Manji požar na Dućama

U četvrtak je nakon dojave građanina o požaru otvorenog prostora 6 vatrogasaca DVD Dalmacija iz Dugog Rata s 3 vatrogasna vozila i 6 vatrogasaca DVD Omiš s jednim vozilom izašlo na teren i brzo ugasilo manji požar na području Duća. Gorjelo je na otvorenom put Starog sela Duće.
Hmm... u četvrtak vatra na Dućama, u srijedu je bila vatra u Jesenicama.. Što nam je zaključiti osim da bi danas moglo opet gorjeti, i to poviše Dugog Rata. Vatrogasci oprez, a neopreznim mještanima - kazna!
 
 

Manji požar u Jesenicama

U srijedu je nakon dojave 10 vatrogasaca iz Dugog Rata s 3 vatrogasna vozila izašlo na teren i brzo ugasilo manji požar u Jesenicama. Gorjelo je na otvorenom put Starog sela Jesenice, na predjelu Trstenik.

Foto: DVD Dalmacija
 
Prije točno 80 godina osnovano je jedno od najaktivnijih i najuspješnijih dobrovoljnih vatrogasnih društava, jedino koje nosi sveto ime Dalmacije – DVD Dalmacija iz Dugog Rata. Društvo je osnovano 15. siječnja 1938. pri tvornici karbida u Dugom Ratu, a proteklog vikenda članovi društva su interno proslavili obljetnicu s članovima. 80 godina rada obilježiti će se nizom događanja u svibnju. Dugoratski vatrogasci tada, zajedno sa svojim kolegama, planiraju veliku, centralnu večer, tradicionalni vatrogasni turnir "Zdravko Rakela Bembo", fire combat večer, veliku centralnu vježbu vatrogasacažupanije..., pet vikenda za redom bit će puno događanja povezanih s vatrogastvom u Dugom Ratu. U svečarskoj atmosferi valja istaknuti i niz problema s kojima se društvo susreće, od modernizacije opreme, zastarjelog voznog parka pa sve do najvećeg problema, izgradnje Vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Odavno se DVD Dalmacija prijavio za sufinaciranje projekta izgradnje novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu na natječaj Ministarstva poljoprivrede, no od toga, zasad, još nema ništa. Općina Dugi Rat je u svom proračunu predvidjela sredstva za početak izgradnje novog doma dugoratskih vatrogasaca, no bez državnih, odnosno kroz očito uski filtar prosljeđenih EU sredstava, teško da će se to (brzo) rješiti.
Povodom okrugle obljetnice u vatrogasne teme iznimno dobro upućeni Rade Popadić, urednik portala DalmacijaDanas, razgovarao je s predsjednikom dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, Franom Marčićem. Pročitajte...
 
Dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija iz Dugog Rata dobilo je vrijednu donaciju u vidu vatrogasnih kaciga i radio stanice za njihovo vatrogasno vozilo koje je prošlog ljeta nagorjelo u velikom požaru. – Radi se o donaciji šest kaciga. Po tri kacige za šumske požare su nam kupili Ivo Ković i Jurica Tomić. Inače njih dvoje su se nama sami javili krajem kolovoza i rekli smo im što nam je najpotrebnije. Kacige su kupljene u jednoj zagrebačkoj firmi. Oni su potom razgovarali sa svojim sumještanima, koji su također vlasnici kuća za odmor u Starom selu Jesenice. Pet drugih sumještana također se odlučilo na donaciju – pojašnjava Frane Marčić, predsjednik DVD-a Dalmacija, koji u ime vatrogasnog društva od srca zahvaljuje svim donatorima na pomoći..
 

Čestitamo nagrađenim vatrogascima

Vatrogasci. Ne samo godine. Već desetljeća. I to ne samo ovog.. Bravo! I hvala! Dobrovoljno vatrogasno društvo "DALMACIJA" Dugi Rat čestita svojim istaknutim i nagrađenim članovima za dugogodišnji rad u vatrogasnom društvu, i to:
Josip Tomić - 30 godina član DVD "Dalmacija"
Dražan Radman - 30 godina
Đorđe Kišlegić - 30 godina
Živko Žilić - 30 godina
Blaž Tomić -20 godina
Branimir Jakovljević - 20 godina
Stipe Jerončić - 20 godina
Frane Marčić - 10 godina.

Pridružujemo se čestitkama!
 

Lokaliziran požar u Jesenicama

U četvrtak, 21.12. oko 14 sati izbio je požar na području Jesenica, između Krila i Suhog Potoka. Na teren su izašli vatrogasci DVD Dugi Rat s 4 vozila i 9 vatrogasaca, DVD Omiš s jednim vozilom i 8 vatrogasaca i DVD Podstrana s jednim vozilom i 3 vatrogasca. Vatra je zahvatila mladu borovinu i nisko raslinje, a požar je brzom intervencijom vatrogasaca lokaliziran i u tijeku je sanacija opožarene površine. Kako doznajemo od Pave Tomića, vatrogasnog zapovjednika DVD Dugi Rat, opožarena površina je oko 100 puta 80 metara, piše DalmacijaDanas. Što je uzrok požara pokazati će istraga.
 
S došašćem se povećava opasnost od izbijanja požara. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina, upozoravaju vatrogasci. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj. Također se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara. Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce, kaže načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.
 
Zar ste mislili da ćemo za ove bure, koja je nakon jučerašnje kiše večeras počela puhati sve jače, proći lišo, odnosno proći bez požara? Nismo mi te sriće..  U ponedjeljak je iza 20 sati buknuo šumski požar kod Lokve Rogoznice, piše u vatrogasne prilike i neprilike izvrsno upućen portal Dalmacija Danas
Požar koji je u ponedjeljak nešto iza 20 sati buknuo na području Lokve Rogoznice je oko ponoć i pol lokaliziran. Vatrogasci su cijelu noć ostali sanirati požarište. Opožareno je oko 25 hektara šume, trave i niskog raslinja. Podsjećamo, vatra se počela širiti prema naseljenom dijelu Starog Sela, gdje je naišla na veliki uređeni maslinik, koji je spriječio daljnje širenje požara. U gašenju su sudjelovali vatrogasci s dugoratskog, omiškog makarskog, splitskog područja i Zagore.
 
Lijepa je to tradicija u međuvremenu postala. Njemački (a i austrijski) vatrogasci svrate često ljeti u Dugi Rat vižitati svoje dugoratske kolege, a u rujnu jesen članovi DVD "Dalmacija" Dugi Rat uzvrate im posjet. Prijateljstvo kolega, zajedničko druženje i razmjena iskustava traje već godinama. Točnije, od 1996. godine, kada se pozivu Malteške službe iz Omiša za donacijom medicinske i druge opreme, grupa mladih, među kojima je bila većina vatrogasaca, okupila i organizirala sakupljanje pomoći za Hrvatsku. Po sakupljenoj pomoći uslijedila je doprema te iste pomoći sa 7 teretnih vozila u Dugi Rat i Omiš. Dvije godine poslije vatrogasci Grafenrheinfelda su sakupili kamion razne vatrogasne opreme i tehnike i dovezli je kao donaciju vatrogascima Dugog Rata, Omiša i Zadvarja.
Danas u Grafenrheinfeldu (Bavarska) počinje velika gradska proslava. Njihov "oktoberfest". Naravno da će na njoj će biti i probrana delegacija dugoratskih vatrogasaca.. jer prijateljstvo treba njegovati. I zaljevati. Nadamo se da će naš načelnik Jerko Roglić, koji se ovom prilikom pridružio vatrogascima na posjetu kolegama iz Grafenrheinfelda, ovo prijateljstvo podignuti na veći, službeniji, nivo. Kad već imamo "bratsku" općinu u Makedoniji, što ne bismo imali i još jednu u Njemačkoj i Austriji (Semriach kod Graza)?
 

Kriljanski piroman dobio kaznenu prijavu

Policijski službenici Policijske postaje Omiš dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim mještaninom Krila koji je u večernjim satima četvrtka, 7.rujna izazvao požar u šumi u Krilu, koji se brzo proširio na okolna mjesta i ugrozio Krilo, Bajnice i Podstranu. Požar je krenuo iz blizine uljare u Krilu Jesenice i nadaleko od obiteljske kuće osumnjičenika kojeg je policija iste večeri lišila slobode. Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Istražni sudac Županijskog suda u Splitu pustio ga je da se brani sa slobode odbacivši zahtjev tužiteljstva da ga se pritvori. Slobodna Dalmacija doznaje da se radi o osobi koja je prije nekoliko dana došla s broda kući nakon odrađene sezone na kriljanskom jedrenjaku, a mještani kažu da mu to nije prvi put da pali požare. No, dosad još nikad nije bio osuđivan za ovakvo nedjelo.
 
Nakon požara koji je u četvrtak navečer izbio u Krilu Jesenice, te nošen jakim udarima juga zaprijetio čak i kućama, zbrajaju se štete i privode se odgovorni. Tako je nastala i šteta na vatrogasnom vozilu u kojem su se nalazili članovi DVD-a Dalmacija Dugi Rat, čije je vozilo dijelom zahvatio plamen dok su pokušavali obuzdati vatrenu stihiju u Jesenicama. Na svu sreću nitko od posade nije ozlijeđen. U nastojanju da zaustave požar na cesti Krilo - Staro selo Jesenice i tako spriječe širenje na Bajnice i Podstranu, ekipa se našla u malo zeznutoj situaciji.. koja je naposljetku dobro prošla. - Vozilo br. 7, autocisterna DVD Dalmacija Dugi Rat i oprema iz tog vozila su oštećeni u plamenom udaru, koji je naše kolege zadesio u nedavnom požaru - priopćio je predsjednik društva na Facebook stranicama dugoratskih vatrogasaca. S obzirom na dotrajalost opreme nije ni čudo da se to dogodilo.
 
Nakon jutrošnje kiše veliki požar na području Krila , Bajnica i Podstrane stavljen je pod kontrolu a potom i ugašen. Još postoje manja izdimljavanja. Na terenu su i dalje 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja, a pomaže im i stotinjak vojnika. O opožarenoj površini je još rano govoriti. Vatrena fronta je bila duga pet kilometara, a nema dojava da je u požaru ijedan objekt stradao. No stradali su maslinici, vinogradi i voćnjaci. Zbog požara je bila sinoć  zatvorena Jadranska magistrala (DC8) na potezu od Strožanca do Omiša. Cesta je jutros od 8:40 opet otvorena za sav promet.
 

Deseta obljetnica kornatske tragedije

U srijedu se obilježava deseta obljetnica kornatske tragedije, najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodobske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić. Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Obilježavanje desete godišnjice kornatske tragedije i ove će se godine održati na otoku Kornatu gdje će kod kapelice sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca, biti služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali.
 
Nakon veikog požara koji je zahvatio šire splitsko područje, do javnosti je došla informacija o katastrofalnom stanju opreme u mnogim DVD-ovima diljem Dalmacije. Pokrenute su mnoge hvalevrijedne akcije kojima su se prikupljala sredstva za kupnju nove opreme, a stizala su sa svih strana svijeta. Ponukan hrabrošću i požrtvovošću vatrogasaca iz DVD-a “Dalmacija” Dugi Rat koji su sudjelovali u gašenju požara, svećenik iz župe Jesenice, don Tomislav Bašić, pokrenuo je akciju za kupnju neophodne opreme, piše u vatrogasne (ne)prilike odlično upućeni novinar portala DalmacijaDanas.
– Velečasni Bašić nam je stvarno otkad je došao u župu izlazio u susret. Pomagao je i u humanitarnom turniru koji svake godine organiziramo u sjećanje na našeg člana, Zdravka Rakelu – Bembu. Kad je ovaj katastrofalni požar između Tugara i Splita prebacio u našu općinu, velečasni je bio oduševljen našom intervencijom. Pitao nas je što nam je najviše potrebno, a naravno, najpotrebnije nam je zaštiti naše članove adekvatnom opremom, tako da smo našli nekakav dogovor. Velečasni i župa Jesenice su nam donirali pet kaciga za šumske požare, čija je vrijednost skoro pet tisuća kuna, što je za župu Jesenice stvarno velika donacija. – rekao je predsjednik DVD Dalmacija” Dugi Rat, Frane Marčić, dodavši da je oprema stigla zajedno s donacijom gospođe Petre Dizdar iz New Yorka, koja skuplja donacije za vatrogasna društva diljem Dalmacije.
 
Prošao je i drugi dan nakon katastrofalnog požara u Poljicima i predgrađima Splita. Za napisati rezime ove katastrofe trebalo je proći vremena da se slegnu emocije od svega viđenog i doživljenog te potruditi se izbaciti patetiku i ostati koliko-toliko profesionalan. Također je trebalo pričekati da se jave svi oni koji su izabrani na pozicije da u kriznoj situaciji reagiraju na vrijeme, a prema kojima ostaje pitanje "Di si bia kad je gorilo?". Krešimir Milić i Miroslav Lelas, novinar i fotoreporter pprtala DalmacijaDanas bili su na skoro svim lokacijama u trenutku kad je gorjelo (osim u Kučinama, gdje se nisi uspjeli probiti). Najgoru situaciju smo doživjeli na dva mjesta, praktički nesvjesni opasnosti situacije u kojoj smo se zatekli. Prva je bila na Dračevcu nedaleko od benzinske postaje, dok je druga bila u Krešimirovoj ulici u Strožancu u šumi iznad kuća. O svemu tome pišu dalje u članku na stranicama DalmacijaDanas.hr. Pročitajte..