Iz Regije..

Poljičko slavlje na brežuljku Gradac

GradacNa povijesnom brežuljku Gradac u Gatima, ispred crkvice sv. Jurja, nebeskog zaštitnika bivše Poljičke reublike, proslavljen je blagdan toga Poljičkog zaštitnika. Pred oko 2.500 Poljičana, među kojima su bili i načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić, gradonačelnik Omiša prof. Ivan Škaričić, euharistijsko misno slavlje, uz deset svećenika Poljičkog dekanata, predvodio je don Ivan Kovačević, župnik iz župe Dolac Gornji, Srijane i Trnbusi, čiji je župni zbor, pod ravnanjem prof. Miljenka Strujića, pjevao za vrijeme svete mise. Ispred svetišta predstavila se udruga "Providnost", momci i cure izašli iz komune Cenacolo, s križićima, krunicama i suvenirima, kao i susjedna OŠ "1. listopad 1942." s projektom "Zavičaju s ljubavlju". Posebno dirljivo i lijepo bilo je kada su na koncu svi nazočni zapjevali poljičku himnu - kolendu "Poljičani poštovani" ...

POLJIČANI POŠTOVANI!

Poljičko slavlje na brežuljku Gradac

Gradac

Za Sv.Juru feštalo 2.500 Poljičana

Piše: Davor Grgat
Foto: Arhivske fotografije
Izvor: Slobodna Dalmacija

PoljičaniU nadahnutoj propovijedi don Ivan Kovačević je kazao i:

- Onda kad drugi nisu imali zakone, mi smo ih imali. Spominjemo ih prvi put u Poljičkom statutu, u šestoj Poljičkoj knjizi iz 1322. godine. Tako jedan narod opstaje. Ovdje na ovom svetom poljičkom tlu spajali su i nebo i zemlju, i krš i kamen, i našu Hrvatsku. ponosni smo što imamo sv. Juru za svog zaštitnika, i to svjedočanstvo želimo živjeti.

Domaćin, gatski svećenij i dekan Poljičkog dekanata don Vlade Đuđerija pozdravio je veliki skup poljičana te ih blagoslovio. Prije bogoslužja, na prekrasnom brežuljku Gradac nazočne je dočekivala glazba HKGD Podstrana, koji je istoga dana slavio 100. rođendan, pa će i Podstranjanima ovaj blagdan ostati u dragom sjećanju.

Ispred svetišta predstavila se udruga "Providnost", momci i cure izašli iz komune Cenacolo, s križićima, krunicama i suvenirima, kao i susjedna OŠ "1. listopad 1942." s projektom "Zavičaju s ljubavlju".

Gradac

Posebno dirljivo i lijepo bilo je kada su na koncu svi nazočni zapjevali poljičku himnu - kolendu "Poljičani poštovani".

Gradac

Povezani članci

Who's Online

We have 189 guests and no members online