Ništa od gradnje TE Peruća, stručno povjerenstvo srušilo studiju utjecaja na okoliš

Na drugoj sjednici Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš za kombi-kogeneracijsku plinsku elektranu Peruća, koja je u utorak održana u prostorima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, od ukupno 12 nazočnih članova, njih 9 glasalo je "protiv", a 3 "za" prihvatljivost KKPE Peruća za okoliš, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Dakle, najvjerojatnije, ništa neće biti od gradnje termoelektrane na Perući. Vijest je to koja će razveseliti pola Dalmacije i brojne ekološke udruge koje su ustale na noge zbog najavljene gradnje elektrane koja bi negativno utjecala na izvore pitke vode i rijeku Cetinu. Podsjetimo, Jedanaest ekoloških udruga i građanskih inicijativa iz cijele Hrvatske upozorava na niz problema ovog projekta, utjecaja TE na okoliš, cijenu ekonomski neisplativog projekta koju bi naposljetku trebali platiti građani RH kroz državne poticaje i subvencije (kroz veću cijenu usluge el.en.), potencijalnom sukobu interesa Marije Pejčinović Burić. Današnjim rješenjem zaštićen je ekološki spektar od pitke vode do prirodnog okoliša, ali je ostao problem opskrbe Dalmacije električnom energijom.

Izvor: Hina, Slobodna Dalmacija, DalmacijaDanas

Sad predstoji rješenje Ministra zaštite okoliša i energetike, za koje ovaj današnji ishod nije obvezujući, premda smo uvjereni da će Ministar poštujući odluku Povjerenstva konačno odbaciti Studiju utjecaja na okoliš jer je znanstveno neutemeljena i jer projekt KKPE Peruća predstavlja ugrozu najvećeg nacionalnog resursa pitke vode.

Odlukom u Zagrebu zadovoljan je i splitsko – dalmatinski župan, Blaženko Boban, koji se jučer izjasnio kako će članovi povjerenstva iz Splitsko – dalmatinske županije glasati protiv.

– Uvijek se može naći mjera jer zaista ima niz projekata koji su jako prihvatljiv. Žao mi je što se ne radi intenzivnije na takvim projektima, poput reverzibilne hidrocentrale Korito. Recimo kojeg zajednički HEP i SDŽ guraju. Koji ujedno služi i za navodnjavanje dijela Sinjskog polja. Potpuno otvoreno ću kazati, pošto se radi o privatnoj investiciji, i ova reverzibilna hidrocentrala koju je Vis Viva imala u svom planu je prihvatljiva. Ona kao reverzibilna hidrocentrala. Ako dobar dio struke kaže, a i šira javnost, koja je moram kazati 50-ih godina osjetila problem iseljavanja stanovništva upravo zbog stvaranja akumulacijskog jezera i raselila se prema Slavoniji i Vojvodini, da se ponovno takva situacija ne ponovi mislim da se moralo naći jedan kompromis da danas u 21. stoljeću imamo projekte koji su općeprihvatljivi bez ugrožavanja stanovništva i okoliša. Rekao sam dva primjera, a ima još kvalitetnih primjera i privatnih investicija kojima treba dati zeleno svijetlo. Osim toga treba im dati i podršku da se bez birokratskih i administrativnih zapreka što brže riješe. Takvi projekti moraju biti i na zadovoljstvo stanovništva i područja u kojem će se izvoditi. – kazao je župan Boban.

- Osim što smo trenutno zaustavili ovaj opasni projekt, pokazali smo i hrvatskom narodu da narod može utjecati na političke odluke koje se tiču njegove egzistencije. Pokazali smo da se preciznim, točnim, provjerenim i provjerljivim argumentima te čvrstom voljom i upornošću – a nadasve strpljenjem i ljubavlju – može pobijediti i jedan od najvećih lobija koji se ikad pojavio u Hrvatskoj i tako sačuvati svoju egzistenciju, a to je voda. Pokazali smo da se za svoje, za naše može i isplati boriti! Dok slavimo pobjedu ove bitke, nadamo se da više neće biti ovakvih bitaka za zaštitu našega, narodnoga, hrvatskoga strateškoga interesa, a ako možda bude, poručujemo da ćemo se i dalje jednako čvrsto, stručno, argumentirano i srčano boriti za Peruću i Cetinu i za sačuvanje najvrjednijih hrvatskih blaga. – stoji u priopćenju kojeg u ime građanske inicijative “Ne daj se, Cetino!” potpisuje Mislav Cvitković, mag. phys.

Povezani članci

Who's Online

We have 284 guests and no members online