Gorjelo na Braču, Visu

U subotu je oko 14 sati buknuo požar guste borove šume u blizini Milne na Braču.
– Požar je blizu Splitskih vrata. Prostor je nepristupačan i koristimo cestu koja je probijena kao protupožarni put. Razmjer požara je trenutno nepoznat. Na teren su izašli vatrogasci DVD Milna, a zatražili smo i pomoć jedne cisterne i šumskog vozila – rekao je Nenad Bonačić, zapovjednik DVD Milna, novinarima portala Dalmacija Danas. Požar je planuo na nepristupačnom prostoru što je otežalo gašenje od strane 25 vatrogasaca s 8 vozila iz više bračkih društava, a u pomoć su im stigle i zračne snage.  Požar je pod kontrolu stavljen nešto iza 17 sati, a opožareno je oko 10 hektara šume i makije.
U nedjelju gori i na Visu. Nešto prije 14 sati dojavljen je požar na brdu Vošćica. Gori suha trava, a požar se potpomognut vjetrom širi munjevito. Zasad nije ugroženo naseljeno područje, a vatrogasne snage s otoka su na požarištu.
 

Gorio komin na Oriju

U nedjelju navečer iza 21 sat dojavljen je požar na području Orija. Na mjesto događaja brzo su stigli vatrogasci DVD-a Dalmacija iz Dugog Rata koji su prvo stavili požar pod kontrolu, a potom ga i ugasili. Požar je gasilo ukupno 13 vatrogasaca s 5 vozila. Kako se neslužbeno doznaje, vatra je izbila u kominu u blizini jedne kuće na Oriju, a zahvaljujući brzoj intervenciji dugoračkih vatrogasaca veće štete nije bilo.
Ne zna se ni je li peka zagorjela ili je spašena..
 

Čestitamo vatrogascima njihov dan

Čestitam svim pripadnicima našeg dobrovoljnog vatrogasnog društava "Dalmacija" iz Dugog Rata i njihovim kolegama Dan hrvatskih vatrogasaca i blagdan Sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca.
Poželimo našim vatrogacima što manje posla u predstojećoj vatrogasnoj sezoni i što više uspjeha u budnosti, prevenciji i zaštiti. I naravno, što skorijem dovršetku izgradnje i opremanju Vatrogasnog doma u Dugom Ratu.
 

Kod Zagvozda izgorjelo 50 hektara borove šume

U požaru koji je buknuo u petak popodne na području Grabovca kod Zagvozda, a lokaliziran je oko 19.30, izgorjelo je 50 hekara borove šume. Na terenu je bilo deset vatrogasaca s tri vozila iz DVD-a Zagvozd, a s obirom na to da se zbog vjetra požar brzo širio na teren je izašla i Javna vatrogasna postrojba Imotski te DVD Lovreć, Kučići i Zadvarje pa ga je gasilo ukupno 35 vatrogasaca s devet vozila. Naposljetku im u borbi protiv požara pridružio i kanader pa i air traktor, piše portal DalmacijaNews.
 

Gorjelo je u Bajnicama

Nema mira za naše vatrogasce. Predsezona je prepuna posla, a još trebaju sinjavati i neoprezne šetače na javnim mjestima. U Bajnicama je malo iza 20 sati u četvrtak izbio požar u pomoćnom objektu, potleušici koja je služila i kao pilana. Dojavu o požaru dobili su vatrogasci DVD Dalmacija Dugi Rat vatrogasaca.i DVD Podstrana, koji su odmah po dojavi s ukupno pet vozila i 14 varogasaca izašli na teren i pristupili gašenju. Požar je brzo lokaliziran i ugašen, a njegov uzrok otkrit će policijski očevid koji će usljediti.
– Kada smo došli tamo gorjela je pilana. Bio je problem jer se tu nalazio kamion bez baterije i bor pored njega, zatekli smo ljude koji su to gasili gumom. Izgorjela su dva broda, plastična od 4,5 metara, gume koje su bile na toj potleušici – kazao je uvijek dežurnom uredniku portala DalmacijaDanas zapovjednik DVD Podstrana, Nikola Bakota.
 
Početkom sezone čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, kada građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, povećava se opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. Obzirom da je u razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova dozvoljeno, koristimo priliku podsjetiti mještane da su u slučaju provođenja spaljivanja dužni poduzeti sljedeće mjere zaštite od požara ...
 
DVD 'Dalmacija' Dugi Rat u nedjelju, 08.03.2020. održalo je redovnu izbornu skupštinu društva. Većinom glasova natpolovične većine skupštinara za predsjednika društva je izabran Frane Marčić, a za zapovjednika Pavao Tomić. Čestitamo novom (starom) predsjedniku i zapovjedniku, te članovima skupštine društva na demokratski provedenim izborima. Prigoda je ovo bila za zahvaliti se bivšim članovima Upravnog odbora, zapovjedništva i Nadzornog odbora društva na dosadašnjem radu te za čestitku novoizabranim članovima na imenovanju na odgovornim dužnostima društva dugoratskih vatrogasaca.
 
Općina Dugi Rat objavila je Natječaj za nabavku radova uređenja fasade i vanjske stolarije vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Procjenjena vrijednost radova je 1.160.000 kn + PDV (1.450.000 kn).
A nakon što je Općina Dugi Rat raspisala Natječaj za drugu fazu radova na vatrogasnom domu, Splitsko-dalmatinska županija objavila je Odluku o donošenju Programa ulaganja u projektiranje, rekonstrukciju i izgradnju vatrogasnih domova i nabavku vatrogasne opreme na području Splitsko-dalmatinske županije i o raspodjeli sredstava Županijskog proračuna jedinicama lokalne samouprave za te namjene u 2020.
Ovom Odlukom osigurano je sufinanciranje izgradnje vatrogasnog doma u Dugom Ratu sa 200.000 kuna.
Danas je definitivno dobar dan za vatrogasce Dugog Rata.
 

Dožupan u obilasku gradilišta vatrogasnog doma

Priprema se druga faza izgradnje vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Općina Dugi Rat se nada da će podrškom i zajedničkim snagama s Splitsko-dalmatinskom županijom dobra dosadašnja suradnja rezultirati i s još boljom, te da neće nedostajati podrške, a ni financijskih sredstava za drugu fazu izgradnje kuće dugoratskih vatrogasaca, u čijim prostorima bi trebalo biti sadržaja i za našu zajednicu.
Danas je naš načelnik Jerko Roglić, u pratnji dožupana Ante Šošića, zapovjednika dugoratskih vatrogasaca Pave Tomića i našeg agilnog županijskog vijećnika Jadrana Čizmića obišao gradilište dugoratskog vatrogasnog doma. Za nadati se je da će njihov konstruktivan sastanak rezultirati nastavkom, idućom fazom, radova i što skorijim dovršenjem doma. Ta izborna je godina, valja nešto novoizgrađeno svečano i otvoriti. Zašto ne u Dugom Ratu?
 
Vjerovali ili ne požari na božićnim drvcima su dosta česti. Izbjeći ih se može pridržavanjem jednostavnih sigurnosnih mjera: bor nikada ne postavljajte u blizini zavjesa; ne rabite prskalice ili svijeće (svakako su bolje žarulje-lampice), a od električnih lampica udaljite papir i nakit. Lampice ne smiju gorjeti bez nadzora! Od naših dugoratskih vatrogasaca saznajemo još nekoliko važnih napomena za sigurno božićno i novogodišnje doba: Prskalice ne koristite u stanu, a pogotovo ne na drvcima; Božićna drvca ostaju duže svježa i time su manje požarno opasna, ako se prije postavljanja skladište u hladnim prostorima ili se postave u posudu s vodom. Stalci božićnih drvaca koji se daju napuniti s vodom, također sprječavaju brzo sušenje drveta i time povisuju požarnu sigurnost... Nemojte da se ovakvi vatreni prizori dogode u vašoj kući ...
 

Ugašen požar iznad Dugog Rata

Požar iznad Dugog Rata koji je planuo danas popodne ugašen je intervencijom vatrogasaca, pripadnka DVD-a Dalmacija i DVD Omiš, kojima su se pridružili i vatrogasci DVD-a Kučiće i Gata. - Požar je ugašen, a na terenu traje sanacija opožarenog područja – rekao je zapovjednik dugoratskog DVD-a Dalmacija Pavao Tomić, koji je kazao za portal Dalmacija Danas da je gorijala makija i nisko raslinje iznad Dugog Rata, a bura je ometa gašenje požara. Radilo se nepristupačnom terenu. Na požarište je stigao i kanader, preventivno, jer se vatra uvukla ispod jednog dalekovoda. Neposredne opasnosti za kuće nije bilo.
 

Gorjelo smeće na lukobranu u Krilu

U utorak oko 13 sati izbio je požar u Krilu. Gorjelo je smeće na lukobranu, no brzom intervencijom DVD "Dalmacija" Dugi Rat požar je ugašen. Na teren je izašlo jedno vozilo sa tri vatrogasca. Požar je ugašen ubrzo nakon dolaska vatrogasaca. Dim se vidio i iz Omiša, piše Dalmacija Danas.
 

Primanje za Marcusa Sagmullera

Načelnik Općine Dugi Rat i predsjednik Općinskog vijeća Općine Dugi Rat primili su u općinskoj Vijećnici njemačkog profesionalnog vatrogasca Marcusa Sagmullera, koji je 25. kolovoza 2019. dovezao i uručio vrijednu donaciju DVD "Dalmacija" Dugi Rat. Riječ je o stožernom zapovjednom vozilu marke Mercedes-benz Sprinter 312, te ostaloj vrijednoj vatrogasnoj opremi. Sagmuller se uz svog prijatelja Marcusa Hertmanna koji Dugi Rat posjećuje već preko 20 godina uključio u prikupljanje i kupnju razne opreme za naš DVD Dalmacija Dugi Rat. Ovom prilikom vatrogasac Marcus Sagmuller je primio zahvalnice u svoje ime i kao i u ime tvrtke Roche Diagnostics GmbH koja je dugoraćanima donirala vatrogasno vozilo.
 
Dobrovoljno vatrogasno društvo "Dalmacija" Dugi Rat bogatije je za jedno kombi vozilo i opremu za intervencije. Donacija je to prijatelja iz Njemačke, njemačkih vatrogasaca koji već godinama posjećuju Dugi Rat, a zadnjih nekoliko godina donirali su dosta vrijedne opreme dugoratskim vatrogascima. Kako je došlo do ovog neobičnog prijateljstva za "vatrogasni" portal Dalmacija Danas pojasnio je Frane Marčić, predsjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat.
Marcus Hartmann je prije desetak godina došao u Dugi Rat i toliko se zaljubio u naše mjesto i Dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija Dugi Rat, da je počeo dolaziti stalno i prije nekoliko godina sa sobom poveo i prijatelja Marcusa Sägmüllera. Iz godine u godinu pitaju nas što nam je od opreme potrebno i potrude se da nam to i nabave. Ove godine su nas zaista iznenadili, došli su s vatrogasnim kombi vozilom za prijevoz ljudi i opreme, kacigama i odijelima za intervencije – kazao je Marčić novinaru i uredniku portala Radi Popadiću. Oba Marcusa su profesionalni vatrogasci u Njemačkoj, pa su jako svjesni koliko je kvalitetna oprema bitna za brzo i sigurno obavljanje vatrogasnog posla. A za svoje donacije ne traže niti hvala, jer kažu da je DVD Dalmacija Dugi Rat njihova hrvatska obitelj. Ipak, dugoratski vatrogasci i uprava društva su neizmjerno zahvalni na svim donacijama. Zaista su učinili puno za nas kroz ove godine – kazao je Frane Marčić. Hrvatsko - Njemačko (vatrogasno) prijateljstvo nastaviti će se i dalje kroz međusobne susrete i posjete, a prvo nadolazeće je uzvratni posjet dugoratskih vatrogasaca kolegama iz Grafenrheinfelda, malog bavarskog gradića.
 
U požaru na području poviše Orija koji je opažen u nedjelju u 2 sata ujutro izgorilo je 300 kvadrata mlade borove šume. Nakon zaprimanja dojave o požaru na teren je izašlo 5 vozila i 20 vatrogasaca DVD "Dalmacija" Dugi Rat. Požar je lokaliziran u 2.40 sati, a ugašen u 2.55 sati. Izgorilo je 300 m2 mlade borove šume i niskog raslinja na području poviše Orija.