Mališani prikovani za internet

djeca na fejsuMože nam zvučati poznato: sjedimo pred računalom nekog slobodnog dana da bi vidjeli, "što ima novog". Jedna tema nas navede na drugi članak, nudi se i zanimljiv video - i slijedećeg trenutka kad pogledamo na sat sa zaprepaštenjem utvrdimo kako smo pred računalom proveli dva ili više sati. Ali i najveći "grješnici" među roditeljima dižu dreku kad im mališan zaglavi na internetu i satima se uopće ne proviruje iz svoje sobe. Većina roditelja se načelno slaže da mališanima treba ograničiti vrijeme provedeno za računalom na možda tek dvadesetak minuta dnevno. Ali kako da ih uvjere, kad niti sami ne pružaju (dobar) primjer? ...

TATA NA WARCRAFTU, MAMA NA FARMI, DJECA NA FEJSU ..

Mališani prikovani za internet

Piše: Petra Lambeck (Melina Borčak)
Izvor: Deutsche Welle

djeca na fejsu"Medijski odgoj bi trebao rano početi", uvjerena je Kristin Langer kao pedagoginja koja se usredotočila na odnos prema medijima. Ona djeluje u inicijativi Schau Hin! (pogledaj, obrati pozornost) koju je pokrenulo nadležno ministarstvo njemačke vlade i smatra kako odgoj treba početi najkasnije još dok su mališani stari tek četiri ili pet godina.


Vlastitim ponašanjem postaviti granice

Kristin Langer često čuje strahovanja roditelja kako se s jedne strane boje preopteretiti svoju djecu, ali se i boje da njihovi potomci propuste medijsku revoluciju i sve važniju ulogu računala i medija u našem životu - i privatno i u poslovnoj karijeri.

Ali kad je riječ o ovisnosti o računalu i svjetskoj mreži, još jednom naglašava kako su upravo roditelji prvi i najvažniji uzor mališanima: "Ono što roditelji traže od djece, moraju i sami zastupati. Potreban je načelan stav o tom pitanju i to onda znači da sami postavljamo i granice."

djeca na fejsuTo je još važnije pojavom mobilnih računala za "surfanje" po mreži. Prema evidenciji pedagoških stručnjaka koji se bave medijima, u Njemačkoj već svaka druga osoba između 12 i 19 godina ima barem "smartphone" koji također neumorno boravi na svjetskoj mreži - daleko od očiju roditelja, čak i kad oni nađu vremena obratiti pažnju što im rade potomci.


"Što će ti taj tvoj glupi Facebook?"

Problem je i što mnogi roditelji ne znaju, što je to "in" i tek malobrojnima je uopće jasno, čemu služi i koja je korist na primjer od društvenih mreža gdje svoj account često imaju i "klinci" još u predškolskoj dobi.

Doduše - i često (financijski) podržani od država i organizacija koja se bave tom temom - na internetu postoji mnoštvo stranica koje su pedagoški korisne i namijenjene djeci ...

PROČITAJTE VIŠE...

djeca na fejsu

Povezani članci

Who's Online

We have 153 guests and no members online