Dugoratsko ljeto: Kralj Edip

Subota, 01.07.2023., 20 sati, Dugi Rat, kino Dalmacija
Dramska predstava "Kralj Edip"

Organizator: Kazalište "Mali Princ" Omiš, CZK Omiš.

Nakon nedavne premijere u Omišu u subotu u 20 sati u okviru 21. Dugoratskog ljeta u kinu Dalmacija Dugi Rat (zbog lošeg vremena predstava je prebačena u kino) igra najnovija predstava omiškog kazališta "Mali Princ" -  Sofoklov Kralj Edip. Klasična je to Grčka tragedija koja se smatra se remekdjelom dramske umjetnosti i svaka kazališna družina koja je uspije uspješno postaviti na scenu zaslužuje veliki respekt struke te pune dvorane publike.
U zahtjevnim naslovnim ulogama predstaviti će nam se talentirani Mate Travić (student 4. godime glume UMAS-a) kao Edip, dok će Jokastu utjeloviti poznata dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
Dramatizaciju i režiju potpisuje prof. Petar Buljević koji je, umjesto kora, vješto ukomponirao tekstove iz romana 'Kafka na žalu', suvremenog, nagrađivanog pisca Harukija Mukaramija, a naravno tu je i ostatak omiške kazališne ekipe i suradnika koji su zaslužni i za upečatljivu glazbu, svijetlo, kostime, te za scenu.

Sofoklov Kralj Edip, klasična grčka tragedija u šest činova (429. god priije Krista), ne obrađuje kao izravnu temu Edipov zločin, nego njegovo postupno razotkrivanje samoga sebe i autor je usredotočio svu dramsku radnju na osobnu Edipovu sudbinu. Radnja se događa u jednom dana (od izlaska do zalaska sunca). Edip upotrebljava svu snagu svoje volje i oštroumnosti kako bi pronašao i kaznio Lajevog ubojicu i tako spasio Tebu od nevolje. U upornoj istrazi dolazi do strašne spoznaje... Sofoklo je majstorski ocrtao kako postupno ali sigurno izlazi na vidjelo strašna istina. Iako je Edip pritisnut dubokom patnjom i strašnom moralnom brigom, on ipak nije klonuo, nego i tada pokazuje veliku snagu i svijest, jer mirno prima na sebe svoju gorku sudbinu. Jokasta pokušava da potkopa vjeru u proročanstva, ali delfijski Apolon preko Tiresije izlazi kao pobjednik. Ta pjesnikova tragedija nam kazuje kako je ljudska mudrost ograničena i sreća promjenjiva, dok nasuprot tome stoji božansko sveznanje...

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online