Svanulo (nam) je i ti si načelnik - što ćeš prvo učiniti?

1,2,3,4

Zamisli, dragi čitatelju, da si od sutra načelni-k/ca Općine Dugi Rat. Digneš se lipo ujutro iz kreveta, obaviš nuždu, opereš zube, obučeš ono što si jučer nosija na svetu misu i uputiš se šotobraco u misto, na adresu Poljički trg 133, II kat, ured načelnika. Lipo pozdraviš s vrata Mariju, zamoliš je za kavu, kad ono Davor ti već nosi friške novine, Pave plan tjednih zadataka.. Skrećeš pogled na upaljeni tablet, već dva mejla u "sandučiću". Ivanka s zadnjim financijskim izvješćem, a još sinoć je pravnica od doma poslala pregled svih aktualnih EU natječaja.. Stiže i Marija s prvom jutarnjom kavom i s rasporedom tvojih dnevnih aktivnosti. Prije nego što kreneš ususret danu prepunom radnih obveza i izazova.. odjedanput miris koji se obično ćuti na plantažama kave.. negdje u Brazilu ili Keniji bliziu onog mista gdje je lani Kate išla predstaviti kulturističku ali i gospodarsku ponudu Općine.. preplavi minimalističko uređenu sobu s pogledom od barem 100.000 lipa, do koje dopire uobičajeni jutarnji žamor malog mjesta koje se budi, pulsira, vibrira ...

PROLJETNA PRIČA ZA VELIKU DJECU

Svanulo nam je i ti si na naš novi načelnik - što ćeš prvo učiniti?

Dugi Rat

Piše: Mladen Banović

Primičeš se otškrinutom prozoru s kavom u ruci, otpijaš prvi gutljaj..mmmm... 

Doli ribar Niko prodaje frišku izvučenu ribu, mesar Pave oglašava akciju mlade janjetine, čuješ korake konobara Pere koji konobari u svih 16, vidiš mlade mame što se vraćaju iz spize, penzionere koji kreću u prvu dnevnu šetnju, gospođe koje prodaju soparnik na bančiću ispred Studenca gdje sve se zeleni od friške verdure: lipi kupus i rašćika iz Doca Donjeg, domaći kumpiri iz Novih Sela, kapula iz Katuna, mladi luk iz Svinišća, blitva iz Gata...  Dugi Rat ujutro!

Dugi Rat

Zamisli da se sutra probudiš kao načelnik Općine Dugi Rat.

I ne, nije sad važno što se nećeš kandidirati, što te nema niti na jednoj stranačkoj ili nezavisnoj listi, što najvjerojatnije nećeš ni izaći na nadolazeće lokalne izbore, jer, što te baš briga, ionako se ništa ne može promjeniti... ove stranke, lijevi, desni, crni, ma sve crno...

Dugi Rat

Stani, stani malo, prihvati to, Ti si načelnik, ljudi su za tebe glasali i nema ti sad povratka.. Ne smiš sad zajebat.

Pitam te, moj načelniče, ako smijem, što ćeš učiniti prvo?
Što te najviše nervira u ovom mjestu, općini?
Što želiš prvo promjeniti, napraviti u svom mandatu?
Koje su to stvari o kojima si do jutros tako žestoko (pas-maters) grintao s ekipom na zidiću, uz partiju karata u kutiću, na trećoj kavi na štekatu, kafiću... a sada su pri vrhu tvoje To-Do liste?

Reci nam, objavi urbi et orbi, napiši, pošalji mejl, da ne nagađamo, da znamo...

Dugi Rat

Evo, dragi/a, sad imaš priliku i učiniti to o čemu sanjaš.
Samo izvoli!

Eto, mene zanima (a i čitateljstvo na ovom "zidiću" vjerujem također) pa ako te smijem priupitati... a što ćeš prvo poduzeti?

Ne moraš mi odmah odgovoriti. Ako ti je tlaka ostavi mi barem poruku o tome ispod.
Na fejsbuk komentaru ...

I sretno ti, moj načelniče!

Povezani članci

Who's Online

We have 70 guests and no members online