Tko ima najbolji program? Čija obećanja su realna, a tko populizmom kupuje birače?

Kako ocjenjujete programe s kojima stranke izlaze na ove izbore? Koliko su stranke popravile ili pokvarile svoje programe u odnosu na prošle izbore? Jesu li programi s kojima se ide na ove izbore opet tek liste lijepih i neostvarivih želja i populističkih mjera kojima se pokušava kupiti birače ili je netko doista uložio znanje, stručnost i trud te složio program koji sadrži konkretne ciljeve i mjere kako do njih doći. I, što je najvažnije, ima li dovoljno hrabrosti i odlučnosti te mjere doista i provesti? Čiji program je najbolji, najcjelovitiji i najrealniji, a tko birače pokušava kupiti populističkim i neostvarivim obećanjima?..

Tko ima najbolji program? Čija obećanja su realna, a tko populizmom kupuje birače?

Izvor: Večernji List

U svom programu kojega je Večernji list objavio i prije samog službenog predstavljanja, HDZ tako uz tisuću eura po djetetu, obećava i plaću za roditelja odgojitelja s više od četvero djece, povećanje plaća povećanjem neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna, proširenje poreznih razreda i snižavanje najviše stope poreza na dohodak s 40 na 36 posto, snižavanje PDV-a na 24 posto u drugoj te 23 posto u zadnjoj godini mandata, 180 tisuća novih radnih mjesta i povoljne kredite, do 350 tisuća kuna kojima će mladi pokretati svoj posao... HDZ jamči i nastavak kurikularne reforme 'ali s pomirbom različitih mišljenja', a inzistirat će na robotici i programiranju još u vrtićima, kao i na dva strana jezika. Jedno od upečatljivijih obećanja je i ono kojima HDZ pokušava pridobiti vojsku od 330 tisuća blokiranih, a kojima obećava da će otpisati njihove dugove do iznosa jedne prosječne plaće.

Koliko su blokirani postali privlačno biračko tijelo pokazuje i vrlo slično obećanje MOST-a, koji pak obećava da će dužnicima otpisati i do 60 posto glavnice.

Refinanciranjem dugova građana i poduzetnika porast će, kažu, potrošnja, investicije i ulaganje u istraživanje, a tako i prihodi u proračunu za čak četiri milijarde kuna. Nezaposlenost planiraju smanjiti osnivanjem Agencije za borbu protiv nezaposlenosti, ali i smanjenje broja agencija, ministarstava, broja jedinica lokalne samouprave, odnosno javnog sektora. Neoporezivi dio dohotka povećali bi za 100 kuna godišnje, ukinuli parafiskalne namete, te redefinirali porezne razrede pa bi oni koji zarađuju preko 100 tisuća kuna plaćali 50 posto dohotka. PDV ne bi dirali, no naplaćivali bi ga po naplaćenim fakturama, ukinuli bi porez na dividendu, te revidirali predstečajne nagodbe s ciljem bolje zaštite vjerovnika. I dok ih Ivan Lovrinović optužuje da su ukrali njegov ekonomski program, iz SDP-a tvrde da je MOST od njih prekopirao dio programa koji se odnosi na pravosuđe, konkretno oduzimanje imovine osumnjičenima i optuženima za kaznena djela.

SDP-ova Narodna koalicija svoj je program predstavila, a ključne točke su smanjenje proračunskog deficita i rasta javnog duga. I SDP najavljuje povećanje plaća povećanjem neoporezivog dijela na 3000 kuna te pomicanje porezne stope od 40 posto sa 13.200 kuna na više. Smanjili bi PDV na hranu, odnosno hrvatske proizvode, te na repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju. Broj zaposlenih planiraju povećati za 145 tisuća, a u iduće četiri godine poduzetnicima obećavaju dodijeliti više od 10 milijardi bespovratnih EU sredstava, čime će potaknuti investicije vrijedne 35 milijardi kuna. Nastavit će provedbu Kurikularne reforme, te povećati izdvajanje za znanost i istraživanje sa sadašnjih 0,75 posto na dva posto BDP-a, s ciljem povećanja na šest posto BDP-a. Novim modelom izračuna mirovina planiraju osigurati da mirovine iz prvog stupa iznose izmeu 40-50 posto prosječne plaće, a obećavaju i povećanje minimalne cijene rasta. Ne planiraju smanjivati broj županija i općina, kao ni drastične rezove u reformi javne uprave...

S druge strane, stranka Pametno, čiji program na prošlim izborima su brojni stručnjaci proglasili najkompletnijim i najboljim, na ove izbore ide s konkretnim planom ukidanja viška jedinica lokalne samouprave. Umjesto sadašnjih 556 gradova i općina i 20 županija plus Grad Zagreb, Pametno predlaže novi ustroj – pet regija i 123 grada i općine, čime bi se broj političara smanjio za tri puta. Političko djelovanje ograničili bi im pak na maksimalno dva mandata. Predlažu smanjenje poreza na dobit na 15 posto, povećanje osobnog odbitka na plaću na 3600 kuna i uvođenje dviju stopa, od 20 i 40 posto za primanja iznad milijun kuna godišnje. Uvjereni su da bi time potaknuli deficitarne struke, poput ICT-a. Smanjili bi porez na promet nekretnina s pet na 2,5 posto, te parafiskalne namete za milijardu kuna godišnje. Obrazovanje, naravno, smatraju temeljem društva te najavljuju borbu za nastavak kurikularne reforme, u čemu su dobili podršku njezinog tvorca Borisa Jokića.

milan bandić

Milan Bandić i njegova koalicija bitku za glasove koji bi ga lansirali 'Za premijera' temelji na afirmaciji znanja i struke, rada, obitelji i demografske obnove, solidarnosti i zajedništva. Obećavaju decentralizaciju i depolitizaciju javnih tvrtki, te formiranje garancijskog fonda za podršku investicija, te besplatne vrtiće, udžbenike i visokoškolsko obrazovanje...