nesavjesnim građanima teško je objasniti, da krivo sortirani otpad, osim što uzrokuje dodatni posao i probleme djelatnicima, ujedno i košta komunalno poduzeće. Obveza Hrvatske je da do 2020. godine postigne 50% odvojenog prikupljenog otpada, u protivnom slijedi plaćanje penala Europskoj komisiji, koje će biti vidljivo i na računima kućanstava. U omiškoj Peovici su međutim optimistični, nadaju se da penala neće biti. U posljednje tri godine uzeli su stvar u svoje ruke i krenuli u realizaciju osam projekata od kojih je pet sufinancirano bespovratnim sredstvima fonda za zaštitu okoliša..., piše Nikolina Tomasović Bock na stranicama hrvatskog izdanja Deutsche Welle-a. Pročitajte.
 
Općinari, osigurajte sredstva za hranu djece osnovnih škola na svom području, piše naš LAG "Adrion". Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva". Cilj poziva je ublažiti najgori oblik dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Prihvatljivi prijaviteljis u jedinice lokalne i/ili područne samouprave - osnivači odgojno-obrazovnih javnih ustanova, osnovnih škola s indeksom razvijenosti ispod 125%. Prijavitelj mora u projekt ići s barem jednim partnerom u vidu osnovne škole koja nužno ne mora biti osnovana od strane prijavitelja. Intenzitet i visina potpore: 100% prihvatljivih troškova, minimalno 200.000,00 kn, maksimalno 1.500.000,00 kn. Prihvatljive aktivnosti: a) nedostatak hrane; nabavka (5,47 kn obrok po učeniku), skladištenje, prijevoz i podjela hrane, b) tehnička pomoć; stručno usavršavanje, administrativni troškovi, javna nabava, IT i ostala oprema (troškovi smiju iznositi maksimalno 1% ukupnih troškova nabavke hrane). Poziv je trajno otvoren, odnosno do iskorištenja sredstava. Više o samom Pozivu saznajte ovdje, a ukoliko Vam je potrebna pomoć prilikom prijave slobodno kontaktirajte djelatnike LAG Adrion na info @ lag-adrion ili na telefone 021 411 960, 099 4369 422.
 
Otvoreno pismo ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta i potpredsjednici Vlade Martini Dalić poslali su prof.dr.sc. Stanko Uršić, prof.dr.sc. Ivo Šimunović i Mislav Cvitković, mag.phys. ispred građanske inicijative 'Ne daj se, Cetino!' koja se protivi izgradnji termo elektrane Peruća na Cetini, a kao argumentirani osvrt na nervoznu reakciju ministrice i izjavu 'Dosta mi je više slušati laži o Perući..' s nedavnog aktualnog sata u Saboru. Reakciju spomenutih znanstvenika prenosimo u nastavku članka..
 
Vlada je prvi put prepoznala da osim u poljoprivredi i turizmu mnogo novih, malih poduzetnika s velikim potencijalom rasta i zapošljavanja ima i u domaćoj IT industriji. Novi prijedlog izmjena Zakona o poticanju investicija, prođe li Sabor, malim će IT poduzetnicima otvoriti priliku da ostvare poreznu olakšicu od 50% na porez na dobit već za ulaganja od 50 tisuća eura, i to isključivo u zamjenu za otvaranje 10 i više novih radnih mjesta. U udruzi Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) oduševljeni su prijedlogom zakona. Prema podacima CISEx-a hrvatska IT industrija lani je po prvi put probila milijardu eura prihoda, točno 7,74 mlrd. kuna, dok joj je izvoz skočio na 2,41 mlrd. kuna. Te su tvrtke lani otvorile 1341 novo radno mjesto. Generator tog rasta pak mahom su mikro i male IT tvrtke, uglavnom softverske, koje su orijentirane k izvozu. Iako su te tvrtke pritisnute u posljednjih godinu i pol dana problemima, poput nedostatka radne snage koji se odrazio i na brzinu rasta, IT industrija jedina je u Hrvatskoj s dominantno domaćim kapitalom, velikom likvidnošću, malom zaduženošću i iznimno velikim interesom za ulaganja. Tajana Barančić, predsjednica CISEx-a, kaže da bi s izmjenama zakona značilo da će softverska tvrtka koja uloži 50 tisuća eura u dugotrajnu imovinu i otvori deset novih radnih mjesta s bruto plaćom od 15.000 kuna (cca 3,6 mil. kuna investicije) na temelju zakona moći koristiti poticajne mjere do 45 posto investicije (mali poduzetnik) što je 1,62 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.
 

Počela je jematva, bit će (dobrog) vina!

Vrelo ljeto bez kiše, a skoro i jesen, stvarilo je puno slatkih "problema" dalmatinskim vinogradarima i vinarima koji se ovih dana spremaju ili su već krenuli u jematvu. Grožđe je dozrijelo, pravi cukar kažu upućeni, neće ga tribat "pojačavat" onim iz dućana, a većina ionako vino radi samo za svoju obitelj i turiste (i prijatelje :-) pa čemu ga kvariti "primjesama" kad treba "samo" obrati što je priroda dala i rad čovječji sačuvao od nametnika te napraviti vino koje će po svoj prilici biti dobro, bolje od onog lani. Malo oborina, puno sunca, samo jedna jesenska kiša, nije loša za vino bila ova godina! A tamo gdje je grožđe zdravo dočekalo jematvu može se (ako se ne pogrješi u preradi grožđa i vrenju vina) očekivati vina iznimne kvalite. A šteta je ne proizvesti takvo vino!
Pravilno odrediti dan početka berbe, kad je grožđe tehnološki zrelo (odnos šećera i kiselina u optimalnom odnosu), od posebne je važnosti. Jer početak berbe kruna je jednogodišnjeg, mukotrpnog rada u vinogradu i zbog toga ovdje ne smije biti pogreške. Dobro organizirana berba grožđa također je jedan od važnih čimbenika u preradi grožđa i proizvodnji dobrog vina. Osnovno je pravilo da se u jednom danu ubrana količina grožđa isti dan i preradi. Zbog toga, osim organizacije berbe u vinogradu i transporta grožđa do podruma, mora se na vrijeme pripremiti podrum kako bi se ubrano grožđe preradilo isti dan. No to je tek početak procesa o kojem bi svoju malu "knjigu tajni" mogao napisati svaki dalmatinski vinogradar i vinar..  Poželimo im svima dobru jematvu i odlično novo vino!
 

Počinje katolička malonogometna liga

Našem Orkanu možda i ide tako-tako ali zato malonogometnoj ekipa župe sv. Josipa Dugi Rat već drugu godinu naganjanje baluna ide izvanredno! Već dvije godine zaredom pobjednici su prve Katoličke malonogometne lige naše nadbiskupije, a čast otvaranja nove sezone igranja baluna bez beštimanja pripasti će upravo našoj župi i našim balunjerima, ali tek u  utorak, 26. rujna (a ne 19.9. kako je bilo prije najavljeno. Susret se odgodio zbog iznenadnih službenih obveza nadbiskupa) svečanu svetu misu u 20 sati u crkvi sv.Josipa u Dugom Ratu predvoditi će naš nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa ostalim župnicima koji će doći u Dugi Rat sa svojim župnim malonogometnim ekipama. Nakon svete mise će uslijediti prigodni domjenak uz zajedničko sportsko druženje u prostorijama naše župe.