Dvadeset je godina Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat (udruge dobitnice skupnog priznanja općine Dugi Rat, op.ur.). Udruga je osnovana 13. veljače 1997. godine. Puno je, kad se povuče crta i zbroji učinjeno, makar se uvijek može više. S temeljnom namjerom da okupi građane koji imaju interesa za neprofesionalno bavljenje likovnim stvaralaštvom tu je da se u svojevrsnoj duhovnoj razmjeni estetskih iskustava osmisli i inicira povoljnija kulturna klima u sredini, kroz godišnje, ali i prigodne izložbe. Naglasila je ovo Diana Marić, predsjednica Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat prilikom svečanog otvaranja istoimene galerije u zgradi Doma kulture u Dugom Ratu. Time je na najljepši način obilježena godišnjica same udruge i to u sklopu obilježavanja  blagdana svetog Josipa i Dana Općine Dugi Rat. Ujedno je otvorena i retrospektivna izložba iz fundusa udruge - fundusa radova nastalih na tradicionalnim likovnim kolonijama Kruga, za koju je radove odabrao Igor Brešan. Diana Marić zahvalila je svima koji su pomogli otvaranje galerije, uređene volonterskim radom samih likovnjaka, a prvenstveno općini Dugi Rat. Video prilog s otvaranja galerije 'Krug' možete pogledati u nastavku članka..
 
Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat, koja ove godine obilježava 20. godina postojanja i uspješnog rada, u sklopu proslave blagdana Svetog Josipa i Dana Općine Dugi Rat u četvrtak, 16.3. s početkom u 19 sati svečano otvara galeriju "KRUG" u kojoj će se potom otvoriti i prva izložba - Retrospektivna izložba iz fundusa udruge - fundusa radova akademskih i amaterskih umjetnika nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji "KRUG" u Dugom Ratu te radova članova udruge. Radove za izložbu odabrao je Igor Brešan. Ova proslava povodom dugoočekivanog otvaranja galerije "Krug" održati će se u novoobnovljenim prostorima udruge (za što su uz potporu općine zaslužni sami dugoratski likovnjaci) u zgradi stare Općine, današnjem Domu kulture u Dugom Ratu u navedenu uru. Vidimo se!..
 

Poljička likovna udruga KRUG Dugi Rat

Nastavljam sa "prijedlozima kandidata" za nagrade općine Dugi Rat za 2016. Ove je godine jedan od (mojih) favorita za skupnu nagradu općine Dugi Rat i Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat, koja ove godine slavi okruglih 20. godina postojanja i uspješnog rada. Evo prigodnog slova o njima..
Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat tijekom posljednjih godina slovi kao plodan izvor kulturnog života u ovoj poljičkoj općini. Dugoratski likovnjaci, mahom amateri profesionalnih nastojanja, predvođeni agilnom predsjednicom Dijanom Marić-Jurin, uglavnom izlažu tijekom Dugoratskog kulturnog ljeta, na kojem javnosti prikažu i rezultate svojeg proljetnog radnog druženja s probranim hrvatskim likovnjacima na likovnoj koloniji "Krug" koja je namijenjena, osim u svrhu promidžbe kako samog Dugog Rata tako i njegovih umjetnika, stvaranju fondusa slika za galerij "Kruga", koja će se svečano, i to kako drukčije doli novom izložbom, otvoriti u ožujku 2017. pred Dan općine i blagdan njenog nebeskog zaštitnika, svetog Josipa.
A sve je počelo u veljači 1997. kada je nekoliko lokalnih entuzijasta zaljubljenih u podneblje u kojem živimo pokrenulo inicijativu, a zatim osnivalo udrugu koja bi okupljala osobe koji se bave slikarstvom, kiparstvom te sličnim umjetničkim aktivnostima. Tako je 1997. godine počela djelovati "Poljička Likovna Udruga KRUG" Dugi Rat. Za prvog predsjednika udruge na osnivačkoj skupštini udruge izabran je Joško Čizmić. Svoje viđenje date nam ljepote u ovom našem bogomdanom okolišu (kojeg još nismo uspjeli svojim bivstvovanjem uništiti) naši nam umjetnici svojim potezima ostavljaju na raznim materijalima u različitim tehnikama. Od tematike u radovima članova udruge prevladava poljička tematika, odnosno oslikavanje lokalnog zavičajnog okružja, uz povremeno skretanje u imaginarne likove ili simboliku. U svom radu udruga se predstavljala sa nizom skupnih izložbi organiziranih po mjestima i gradovima Lijepe naše. Uz skupne izložbe organizirane su i samostalne, izložbe pojedinaca članova udruge, posebno napomenuti izložbe članova preminulih, i to Ante Prlića preminulog 2002., i dr. Jure Bilića, preminulog 2003. Oko sebe PLU okuplja pedesetak članova raznog profila, od SSS obrazovanih, do VSS obrazovanih, ima i članova akademskih slikara, te slikara koji su već radili i izlagali. Potrebno je spomenuti da ima dosta zainteresiranih, mladih osoba za rad i djelovanje u okviru likovne djelatnosti na ovom području. Najprisutniji problem u radu udruge, galerijski prostor i prostor za edukativno djelovanje i rad članova udruge, velikim angažmanom samih članova udruge uz pomoć lokalne zajednice napokon je riješen i uskoro će se predstaviti javnosti. Plan udruge i nadalje ostaje kontinuirano raditi na okupljanju i širenju svog članstva te edukativnom radu sa mladima, uz redovno izlaganje novih radova članova udruge kao i radova u fundusu galerije "Krug" nastalih tijekom likovnih kolonija.
 

Izložba: Umjetnički život u Splitu (1919-1929)

U Galeriji umjetnina u Splitu otvorena je izložba pod nazivom Umjetnički život u Splitu / U raskoraku između mita i zbilje (1919.-1929.) koja će se moći razgledati do 31.01.2017. Prvi dio izložbenog diptiha obuhvaća razdoblje od Izložbe jugoslavenskih umjetnika iz Dalmacije 1919. do postavljanja Grgura Ninskog na Peristil 1929. Drugi dio projekta pod nazivom U sjeni diktature, obuhvatit će razdoblje od 1930. do 1941. Na izložbi su predstavljeni 274 rada (slike, crteži, grafike, skulpture i plakati) od 69 autora. Izložba se pretežno bazira na radovima iz galerijskog fundusa a tridesetak umjetnina posuđeno je od splitskih kulturnih ustanova (Sveučilišna knjižnica u Splitu, Muzej grada Splita i Muzeji Ivana Meštrovića - Galerija Meštrović) i privatnika. Međuratni Split posebno je obilježilo prijateljstvo dugogodišnjeg načelnika i kasnije bana, dr. Ive Tartaglie i svjetski poznatog kipara Ivana Meštrovića. Ambijent carskog grada bio je idealna pozornica za njihove umjetničke i političke ambicije, a u nastojanju da ih realiziraju nisu uvažavali suprotna mišljenja, o čemu svjedoči postavljanje Grgura Ninskog na Peristil. Kao mjera i korektiv sredine figurirao je Emanuel Vidović. U spomenutom periodu umjetnički stasaju Silvije Bonacci Čiko, Milan Tolić, Ivan Mirković, Radovan Tommaseo, Antun Zuppa, … Izložbama su uz zavičaj vezani Jerolim Miše, Vjekoslav Parać, Marino Tartaglia,.. Likovnoj živosti doprinosili su i strani umjetnici koji su izlagali u Splitu. Cilj izložbe nije stvaranje idealne i selektivne slike vremena, već pokazati što su Splićani gledali, kakav su ukus imali, što su, koliko i za koje novce kupovali, tko je kupovao, gdje se i kako izlagalo, kakav je bio socijalni i materijalni status umjetnika, kakva je bila uloga lokalne vlasti i što je bila zvanična kulturna politika..
 
Skupna izložba 'Suvremena japanska grafika' otvorena je u četvrtak, 17. studenoga u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu u organizaciji Splitgraphic bijenala. 29 vrhunskih suvremenih japanskih grafičkih umjetnika kroz 60 grafičkih listova mogu se razgledati do 9. prosinca. Izbor radova na izložbi temelji se na izboru radova priznatih japanskih grafičara, različitih generacija, koji koriste različite grafičke tehnike. Od tradicionalnog japanskog drvoreza, do zapadnjačkih grafičkih tehnika bakropisa, bakroreza, litografije, sitotiska, a često se radi o kombinaciji nekoliko grafičkih tehnika... Neki od izloženih grafičkih listova nalaze se u zbirkama najprestižnijih svjetskih galerija i muzeja: British Museum, Bibliotheque National Paris, Tokyo National Museum of Modern Art, Art Institute Chicago, The Rockefeller Foundation, The Museum of Fine Art Boston i drugih.
 

Otvorena izložba Adina i Mije Hebib na Priku

Akademski slikar Adin Hebib ove godine slavi tri i pol desetljeća uspješnog umjetničkog rada, a svoja je djela predstavio u Omišu gdje je u subotu u organizaciji Centra za kulturu Omiš, Grada Omiša, i Gradskog muzeja grada Omiša, u Ilirskom sjemeništu "GALERIJI AZ" na Priku otvorena izložba Adina i Mije Hebib. Preko tristo posjetitelja prije same izložbe pogledalo je video prilog o stvaralačkom procesu Adina Hebiba, te prezentacijski video "Oblik ateliera", brenda nakita Mije Hebib. Potom, prije samog svečanog otvorenja, u polumračnoj galeriji, uslijedila je klavirska izvedba profesorice Antonije Ivanišević. Adin Hebib se Omišu predstavio s tri ciklusa u ekspresionističkoj maniri; "Ne daje Bog križ ko ga ne može nosit", "Žena u postajanju" i "Moj grad: Stari most". Mijin nakit, spoj je umjetnosti, dizajna i tradicijskog načina izrade. Postav nakita obuhvaća kolekciju stiliziranih naušnica, narukvica i ogrlica koje su postavljene kao viseća instalacija, zbog čega ostavljaju dojam lebdećeg izloška koji čini eteričnu igru svjetla.  zložba je otvorena do 25.11.2016., u vremenu od 16.00 do 21.00 sat. Nakon Omiša, postav će se preseliti u Beč, a potom i u druge europske metropole, piše DalmacijaNews.
 

Izložba slika Adina Hebiba i nakita Mie Hebib

Povodom obilježavanja 35 godina rada akademskog slikara Adina Hebiba u Omišu će se održati izložba njegovih radova te izložba nakita njegove kćeri Mie. Otvaranje izložbe održati će se u subotu, 5. studenoga u 20 sati u Galeriji AZ u Ilirskom sjemeništu na Priku. Prigodnu riječ reći će popularni novinar Goran Milić.
 

Almissa Open Art: Predstavljanje SPIN kataloga

Da li je suvremena umjetnost opće umjetnost? Treba li nam suvremena umjetnost u Omišu? Treba li ikome? Kako je suvremena umjetnost "legla" Omišu!? Što su umjetnici performansa ovog ljeta radili u gradu podno Mirabele? Tko je "ugasio svjetlo" na večeri performansa, a tko se "pomolio" pred konzumerističkim oltarom? Kako izgleda zabava na kojoj umjetnici sastavljaju playlistu? Odgovore na neka od ovih pitanja moći ćemo, a možda i nećemo, saznati u četvrtak, 27.10.2016 s početkom u 20:30 sati u Gradskom muzeju Omiš na predstavljanju SPIN kataloga sedmoga izdanja Almissa Open Art festivala. Nakon prezentacije kataloga i domjenka biti će prikazana video dokumentacija performansa izvedenih na ovogodišnjem izdanju festivala, a program se nastavlja do kasno u noć u susjednom caffe baru Volta uz glazbenu playlistu umjetnika.

SPIN / Almissa Open Art festival /prezentacija kataloga / četvrtak 27. listopada / 20:30 sati / Gradski muzej Omiš
 

29. Adria Art Annale

29. Adria Art Annale, manifestacija suvremene umjetnosti, otvorena je u srijedu, 5. 10., u 20h u Dioklecijanovim podrumima. Ova izložba već dugi niz godina, još od 1985., uvodi u splitsku kulturnu scenu novi pogled na umjetnost i njen odnos s društvom. Prve izložbe proizašle su iz potrebe za aktivnim sudjelovanjem u kulturnom i intelektualnom životu, a od 1990. odbačeno je izlaganje klasičnih slika i skulptura uz imperativ potrage za novim principima. I ove godine manifestacija, kroz konceptualne radove, razgovor, glazbu, tribine i razne posljedice, pokušava istraživati nove načine gledanja/mišljenja. Umjetnost nije tu da iznosi fizičke činjenice već da gradi mostove prema nepoznatim mjestima. Na taj način oslobađamo se (ne)odgovornosti koju nam nameće poredak i osvajamo novu vitalnost, a način na koji gledamo na svijet određuje naše mjesto u njemu. Na 29. izložbi Adria Art Annale sudjelovati će razni umjetnici i oni koji uopće nisu znali da su umjetnici. Neki od njih su: Julia Simunić, Predrag Golub, Gloria Oreb, Dani Kavas (SLO), Vladimir Miladinović (SRB), Vilma Reljić, Milan Brkić, Hrvoje Marko Peruzović, Marko Miladinović (CH), Branko Cerovac, Momčilo Golub, Ivan svaguša, Miro Dujam, Efra (BO), Micha Kanazir, Jenny Macan (TH), Franko Bušić, Matko Trebotić, Neven Tudić, Nardina Zubanović (BIH), Tina Keserović, Damir Čargonja, Marina Kelava...U okviru tribina i predavanja upoznat ćemo Marka Miloševića, Ivu Anića i Slobodana Tomića. Program potražite u nastavku ...
 

Izloži radove u Info zoni

Info zona Split raspisuje poziv za organizaciju grupnih i individualnih izložbi u Klubu Zona za 2017. godinu. Za prijavu je potrebno do 7. listopada na maja @ infozona.hr poslati kratki opis izložbe, biografiju autora te fotografiju, skicu ili video zapis najmanje tri rada. Klub Zona osigurat će promociju događanja i zadovoljiti osnovne tehničke zahtjeve, a postoji mogućnost i participacije u dijelu troškova realizacije izložbe. Lokalni umjetnici, samozatajni autori, što se čeka?