Gorjelo iznad Strožanca, požar lokaliziran

Požar koji je jutros oko 6 sati zahvatio područje iznad Stožanca lokaliziran je nakon višesatnog gašenja. Budući da bura ne jenjava, piše Slobodna Dalmacija, zavladao je strah među mještanima da se vatra ne bi prošilila do kuća. - Nema više razloga za strah. Ima dima još na dva mjesta, a požar je lokaliziran. Izgorjelo je oko 20 hektara trave i niskog raslinja. Zahvaljujući vatrogasnim postrojbama, kojih je na terenu bilo sedam požar je ugašen, a što je najbitnije nema ugroženih - kazao je Nikola Bakota iz DVD Podstrana. U gašenju su sudjelovala i druga, susjedna, vatrogasna društva, poput DVD Dalmacija Dugi Rat.
 
Predstavnike DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat koji su početkom listopada tradicionalno boravili u posjetu njemačkom gradiću Grafenrheinfeld (Bavarska), na druženju s kolegama i prijateljima vatrogascima Grafenrheinfelda, gdje su povodom proslave 20 godina prijateljstva od strane Njemačke vatrogasne zajednice i odlikovani medaljom za međunardodnu suradnju, primio je tim povodom i u prostorijama Općine Dugi Rat naš načelnik Jerko Roglić, te im je čestitao na širenju prijateljstva i suradnje s pitoresknim Bavarskim gradićem i njegovim vatrogascima i mještanima, te na promociji općine Dugi Rat. Ne zaboravimo, posjeti Njemačkih vatrogasaca našem malom mjestu su redoviti još tamo od 1996. godine, kada se pozivu Malteške službe iz Omiša za donacijom medicinske i druge opreme, grupa mladih Bavaraca, među kojima je bila većina vatrogasaca, okupila i organizirala sakupljanje pomoći za Hrvatsku. Po sakupljenoj pomoći uslijedila je doprema te iste pomoći sa 7 teretnih vozila u Dugi Rat i Omiš. Potom je usljedila i vatrogasna suradnja, te donacije vatrogasne opreme i tehnike, a onda je svu tu kolegijalnost učvrstilo i duboko prijateljstvo i redoviti godišnji uzajamni posjeti Dugom Ratu (u proljeće) te Grafenrheinfeldu (najesen) . Primanju u dugoratskoj vijećnici prisustvovali su Pavao Tomić - zapovjednik, Stanislav Bandalo - zamjenik zapovjednika i Milan Trogrlić - donedavni predsjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat.
 
Članovi DVD-a "Dalmacija" iz Dugog Rata su od 04. do 09. listopada 2016. g. boravili u njemačkom gradiću Grafenrheinfeld (Bavarska) na proslavi 20 godina prijateljstva sa vatrogascima Grafenrheinfelda. A sve je počelo 1996. godine, kada se pozivu Malteške službe iz Omiša za donacijom medicinske i druge opreme, grupa mladih, među kojima je bila većina vatrogasaca, okupila i organizirala sakupljanje pomoći za Hrvatsku. Po sakupljenoj pomoći uslijedila je doprema te iste pomoći sa 7 teretnih vozila u Dugi Rat i Omiš. Dvije godine poslije vatrogasci Grafenrheinfeld su sakupili kamion razne vatrogasne opreme i tehnike i dovezli je kao donaciju vatrogascima Dugog Rata, Omiša i Zadvarja. Od tada je započelo prijeteljstvo vatrogasaca Dugog Rata i Grafenrheinfelda koje se učvršćuje međusobnim posjetima, kasnoproljetnim posjetom njemačkih vatrogasaca Dugom Ratu i ranojesenskim uzvratnim posjetom članova DVD Dalmacija bavarskim vatrogascima. Na proslavi održanoj 07. listopada 2016. g. u kulturnom domu u Grafenrheinfeld članovi DVD-a "Dalmacija" iz Dugi Rat, Pavao Tomić - zapovjednik, Stanislav Bandalo - zamjenik zapovjednika i Milan Trogrlić - donedavni predsjednik, od strane Njemačke vatrogasne zajednice odlikovani su medaljom za međunardodnu suradnju. Čestitamo!..
 
Požar koji je u ponedjeljak navečer buknuo zbog udara groma na brdu Perun - Staro selo Jesenice još je aktivan, a kako vatrogascima od jutros pomažu tri kanadera, očekuje se da bi tijekom dana trebao biti pod kontrolom. Za sada se ne zna točno kolika je površina izgorjela, no zasigurno se radi o velikoj površini na kojoj je nastradala mlada hrastovina, borovina, makija i visoka trava. Na terenu je 12 vatrogasnih postrojbi sa 110 vatrogasaca i 25 vozila. Požar je u ponedjeljak kasno poslijepodne najvjerojatnije prouzročio udar groma. Vatrogasci su dojavu o požaru dobili u ponedjeljak oko 20 sati nedugo nakon što je to područje nakratko zahvatilo nevrijeme praćeno grmljavinom. Na požar su izišli vatrogasci DVD "Dalmacija" Dugi Rat, ali kako se radi o teško pristupačnom terenu, na gašenje su pozvane i gotovo sve raspoložive vatrogasne snage Omiša i Splita. Zbog pada noći nije bilo moguće pozvati zračne snage na požarište..
 

Hommage vatrogascima

I večeras, dok požari gore poviše Krila, Podstrane.. sjetimo se njih koji svakog ljeta nose glavu u torbi. Njihov poziv nema privilegija, ne znači slavu i novac, raskošan i lagodan život. Biti vatrogasac znači uvijek biti na oprezu i stavljati neprestance opći, javni, nacionalni, općinski interes iznad svojeg privatnog, i to pod svaku cijenu. Bila bi sajna terapija, barem u ova predizborna vremena, voditi naše neodgovorne političare u intervencije s njima, da žive i rade s vatrogascima u ljetno vrijeme, za njihovu plaću i pod njihovim radnim uvjetima. Tada bi sigurno više cijenili rad za opći interes. Više bi cijenili i rad, i trud, i rizik, i javni novac.. Jer iz fotelje je sve naoko lakše. Naučili bi naši političari i da se požar lakše gasi dok je malen. Ali kako se može ugasiti i veliki požar ako se ima pameti, organiziranosti i hrabrosti. Pogledajmo vatrogasce, sve će nam biti jasnije..
 

12. Vatrogasni turnir Zdravko Rakela-Bembo

DVD "Dalmacija" Dugi Rat priređuje 12. tradicionalni memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa (5+1) kojeg organiziraju u znak sjećanja na preminulog člana Zdravka Rakelu - Bembu koji je svoj mladi život izgubio u katastrofalnom požaru na otoku Korčuli 1985. Turnir će se održati 14 i 15. svibnja 2016. godine na rukometnom igralištu "Streljana" u Dugom Ratu. Kao i dosad, cilj turnira je otrgnuti zaboravu uspomenu na Zdravka Rakela Bembu, promovirati vatrogastvo među mlađim članovima naše zajednice, te druženje i istinsko zbližavanje vatrogasaca u sportskom i prijateljskom nadmetanju kolega. Svim gledateljima je slobodan ulaz na svibanjski vatrogasno-nogometni spektakl na Streljani. Raspored utakmica objavljen je u nastavku članka..
 

Vatrogasci proslavili blagdan sv. Florijana

Sirena se oglasila i razbila predvidljivo mirno dugoratsko jutro. Opet požar? Pa kud prije.. Pa je li ti piromani išta spavaju? Opet raketa s pira pala u kupus? Ili gori u Lokvi. Po stoti put. Ili nešto gore. Nee.. Sveti je Florijan i naši vatrogasci su malo "legli" na sirenu, izašli iz svojih ruševnih vatrogasnih dvora i učinili đir, ma pravi defile kroz misto i općinu i lipo, kako to već dolikuje, radno ali i svečano proslavili svoj dan. Čestitamo im blagdan njihovog zaštitnika i njihov dan, uz želje za što manje intervencija ovog ljeta...
 
Zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna. Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora. Loženje vatre u razdoblju od 1. studenog do 30. travnja može se obavljati ako je osoba prethodno obavijestila o tome neposredno ili putem telefona nadležnu vatrogasnu postrojbu. Za nas je to DVD "Dalmacija" Dugi Rat, a telefon 734-099, te od iste ishodila odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru. Nadzor nad provođenjem odredbi ove Odluke obavlja Policijska uprava Splitsko-dalmatinska. Novčanom kaznom od 500,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba ako: loži vatru na otvorenom prostoru u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna; ako loženje vatre u razdoblju od 1. listopada do 30. travnja obavlja bez odobrenja nadležne vatrogasne postrojbe.
 
U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije održan je od 14. do 15. travnja 2016. godine u hotelu Ambasador u Opatiji 12. po redu stručni skup vatrogasaca Hrvatske. Skup je otvorio  predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, potvrđujući  opredjeljenje, da je razmjena znanja i iskustava jedna od temeljnih aktivnosti  vatrogasnih zajednica. Skup je zabilježio rekordno sudjelovanje s preko 300 sudionika, među kojim su bili i članovi DVD "Dalmacija" Dugi Rat (koja odnedavno ima novo vodstvo, no o tome u nekom drugom, skorom, članku), a koji su bili upoznati  s 23 različite teme, 5 radionica, te niz prezentacija i predstavljanja vatrogasne opreme i tehnike. Izdajamo nove informatičke aplikacije Vatronet, Adria Fire Gis, Adria Fire Propagator, Adria Fire Risk, razvijene u okviru projekta Holistic Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Stanislav Bandalo (37) vatrogasac je 2015. godine u Dugome Ratu po ocjenama svoga zapovjedništva DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat. - Treba sve kolege pohvaliti, ne možemo jedan bez drugoga, ovo je timski rad, jer jedan ne može ništa sam napraviti – ističe Stanko, tako ga zapravo zovu svi u vatrogascima, a i u njegovu mistu Oriju, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. U vatrogasce se, kaže, uključio oko 1992. godine i to je bio, veli, neki prirodan slijed jer je i dida Stanislav, po kojemu je i dobio ime, bio više od pola stoljeća u vatrogascima u mistu, otac Ivica je, evo, još u dugoračkom DVD-u, punih četrdeset godina, a i Stanko će brzo zaokružiti dvadeset i pet. Ukupno je to brojka od dugih 115 godina. Više od stoljeća je po stažu Stankova obitelj u vatrogastvu! - Tako san i počeja, doša bi ka mulac s ćaćon vidit malo šta on to doli radi, malo bi se tamo vrtija oko kamiona, i to mi se tako svidilo i zagolicalo me da im se i ja pridružin, a danas je to ljubav koja traje... – kazuje vatrogasac godine koji nije samo dobrovoljac u DVD-u Dugoga Rata, već i u dobrovoljnim darivateljima krvi te je krv dao dvadeset i pet puta. Iako je neoženjen (cure, što čekate?!), Stanko kaže kako nema baš viška slobodnog vremena, što zbog posla, što zbog vatrogasaca... - Dobar je, pouzdan i odgovoran – dodaje i njegov šef Nenad Madžar u splitskom servisu kamiona "Iveco" na Putu Mostina gdje Stanko kao autoelektričar radi posljednje tri godine - Slobodno napišite, Stanku Bandalu povjeravam rad svih električnih dijelova na mojem vozilu. Imam zaista veliko povjerenje. Ne znam kakav je ka vatrogasac, na jednu stranu ovde pali, a na drugu gasi.. - našalio se raspoloženo i poslovni partner Ivica Maleš iz vučne službe "Maleš" upućujući sve pohvale Stanku i njegovu timu u servisu. Takve odlike i trebaju krasiti jednog vatrogasca, pa je lijepo čuti da ga ne hvale samo iz dugoratskog DVD-a koji su ga predložili za nagradu, već i kolege na poslu. A, za vikend Stanka opet čeka smjena, dnevno ili noćno dežurstvo u DVD-u, gdje će umjesto radnog trliša navući vatrogasno odijelo i kacigu, spreman na poziv svojih sumještana i nedajbože novih požara.
 

Ugašen požar u Gornjim Tučepima

Ugašen je požar koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak izbio u Tučepima, a požarište je pod kontrolom vatrogasaca koji saniraju njegove rubne dijelove. Vatra koju je nosila bura tijekom noći zahvatila je područje od Jadranske magistrale do ceste D-512 Makarska–Vrgorac, a ugašena je ujutro kad su u pomoć stigla dva kanadera. Na terenu se nalaze djelatnici HEP-a koji mjenjaju izgorjele stupove električne mreže te vatrogasci iz Tučepa, Makarske, Vrgorca, Podgore, Brela, Omiša, Dugog Rata,. koji s desetak vozila gase preostale djelove šume na kojima tinja vatra. Kako se doznaje od vatrogasaca, tijekom noći i jutra u gašenju požara sudjelovalo je 149 njihovih kolega s 39 vozila, a kanaderi su letjeli od 8 do 8,30 sati.
 

Vatrena subota u Poljicima

Na blagdan Velike Gospe grmljavinsko nevrijeme zapalilo je požare na više mjesta u Poljicima. Prvo je dojavljeno iz DVD-a Omiš o požaru u Tugarima na predjelu Čažin dolac. Na intervenciju su izašli Gaćani s "tamićem" i 4 vatrogasca, te brzo ugasili požar u kojem je izgorjelo 50 m2 trave i niskog raslinja. Potom je iz Omiša dojavljeno o požaru u Tugarama na predjelu Dočine gdje je na intervenciju izašlo 7 vatrogasaca DVD Gata s 2 vozila i cisternom. Požar su ugasili u 14:35, a dotad je izgorjelo 200 m2 trave i niskog raslinja. No to nije bilo sve. Dojavljeno je požaru u Naklicama gdje su na intervenciju uz Gaćane došli i vatrogasci DVD Omiš, DVD "Dalmacija" Dugi Rat i DVD Kučiće, a u pomoć u gašenju je pozvan i jedan kanader. Požar je ugašen u 18 sati, a izgorjelo je 4 hektara borove šume, trave i niskog raslinja.
 

Požar na Imberu stavljen pod kontrolu

Požar koji je u ponedjeljak popodne buknuo na vrhu brda Imber iznad Omiša u predvečernjim je satima stavljen pod kontrolu gasitelja, nakon što su helkipterom na požarište prevezeni vatrogasci i oprema koji saniraju područje zahvaćeno vatrenom stihijom. Predsjednik omiškog DVD-a Petar Kovačić izjavio je Hini da je u gašenju požara sudjelovalo 30-tak vatrogasaca i desetak članova omiškog planinarskog društa te dva helikoptera i jedan air-tractor. Zračne gasiteljske snage prestale djelovati nakon što su helikopterom na požarište, koje je na 630 metara nadmorske visine, prevezeni vatrogasci i oprema koji saniraju oko pet hektara opožarenog područja, na kojem je vatra zahvatila nisko raslinje i borovu šumu. Na prostoru Imbera iznad Omiša je nekoliko planinarskih objekata, osnosno kućica, ali vatrena ih stihija nije ugrozila, rekao je Kovačić.
 
Brza intervencija vatrogasaca DVD "Dalmacija" iz Dugog Rata i DVD iz grada Omiša, spriječila je požar većih razmjera u Dućama. Dojavu su vatrogasci primili u 14 sati i 30 minuta, a izlaskom i brzom intervencijom, požar je saniran u 15 sati i 10 minuta. Naime, u DVD Dalmacija su primili dojavu kako je nastao požar na graničnom dijelu dviju općina, Dugog Rata i Omiša te su dvije postrojbe jako brzo stigle na mjesto požara. Uzrok požara se još ne zna, a na teren je izašla policija koja će ustvrditi uzrok izbivanja požara.., piše DalmacijaNews..
 

Pisma načas utihnula pred vatrom

Vatru su na Pelješcu i na Korčuli gasili brojni vatrogasci, a na jug je put požarišta krenuo i Darko Pastar s kolegama, klapski tenor iz Dugoga Rata, ali ne zbog pjesme već zbog vatre. - Nije vrime za pismu, idemo gasiti požar, tu sam sa svojima iz DVD-a Dalmacija iz Dugoga Rata, zamijenili smo naše umorne kolege - kaže Darko Pastar za Slobodnu Dalmaciju, jedan od vatrogasaca u prvoj i jedinoj vatrogasnoj klapi u Hrvata, klapi Sveti Florijan” iz Žrnovnice, koji nose ime zaštitnika vatrogasaca. Klapski angažman ide mu ukorak s onim vatrogasnim, pa je s razlogom ponosan na sve gasitelje, posebno svoje iz Dugoga Rata. Dugoratski vatrogasci su u noći s 23. na 24. srpnja s vatrogascima iz Pirovca i Rogoznice zaustavili vatru i obranili kuće u Ponikvama na Pelješcu, zatim im je stigla zamjena, a vedar duh i optimizam nije nestao. I članovi klape su se već znali nositi s vatrenom stihijom, među njima je i Petar Džoja, vatrogasac DVD-a Žrnovnica, a Pastar kaže kako je za njih sve to uobičajeno: - Mi smo vam vatrogasci različitih zanimanja, hobija, tako je i u klapi, nema izdvajanja, svi kao jedan. Na požarištu nema stihije, panike, čeka se zapovijed i tek tada krećemo. A pisma? Pustite pismu, pivat ćemo kad budemo mogli, sada se nadam da smo ovaj požar svi zajedno zaustavili, evo naši s ostalima još čuvaju požarište - govori Pastar. Za borbu s vatrom su uz Pastara iz DVD-a Dalmacija iz Dugoga Rata zaslužni i Blaž Tomić, Aleksandar Kadić, Gracijano Kalebić, Miro Mimica. Stanislav Bandalo, Teo Kadić, Petar Vidaković, Branimir Jakovljević, Dražen Radman, Ivan Kadić, Milan Trogrlić, Đorđe Kišlegić i Andrija Kaćunko. Momci, svaka čast!