Izložba: De_stabilizacija Gilda Bavčevića

Izložba nagrađivanog splitskog multimedijalnog umjetnika Gilda Bavčevića naziva "De_stabilizacija“, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split, otvara se u četvrtak, 25. travnja 2019. u 20 sati u Salonu Galić (Marmontova 3) i može se besplatno razgledati do 13.5.2019.
Gildo Bavčević (Split, 1979.) je multimedijalni umjetnik koji se pretežno bavi različitim oblicima društveno angažirane umjetnosti, adresirajudi jednako političke i društvene probleme. Uz samostalne izložbe aktivno sudjeluje i na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Pored samostalne prakse, bavi se i različitim grupnim projektima, od performansa do filmskih projekata, video umjetnosti i muzike, snimanja i uređivanja zvuka i slike, produkcije muzike za filmove, sviranja u bendu , Dj-inga, i ostalog čime se bave mladi.
 

Izložba postaja križnog puta Antee Biskupović

U dugoratskoj galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u srijedu, 17.4.2019.je otvorena samostalna izložba mlade omiške kiparice Antee Biskupović naziva "Križni put".
Kiparica zainteresiranoj javnosti predstavlja svoje viđenje postaja Križnog puta u formi plitkog reljefa i tehnici patinirane terracote. O izloženim radovima govorio je prof. Zdravko Cota, a izložba će se moći razgledati do utorka, 23.04.
 

Čizmićeva klapa

Pivaju mašklini, ka i ljudi
o trudu i žuljima
kori kruva
i bevandi od kvasine.
Ćuti se znoj
čuje beštimja
i molitva
za oprost
i lagnji život.
 

Antein Via crucis

U krhkom tijelu mlađe omiške kiparice Antee Biskupović, sazdano je toliko stvaralačke energije na kojoj bi joj pozavidjele i mnoge muške kolege. Dinamiku njezinih radova i izložbi teško je i pratiti. U kratkom vremenu, počevod kolovoza 2018. godine, kada se predstavila omiškoj publici izložbom "Proces" (slika monokromnih aktova i apstraktnih skulptura u tehnici terracote), zatim iste godine, u listopadu na Kiparskoj koloniji u Mimicama, radeći kamenu apstraktnu formu, zahtjevnu zbog zadanih rokova, gdje je u kamenoj prašini (uporabom brusilica) izgledala poput simpatičnog malog duha Kaspera, pored robusnih Jakšića, M. Turića, I. Pavića i J. Čizmića...  Taj niz nastavlja se i ovom izložbom u Velikom tjednu, pred najveći kršćanski blagdan Uskrs u dugoratskoj Galeriji Krug, na kojoj se autorica predstavlja temom Križni put, izazovom mnogim umjetnicima tijekom povijesti..
 

Hommage Anti Kaštelančiću u ponedjeljak u Omišu

U ponedjeljak 15. travnja, u 19 sati, u Omišu, u Kući jezika i kulture - galerija Onaion, održat će se “Hommage Anti Kaštelančiću”. Večer se organizira u povodu 30 godina od smrti Ante Kaštelančića. O velikom umjetniku, slikaru, grafičaru, scenografu i likovnom pedagogu govorit će kći i nećak, Sabina i Ivo Kaštelančić, te galerist, glazbenik i novinar Igor Brešan. Maja Kaštelančić Perišić govorit će tekstove Jure Kaštelana i Jakše Fiamenga posvećene umjetniku i prijatelju. Uvodnu riječ održat će Nansi Ivanišević, predsjednica Prokulture - Opservatorija kulturnih politika, a bit će prikazan i TV film o Kaštelančiću.
 

Izložba: 'Koraci u prolazu' Maje Kalogjere

U omiškoj Galeriji AZ u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u petak je u organizaciji Centra za kulturu Omiš otvorena izložba radova Maje Kalogjere "Koraci u prolazu". Izložba će se moći razgoledati do 24. travnja radnom danom od 16 do 18 sati.
 

Intervencija u kulturi

 

Dani kršćanske kulture 2019

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" petnaesti put zaredom održava se  u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja. Po subotnjem otvaranju manifestacije u splitskoj palači Milesi bit će otvorenje izložbenog Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić i dodjela Velike nagrade Salona Ivo Dulčić. Salon će otvoriti kustos izložbe dr. sc. Branko Matulić, a u programu sudjeluju akademska slikarica Dijana Iva Sesartić te akademski slikar Stjepan Ivanišević, koji zajedno čine Umjetničko vijeće Salona. U glazbenom programu nastupit će Vokalisti Salone pod vodstvom Mirka Jankova. Istoga dana u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića započet će intenzivni tečaj ikonopisanja "Sveti Luka – pisac Kristove blagosti" tijekom kojeg će prijavljeni polaznici uz stručnu pomoć voditelja samostalno izraditi ikonu sv. Luke Evanđelista za vrijeme trajanja manifestacije. Filmski dio programa započinje u 18 sati u Splitu u Kinoteci Zlatna vrata projekcijom igranog filma "Pavao, Kristov apostol" redatelja Andrewa Hyatta. U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u 20 sati bit će održana humorna monodrama "Kako glumiti normalnog čovjeka", u izvedbi hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata Marija Filipija.
Bogat program uključuje gotovo sedamdeset programskih sadržaja – izložbi, koncerata, tribina, projekcija filmova, predavanja, predstavljanja knjiga i nosača zvuka  – a ove godine okuplja oko tisuću sudionika. U zajedničkom kreiranju programa sudjelovale su i dvadeset četiri institucije koje su svoj doprinos dale suorganizirajući pojedine programske točke. Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje, a cjelokupan program dostupan je ovdje.
 
U splitskom salonu "Galić" u utorak 2. travnja u 20 sati biti će otvorena izložba Tajči Čekada "...i što ti performeri zapravo rade?" Tajči Čekada je dio uvijek provokativne riječke umjetničke scene, i u svom dugogodišnjem radu koristi se raznim načinima umjetničkog izražavanja, od fotografije, modnog dizajna i kostimografije, do performansa.
- Što je to performans i što ti performeri zapravo rade? - internet komentare i mrežne rasprave ovakvog tipa poklonika piva, daljinskog, verbalnog šovinizma i ostalih muških spika..., umjetnica je iskoristila kao scenarij za izvedbu istoimenog performansa u kojem sudjeluje 21 osoba, kao i na ovom forumskom “razgovoru”. Izveden u javnom prostoru u samom centru Rijeke, ovaj umjetnički čin na neki način preslikava opće nerazumijevanje značenja performansa, ali i umjetnika općenito, koji, kako kažu “forumaši”, uglavnom “sviraju kurcu” i od toga žive jako dobro parazitirajući na državnom proračunu, piše Slobodna Dalmacija.
 

Likovna radionica HVIDR-a Omiš