In Memoriam: arhitekt Josip Vojnović

Josip VojnovićU utorak Split se oprostio od čovjeka koji ga je gradio - umro je arhitekt profesor Josip Vojnović, nositelj izgradnje gradskog megaprojekta iz 1968. godine - Splita 3. Vojnović je rođen u Omišu 1929. godine, diplomirao je 1954. na Arhitektonskom odsjeku tadašnjega Tehničkog fakulteta u Zagrebu, a na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu doktorirao je 1978. godine. Nakon diplome tri godine radi u GP-u "Lavčević" na izvedbi zgrada, a punih 25 godina njegov je profesionalni rad fokusiran na osmišljavanje procesa i rukovođenje pripremom i realizacijom cjelokupne stambeno-komunalne izgradnje Splita ...

Umro otac Splita 3

Izvor: Slobodna Dalmacija

Djeluje u Odsjeku, poslije Upravi za stambenu izgradnju tadašnjega splitskog Urbanističkog biroa, a poslije toga u Poduzeću za izgradnju Splita (PIS). U tom razdoblju rukovodi izgradnjom pojedinačnih zgrada i stambenih naselja, te konačno čitavim prostorom tzv. trećeg gradskog rajona - Splita 3.

S problemom projektiranja tipičnih ekonomičnih stambenih zgrada uspješno se suočava već svojim prijedlogom URBS-1 za stambeno naselje XX. dalmatinske divizije. To se projektno rješenje primjenjivalo sljedećih desetak godina u stambenoj izgradnji Splita, Šibenika, Zadra, Ploča i drugdje u Dalmaciji.

Rukovodeći u dugom razdoblju pripremom i izgradnjom, Vojnović je oko projekta Splita 3 okupio i katapultirao na arhitektonsku scenu niz novih arhitektonskih autorskih imena. Relativno mali Split izlazi ovim projektom čak i na svjetsku arhitektonsku scenu. Kao nositelj projekta, Vojnović je 1976. nagrađen Nagradom grada Splita.

Sredinom sedamdesetih godina Vojnović započinje i svoju akademsku karijeru. Od 1982. do mirovine 1999. godine zaposlenje na Građevinskom fakultetu u Splitu, gdje će se komemoracija održati u petak 8. veljače, u 12 sati. Sveučilište u Splitu, Građevinsko-arhitektonski fakultet.

Povezani članci

Who's Online

We have 258 guests and no members online