Izletište Lučić u Docu Gornjem

Kada je Tihomir Lučić 2018. pokrenuo Božićno selo u Docu Gornjem, u svom zaselku Nartu, odmah tik do Banovića kuća, malo je tko vjerovao da će ovaj ljuti mosorski krš postati omiljena zimska destinacija ne samo Poljičana, Splićana, nego i posjetitelja iz cijele Dalmacije, Hrvatske, pa i šire. Razdoblje “korone” vrijedna obitelj Lučić iz Dca Gornjeg iskoristila je u transformaciju cijele lokacije "Božićnog sela" u lijepo obiteljsko izletište, ali i mini ZOO. Izletište “Lučić” vrlo je pogodno za proslavu krštenja, krizmi, rođendana, manjih svatova, godišnjica mature, poslovnih ručkova, prezentacija, team bildinga... a za veće skupine tj. organizirane posjete razgledavanje životinja odvija su pratnji domaćina koji će vam odgovoriti na sva pitanja vezana uz njegovo mosorsko “životinjsko carstvo”. Naravno, naći će se tu i pokoja anegdota iz života na OPG-u Lučić, piše Dalmacija Danas.
Ponuda izletišta “Lučić ” obuhvaća široki raspon gotovih jela i jela po narudžbi, s roštilja, pića i slastica. Pripremamo sva jela našeg kraja, cijene su pristupačne, a ljubazno osoblje pobrinut će se za dobru atmosferu. Peke i janjetina s ražnja spremaju se isključivo po narudžbi. Zavisno od vremenskih prilika, (godišnjeg doba) i želja posjetitelja, hranu i piće poslužujemo u autentičnoj konobi ili na terasi – kazuje vrijedni poljički poduzetnik. No, prostora za drugačije događaje ne nedostaje. Sve informacije i rezervacije možete dobiti na broj mobitela 091 / 201 4790.
 
Općina Dugi Rat zaprimila je zahtjev Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije iz Splita, radi učestalih prijave građana vezane uz onečišćenje zraka emisijama čestica prašine s prostora bivše tvornice Ferolegura Dalmacija Dugi Rat, za donošenjem Odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene ili procjena razine onečišćenosti zraka na tom području.
Nesporna je činjenica da je propisana obveza praćenja kvalitete zraka sukladno Sanacijskom programu tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura Dalmacija, Dugi Rat od 25. studenoga 2015. (KLASA: UP/I 351-03/14-02/126, URBROJ: 517-06-2-2-15-37), međutim, sukladno važećim propisima, obveza praćenja je adresirana na onečišćivača tj, vlasnika nekretnine.
U tom smislu Općina Dugi Rat je uputila dopis vlasniku nekretnine da hitno poduzme radnje propisane Sanacijskim programom tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura Dugi Rat u svrhu postavljanja mjernih uređaja za praćenje kvalitete zraka sukladno programu praćenja stanja okoliša točke C3. suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Ukoliko vlasnik ne postupi sukladno svojoj obvezi, Općina Dugi Rat će u vidu dobrobit svojih građana postaviti mjerne uređaje, ističe se na službenoj općinskoj internet stranici - DugiRat.hr.
 
Općina Dugi Rat tijekom srpnja, kolovoza i rujna mjeseca 2021. godine uspostavlja interventnu opskrbu pitkom vodom kućanstvima na području Općine Dugi Rat koja nemaju mogućnost priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežu, a u kojima se stalno boravi tijekom godine i koja ne služe obavljanju gospodarske djelatnosti.
Kao dokaz o stalnom boravku u kućanstvima zainteresirani moraju priložiti preslike osobnih iskaznica ili uvjerenja o prebivalištu za svakoga od ukućana. Ovisno o broju ukućana biti će odobrena određena količina vode.
Visina učešća po kućanstvu za jednu cisternu od 7.000 l iznositi će 75,00 kn, dok će preostalu razliku sufinancirati Općina Dugi Rat i DVD Dalmacija Dugi Rat.
Opskrbu vode vršiti će DVD Dalmacija Dugi Rat.
Sve ostale podatke, kao i obrazac zahtjeva za interventnu opskrbu vodom, zainteresirani mogu dobiti u Općini Dugi Rat, radnim danom od 08:00 do 11:00 sati.
 

Cesta Omiš-Zakučac polu-otvorena za promet

"I ovim putem, a slijedom prethodne komunikacije, obavijestili bismo Vas kako u nedjelju, 18.07.2021. državna cesta D70 neće biti puštena u promet u punom profilu.
Naime ukazala se potreba za dodatnim radovima na temeljenju dijela odbojne ograde. Riječ je o produžetku od par dana, a nakon čega će cesta sukladno najavljenom biti puštena u promet u svom punom profilu.
Zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju."

Vaš HC
 

Vedran u Bave

Dugoratska plaža, Bava bar, nedjelja, 18.7. od 21 h
Vedran Live at Bava Bar
Nastupa: Vedran Roguljić
 

Obavijest korisnicima Narodne knjižnice

Zbog korištenja godišnjeg odmora djelatnice, Narodna knjižnica Dugi Rat neće biti otvorena za korisnike: od 15.07. do 16.07. i od 02.08. do 20.08.
Hvala na razumijevanju, poručuju iz knjižnice.
 
Priča je ovo o vremenu što ga više nema i vremenu koje još nije došlo. "Međuvrijeme" su ona brda šljake uz more koja prekidaju pješčanu plažu od Duća prema Jesenicama. Od starog Dugog Rata ostalo je tek nekoliko kuća Čepića, Žilića i Kadića, koji, iako fetivi, odavno ne čine većinu u mjestu. Ostale je donijela sada već pokojna epoha industrije. Brdo između Starog sela Duće i, dolje, duž magistrale, Dugog Rata, golo. Ni bora, ni masline, ni loze. Odnijeli požari. Tek poneka međa svjedoči da je nekad o tom sada pustom komadu zemlje nekada netko skrbio. Preko puta lešine nekadašnje tvornice "Dalmacija" nekoliko modernih višekatnica, a dalje sve obiteljske kuće s vrtovima. Ulice dovoljno široke - Dugi Rat je istican kao primjer uspješnog urbanističkog rješavanja novih naselja uz more - tako da se susjedi ne bi trebali svađati oko mjesta za parkiranje...

Zapisao je to prije pet godina novinar Dražen Duilo na stranicama Slobodne Dalmacije o našem malom mistu, zapelom u tranziciji između industrijske epohe u nedosanjani mali turistički raj s hotelima, marinom, plažama na kojima se brčkaju fureštice praćene pogledima uvijek spremnih lokalnih galebova pred penzijom...

Priča je to o vremenu koje još nije došlo i vremenu kojeg više nema, a u ovom nevremenu, suživotu s šljakom, šljakerskom plaćom i koronom, valja nam preživjeti...
 

SplickaScena u srijedu navečer u Pino baru

Komičari Josip Škiljo i Ivica Lazaneo, veseli pripadnici kolektiva SplickaScena u srijedu, 14.07 od 21 sat zabavljati će Vas svojim dosjetkama i bazama u popularnom Pino baru na rubu vala dugoračke plaže. Cijena ulaznice je 40 kuna, a prodaja se vrši na šanku Pino bara. Tko je, odnosno što je Splicka scena? Klikni ovdje i pogledaj "Stand-up po splicki" na Jubitu i saznaj!
 

Poziv na cijepljenje u utorak na Priku

Iz Općine Dugi Rat obavještavaju mještane koji dosad nisu cijepljeni protiv bolesti Covid-19 da će se akcija masovnog cijepljenja prirediti u utorak, 13. srpnja 2021. na punktu u Gradskoj sportskoj dvorani Ribnjak na Priku. Cijepljenju će se moći pristupiti od 8.30 do 13.30 sati.
Za sve zainteresirane građane osigurane su doze cjepiva Pfizer – BioNTech. Za pristupanje cijepljenju potrebno je ponijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu, poručuju iz naše Općine.
 

Akcija darivanja krvi na Oriju

Akcija darivanja krvi u organizaciji Kluba darivatelja krvi Dugi Rat uspješno je održana u petak, 09.07.2021 u vremenu od 8 do 12 sati u prostorima Osnovne škole "Jesenice" na Oriju.
 

Na današnji dan rodio se Nikola Tesla

Jedan od nedvojbeno najvećih istraživača i izumitelja, Nikola Tesla, rođen je na današnji dan, 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljanu. "Tesla je svjetionik, čije je svjetlo zasjalo prije 160 godina u Smiljanu, u Hrvatskoj i danas sjaji svima i svuda preko granica vremena i prostora" - rečeno je prije par godina na svečanosti obilježavanja 160. godišnjice rođenja velikog čovjeka koji se "ponosio svojom hrvatskom domovinom i srpskim porjeklom", u njegovom rodnom Smiljanu gdje se nalazi i multimedijalni centar, odnosno Tematski park Nikole Tesle, obnovljena rodna kuća i spomenik ..
 

Sunčani petak u Pina

 
Vodeći poljoprivredni stručnjaci i čelni ljudi iz agrobiznis sektora iz Hrvatske i drugih zemalja Mediterana okupit će se na prvom Mediteranskom poljoprivrednom forumu 'Agromed', koji će se održati 2.7.2021. godine u hotelu Cornaro, u Splitu. Kroz tri različite panel rasprave, poljoprivredni stručnjaci raspravljat će o mediteranskom identitetu i poljoprivredi, Hrvatskoj kao dijelu Mediterana te izazovima hrvatskog mediteranskog agrara, piše Dalmatinski portal.
- Proizvodnja hrane pokazala se kao važan čimbenik svake suverene države tijekom pandemije korona krize. Pandemija je ukazala da su države posebno osjetljive ako su ovisne o uvozu te ukoliko nisu pokrenule sve svoje potencijale i resurse s kojima raspolažu. Mediteran danas nije samo prostor življenja i stil života. Naprotiv, Mediteran uz sve druge prednosti ima i ogroman potencijal da ostvari svoje perspektive i mogućnosti i u agraru. To može postići upravo kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, koja je pred nama i koja je utemeljena na samo-održivosti, kružnoj ekonomiji i bio-eko proizvodnji kao strateškom smjeru nove društvene paradigme - izjavio je organizator Agromeda, direktor Instituta za europske i globalizacijske studije Anđelko Milardović.
Kroz tri različite panel rasprave poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o temama ...
 
Ne radi Vam tuš na plaži (iako nije ukraden), a ljeto i sezona kupanja je već u punom jeku... Iz Općine Dugi Rat već imaju sve informacije i uputili s mještanima obrazloženje za probleme s tuševima:
-  "Zbog izborne godine nije na vrijeme napravljena potrebna priprema za uključenje tuševa i ogradnih barijera na plažama. Imamo problem s otuđenjem i zamjenom neispravnih tuševa te propalom instalacijom na određenim lokacijama. Molimo vas za strpljenje jer smo poduzeli sve radnje da se što prije uspostave uvjeti za normalno funkcioniranje naših plaža".

- "Poštovani mještani! S obzirom da konstantno imamo prijave zbog tuševa na plažama, želim Vam ukratko pojasniti situaciju na navedenu temu. Konkretno na predjelu Duća gdje je bila izgradnja šetnice imamo problem s glavnim vodom. Izlaskom na teren utvrđeno je da se kvar ne može otkloniti u kratkom roku jer glavni vod nije dostupan te su potrebni dodatni građevinski radovi. Kako je sezona u tijeku napraviti će se minimalni zahvati kako bi zadovoljili pojedine lokacije. Ostali tuševi se rješavaju pojedinačno kako sam i napisao u prvoj objavi te će biti u funkciji ukoliko glavni vod nije devastiran" - pojasnio je situaciju načelnik Tonči Bauk, na službenim stranicama Općine Dugi Rat.
 
Iz Općine Dugi Rat obavještavaju Vas o namjeri (ovisno o klimatskim prilikama) izvođenja radova prve adulticidne dezinsekcije komaraca na području Općine Dugi Rat, koja će se obaviti u noći s nedjelje na ponedjeljak, 28.06.2021. s početkom u 2 sata. Dezinsekcija će se provesti prizemnom metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s preparatom CYMINA ULTRA, javljaju iz općine.