Punom parom u prehrambenu ovisnost

seloSkupina poljoprivrednihi makroekonomskih stručnjaka "Živo selo" u razgovoru za portal SlobodniFilozofski.com objasnili su trenutnu situaciju u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na mljekarstvo te propituje odnose između mljekara, otkupljivača i ulogu države u tim odnosima. Također govore o tendencijama i kretanjima u poljoprivrednoj proizvodnji, razlozima koji su doveli poljoprivredu u ovakvo stanje te posljedicama na gospodarstvo u cjelini. Pročitajte ovo zanimljivo štivo ...

ŽIVO SELO

Punom parom u prehrambenu ovisnost

Piše: Goran Đulić / SlobodniFilozofski.com
Izvor: SlobodniFilozofski.com

Nema proizvodne grane u kojoj hrvatski gospodarski model daje tako razorne rezultate kao upravo u poljoprivredi. Zemljišna politika vođena tijekom dugih desetljeća uvelike je sputala rast seljačkih gospodarstava i pridonijela njihovoj ranjivosti. Malo posjedništvo zapravo se svodi na razinu socijalne kategorije kojoj poticaji pomažu da preživi.

Najveći otkupljivači domaćih primarnih proizvoda su istodobno i dominantni uvoznici kojima je, po svemu sudeći, važnije da ostvare brzu zaradu na uvozu umjesto da se uključe u dugoročnije programe izgradnje domaće sirovinske baze.

O tim anomalijama hrvatski mediji šute kao zaliveni i nastavljaju glodati kost proizvodnih poticaja oko kojih svatko može reći bilo što i ostati živ. Poticaji idu, naime, posebnom logikom domaće politike pa ih je zbog njihove rascjepkanosti ponekad čak i poznavateljima te problematike teško posložiti.

PROČITAJTE VIŠE...


Članovi "Živog sela" su Miroslav Kovač, Dragutin Vincek, Miljenko Ernoić i Branko Salaj. Možete ih kontaktirati na e-mail zivoselo[at]gmail.com

Povezani članci

Who's Online

We have 205 guests and no members online