Vatrogasci, sretan vam blagdan vašeg zaštitnika

4. svibnja, na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogastva. Sveti Florijan, svetac kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, zaštitnik je vatrogasaca. Stanovnici diljem Hrvatske mogu biti izuzetno ponosni na svoje javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva, a i mi u Dugom Ratu imamo jedno takvo izuzetno društvo, DVD "DALMACIJA" DUGI RAT, koje nam je uvijek u pomoći u teškim situacijama, društvu kojem od srca (i njihovim kolegama također) čestitamo njihov dan i zahvaljujemo na požrtvovnom radu. Želimo Vam što manje intervencija i zagovor Vašeg nebeskog zaštitnika.
 
18. tradicionalni memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa, kojeg naši vatrogasci, članovi DVD Dalmacija Dugi Rat i ove godine organiziraju u znak sjećanja na svog preminulog člana Zdravka Rakelu "Bembu", koji je svoj mladi život izgubio u katastrofalnom požaru na otoku Korčuli 1985. godine, čuvajući ljudske vrednote od zajedničkog nam neprijatelja, održava se 20. i 21.travnja 2024. na crnom asfaltu SRC "Streljana" u Dugom Ratu. I ove godine kao i svih prošlih godina cilj je očuvati uspomenu na preminulog kolegu te promocija vatrogastva među mlađim članovima zajednice te druženje i istinsko zbližavanje vatrogasaca u ovom sportskom i prijateljskom nadmetanju.
 

Borbene ponoćke.. za dugoratske vatrogasce

Vatrogasci DVD-a Dalmacija iz Dugog Rata izvijestili su o dvije intervencije koje su imali dvije ovotedne noći. U ponedjeljak navečer u 21:10 stigla im je dojava o eksploziji u električnom razvodnom ormaru na objektu u mjestu Suhi Potok. Zatekli su požar na razvodnom ormaru, koji lokaliziran u 21:28. Na intervenciji je sudjelovalo 8 vatrogasaca s 2 vozila.
Večer poslije, u 18:20 zaprimili su dojavu da tone brod u luci Krilo. Bilo je potrebno ispumpavanje mora iz broda. Obavljeno je i to, piše Dalmacija Danas. Intervencija je završena u 20:18. Na intervenciji je sudjelovalo 13 vatrogasaca s 3 vozila. Pune večeri posla za dugoratske vatrogasce.
 
Teška i besana noć s srijede na četvrtak iza je dugoračkih vatrogasaca i stanovnika Bajnica, najzapadnijeg mjesta u Jesenicama i općini Dugi Rat. U prvim trenucima srijede, nešto iza 1 sat, planuo je turistički brod "Princess Aloha", jedan iz flote malih kruzera koju već godinama razvijaju brodovlasnici iz tog kraja smještenog između Dugog Rata i Splita. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, dugorački vatrogasci su dojavu o požaru dobili u 1.22 sata, a na teren su izišli pripadnici čak triju gasiteljskih postrojbi.
- Požar je zahvatio strojarnicu i krmu turističkog broda "Princess Aloha". U gašenju su sudjelovali pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava "Dalmacija" Dugi Rat i "Omiš", te Javne vatrogasne postrojbe iz Podstrane. Na terenu je bilo ukupno 30 ljudi s 10 vozila. Požar lokaliziran u 2.13 sati, a ugašen u 4.50 sati - potvrdili su u Vatrogasnom operativnom centru Splitsko-dalmatinske županije.
Zahvaljujući brzoj reakciji gasitelja i mještana koji i sami imaju brodove sličnih značajki, spriječeno je širenje vatre na ostatak privezane flote u Bajnicama, prenosi vijest i portal Morski.hr.
 
Svečano je u ponedjeljak bilo u Dugom Ratu gdje je otvoren novoizgrađeni vatrogasni dom. Za sada je uređeno prizemlje objekta, dok će se ostatak naknadno urediti, a nakon županije i općina je u ovaj projekt uložila gotovo dva milijuna eura.
- "Objekt koji se nalazi pred vama je započet u prosincu 2018.  postavljanjem kamena temeljca i danas ja napokon došao dan useljenja. Za nas je uređenje vatrogasnog doma u zadnjoj fazi prizemlja bio financijski zahtjevan jer se u međuvremenu dogodio nagli rast cijena građevinskog materijala" - kazao je načelnik Općine Dugi Rat Tonči Bauk ispred skupa u kojem su bili i Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i brojni drugi visoki uzvanici.
- "Danas je poseban dan za našu zajednicu, dan koji smo čekali godinama. Ovo je trenutak radosti i ponosa za sve nas, a prije svega za naše hrabre vatrogasce koji svojim trudom i predanošću osiguravaju našu sigurnost. Dugi Rat je uvijek bila zajednica koja se brinula za svoje sugrađane, a vatrogasci su uvijek bili srce ove zajednice, spremni odazvati se na svaki poziv u nevolji, bez obzira na uvjete i opasnosti koje su ih čekale", kazao je predsjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat Živko Žilić.
DVD Dalmacija Dugi Rat osnovan je davne 1938. godine. U proteklih 85 godina postojanja društvo nikada nije prestalo s radom. Članovi društva tijekom godina su sudjelovali u gašenju velikih požara od Zadra do Dubrovnika, uključujući i otoke, a stalno privlači nove, mlade članove. Osim gašenjem požara i svim onim što uz to ide, DVD Dalmacija Dugi Rat može se pohvaliti i sudjelovanjem u brojnim humanitarnim akcijama. Napokon su dočekali i otvaranje sbog novog vatrogasnog doma... Čestitamo svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog značajnog projekta za našu zajednicu koji će omogućiti bolju pokrivenost sustava vatrogasne i civilne zaštite u općini Dugi Rat.
 
Završeni su i radovi III. faze na izgradnji i opremanju novog vatrogasnog doma naših vatrogasaca, članova DVD "Dalmacija", u Dugom Ratu. Općina Dugi Rat je ishodila i uporabnu dozvolu koja je s danom 1. rujna 2023. godine postala pravomoćna čime su se napravili preduvjeti za otvorenje novog vatrogasnog doma.
Svečanost otvorenja zakazana je značajno prije izbora i održati će se u ponedjeljak 18.9.2023. godine s početkom u 9 sati. Svečanosti će pored članova DVD-a "Dalmacija“ Dugi Rat i njihovih kolega vatrogasaca, predstavnika Općine Dugi Rat, predstavnika Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice te ostalih gostiju, nazočiti i predstavnik Vlade RH Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
 

Vatrogasci, sretan vam blagdan vašeg zaštitnika

4. svibnja, na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogastva. Sveti Florijan, svetac kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, zaštitnik je vatrogasaca. Stanovnici diljem Hrvatske mogu biti izuzetno ponosni na svoje javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva, a i mi u Dugom Ratu imamo jedno takvo izuzetno društvo, DVD "DALMACIJA" DUGI RAT, kojem od srca čestitam njihov dan i zahvaljujem na požrtvovnom radu.
Želim Vam što manje intervencija uz pomoć Vašeg nebeskog zaštitnika.
 

Karlo Tomić vatrogasac godine!

I ove godine na Dan Općine Dugi Rat, na blagdan našega nebeskog zaštitnika sv.Josipa izabran je i Vatrogasac godine u 2022. u našoj maloj zajednici, a to je naš Karlo Tomić. Momak iz mista, mladi ali već iskusni vatrogasac koji je svojim radom i zalaganjem zadužio sve nas, kojem ništa nije teško, koji ne prestaje u daljnem usavršavanju u vatrogastvu, koji marljivo obavlja i dužnost tajnika dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, momak kojem ćemo poželiti da još dugo bude budan i aktivan među nama i spreman za pomoći, zajedno s svojim kolegama, u svim našim nevoljama.
 

Sretan ti rođendan vječni mladiću!

Svim članovima, sadašnjim i bivšim, našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat čestitamo današnju godišnjicu, veliku, 85-u obljetnicu osnivanja dugoračkog vatrogasno društva! Proslavite je bez intervencija, u veselju i uz sjećanje na zaslužne bivše članove društva koji u društvu svetog Florijana i sada paze na vas, na nas i na naš lipi i još uvijek pretežno zeleni okoliš i imovinu.
 

Ugašen požar u Žrnovnici

Tri sata trajale je vatrogasna intervencija tijekom koje su u Žrnovnici od požara nošenog jakim vjetrom spašene kuće. Požar na Putu Jerkovića, na Privoru, izbio je u petak oko 20 sati, lokaliziran je u 21.20, a u potpunosti ugašen 10 minuta prije ponoći, piše Dalmatinski portal. U gašenju je sudjelovalo devetero pripadnika DVD-a Žrnovnica s trima vozilima, sedmero pripadnika JVP-a i DVD-a Splita s tri vozila, JVP i DVD Podstrana intervenirali su s ukupno sedam vatrogasaca i tri vozila. Uzrok izbijanja požara, na mjestu koje je u golemom šumskom požaru 2017. godine najteže stradalo, utvrdit će se očevidom.
 

Povodom Međunarodnog dana vatrogastva

4. svibnja, na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogastva. Sveti Florijan, svetac kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, zaštitnik je vatrogasaca. Stanovnici diljem Hrvatske mogu biti izuzetno ponosni na svoje javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva, a i mi u Dugom Ratu imamo jedno takvo izuzetno društvo, DVD Dalmacija, kojem od srca čestitam njihov dan i zahvaljujem na požrtvovnom radu.
 

Duje Balić, vatrogasac godine

I ove godine, na dan naše Općine i na dan Sv. Josipa izabrani su laureati Općinskih nagrada, a ponajmlađi među laureatima je Duje Balić, član dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija", koji je izabran za Vatrogasca godine. Čestitamo vatrogascu Duji, s porukom da nastavi volontirati, gasiti požare i pomagati i spašavati u nevolji istim tempom, kao i sve njegove kolege.
 

Požar na Biokovu

Vatrogasci su noćas stavili pod nadzor veliki požar u Makarskoj, koji je zbog nepristupačnog terena i jake bure, ozbiljno zaprijetio kućama i poslovnim objektima u istočnom dijelu grada. Požar iznad Živogošća, gdje gori šuma i makija na nepristupačnom području iznad protupožarnog puta na Biokovu, još nije ugašen, ali "na njemu se radi" unatoč nepovoljnoj konfiguraciji terena. Saznaje se to iz dispečerskog centra JVP Makarske. Bura je sinoć u Podbiokovlju imala orkanske udare, preko 120 km/h. Iako će u ponedjeljak oslabiti, cijelog dana očekuju se jaki udari. Situacija s požarom je u ponedjeljak ujutro bitno povoljnija. S njim se trenutno bori 135 vatrogasaca i 37 vozila, a u pomoć su došli iz Splita, Solina, Omiša i Imotskog, piše Dalmacija Danas.
Još jedan požar izbio je noćas u Makarskoj. Pola sata poslije ponoći planulo je na predjelu Kotišina na nepristupačnom terenu. Gase ih sve raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije. 
 

Pokazno-terenska vatrogasna vježba u luci Krilo

Vatrogasna postrojba DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat 26. ožujka 2022. na području luke Krilo odražala je pokazno-terensku vatrogasnu vježbu spašavanja ozljeđenih i gašenje broda privezanog u luci. Pored vatrogasnih snaga našeg DVD-a na vježbi su sudjelovali djelatnici hitne medicinske pomoći sa jednim vozilo i 2 djelatnika kao i djelatnici PP Omiš sa jednim vozilom i dva službenika. Viježba je uspješno izvršena, javljaju iz DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat.
Na vježbi je korišten dron kako bi zapovjednici vježbe imali uvida u sve potencijalne ugroze koje su prijetile od broda u plamenu a samim i tim učinkovitije koristili vatrogasne snage vodeći računa o njihovoj sigurnosti. Sami elementi vježbe sastojali su se od: koordinacije djelovanja vatrogasne postrojbe kod realne ugroze, definiranja standardnih postupaka, vatrogasnih prilaza i prolaza, spašavanja unesrećenih osoba, zbrinjavanja unesrećenih osoba (pružanje medicinske pomoći) i gašenja požara primjenom kombinacije različitih tehnika.
 
U ponedjeljak 21. ožujka 2022. godine održana je redovna izvještajna Skupština DVD-a “Dalmacija” Dugi Rat. Verifikacijaska komisija izvjestila je prisutne članove da je na sjednici prisutno 44 člana Skupštine Društva, koji čine više od polovine ukupnog broja članova Skupštine, te slijedom navedenog Skupština može donositi pravovaljane odluke. Predsjednik Živko Žilić podnio je izvještaj o radu društva i upravnog odbora u 2021. godini. Izvještaj je jednoglasno prihvaćen. Zapovjednik Pavao Tomić podnio je izvještaj o operativnom radu društva u 2021. Izvještaj je jednoglasno prihvaćen. Blagajnik Miroslav Mimica podnio je finacijski izvještaj društva za 2021. I taj je izvještaj jednoglasno prihvaćen. Predsjednica Nazornog odbora Ivana Velić podnijela je izvještaj Nadzornog odbora o radu društva za 2021. koji je, pogađate, jednoglasno prihvaćen.

Podsjećamo da je odlukom županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića na području Splitsko-dalmatinske zabranjeno svako spaljivanje korova i općenito paljenje vatre na otvorenom. Veliki broj požara u našoj županiji posljednjih dana čiji je najčešći razlog oglušivanje o redovna upozorenja o nepovoljnim vremenskim uvjetima glavni je razlog ovakve odluke. Molimo vas da čuvate sebe i druge i poštujete ovu odluku.