U zaleđu Omiša planinarski put za invalide

Pogled iz starih Duća na Dugi Rat"Neki novi vidici" naziv je jedinstvenog projekta Udruge osoba s invaliditetom Agape iz Omiša, Planinarskog društva Imber, te mještana Tugara, Naklica, Truša i Duća, kojim se, gradnjom planinarske staze prilagođene mogućnostima osoba s invaliditetom, prve takve u Hrvatskoj, željelo pomoći najugroženijoj kategoriji stanovništva. Dva i pol kilometra duga  staza od zaseoka Truše do crkve Gospe od Sniga potpuno je prilagođena osobama s invaliditetom. U tu je svrhu staza proširena, a cijelom svojom dužinom je nasuta šljunkom duž koje se nalazi čak dvanaest odmarališta s klupama. Svečano otvaranje planinarske staze od Truša do novoobnovljene Gospe od Sniga predviđeno je u srijedu 4. kolovoza s početkom u 18 sati. Okupljanje počinje u 16 sati kod mjesne crkve u Tugarima, odakle se organizira pratnja do prijevoja (crkve) ...


NEKI NOVI VIDICI

U zaleđu Omiša planinarski put za invalide

Tekst i slike: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Ideja je potekla od naše tajnice Danijele Kolovrat, koja je od sedamdesetak staza na području bivše općine Omiš izabrala baš ovu kao najjednostavniju i najpogodniju za realizaciju.

U zaleđu Omiša planinarski put za invalide

Od ideje do završetka radova proteklo je samo nekoliko mjeseci, ipak, u tom kratkom razdoblju, na 380 metara nadmorske visine, požrtvovni mještani, planinari i članovi Gorske službe potpuno su besplatno uspjeli izgraditi jedinstvenu pješačku stazu.

- Pravo na kretanje bila je ideja vodilja tajnici udruge Danijeli Kolovrat čijom se zaslugom invalidne osobe pustolovnog duha mogu gotove pa bez ičije pomoći nesmetano kretati stazom uživajući u jedinstvenom krajobrazu, što je do danas bilo gotovo pa nemoguće.


Volonterski rad mještana i nekolicine lokalnih obrtnika

- Iako se uglavnom radilo o volonterskom radu mještana i nekolicine lokalnih obrtnika, u realizaciju cijelog projekta uloženo je 100.000 kuna.

U projekt su se financijski uključili Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Županija i Grad Omiš, a pomoć su nam obećali i ostali - kazala nam je predsjednica Udruge Agape Natali Stanić.

- U planu je izgradnja još dviju sličnih staza. U tome će nam pomoći Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u čiji smo ušli trogodišnji program - reći će tajnica Udruge Danijela Kolovrat, ističući važnost ovakvih projekata.

U zaleđu Omiša planinarski put za invalide


Otvaranje 4. kolovoza

Svečano otvaranje planinarske staze od Truša do novoobnovljene Gospe od Sniga predviđeno je u srijedu 4. kolovoza s početkom u 18 sati.

Okupljanje počinje u 16 sati kod mjesne crkve u Tugarima, odakle se organizira pratnja do prijevoja (crkve).

Povezani članci

Who's Online

We have 54 guests and no members online