Poljičkim stazama do napuštenog eko-etno sela Ume

“Etno-eko selo” Ume priča je o davno zaboravljenom vremenu. Iako je proces obnove napuštenih starih kuća tek u početnoj fazi, svatko tko posjeti napušteni tugarski zaselak Ume može vidjeti da su turistički potencijali Poljica “beskonačni”.
Etno-eko sela odražavaju dalmatinsku pučku kulturu i graditeljske običaje. Sela su to koja su nastajala stoljećima, građena u skladu s prirodnim zakonitostima svoga kraja, i to je upravo ono što nude današnjim gostima – povratak prirodi obogaćenoj kulturnom tradicijom. Ume krasi i obnovljena crkvica svetog Ante koja datira iz 17. stoljeća.
Ispod samog zaseoka Ume nalazi se ogromna površina kamenom ograđenih međa koje su danas potpuno zarasle u šumu i makiju. Priča kao i drugdje u Dalmaciji, poljoprivreda je gotovo pala u zaborav, uz Bogom danu klimu i podneblje, uvozimo sve što se uvesti da. U gornjem dijelu sela nalazi se velika livada idealna za izletnike, a na njoj se može sjesti na postavljenom stolu i klupama. Od Uma markirana planinarska staza vodi preko prijevoja Ostrog u staro selo Jesenice. Malo iznad Jesenica je živopisni zaselak Zeljevići...
U fotoreportaži Rade Popadića, urednika portala DalmacijaDanas, osim sela Ume možete vidjeti i prizore snimljene s vrha Mošnice (Poljičke planine), crkvicu Sv. Jure na Gradcu kod Gata kao i kanjon Cetine i kip Mile Gojsalić.

STAZAMA POLJICA

Izvor: DalmacijaDanas.hr

PROČITAJTE VIŠE...
 

Poljičkim stazama do napuštenog eko-etno sela Ume

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online