Izložba radova Ante Ljubičića - Cara

U Galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "Krug" u Kući kulture u Dugom Ratu otvorena je samostalna izložba akademskog umjetnika Ante Ljubičića - Cara. Sukladno epidemiološkim preporukama otvaranju je prisustvovalo 20-ak hrabrih ljubitelja umjetnosti. Crticu o radu i značaju imotskog likovnog (mega)Cara na dalmatinskoj i nacionalnoj umjetničkoj sceni rekao je naš omiški meštar kista Zdravko Cota. Nakon što je naš načelnik u lijepom društvu predsjednice udruge otvorio izložbu, prisutni su uz čašicu razgovora razgledali umjetnikove radove..

Piše: Mladen, foto: Antea i Joško

Izložba radova Ante Ljubičića - Cara

Izložba radova Ante Ljubičića - Cara


Crtica o umjetniku

Ante Ljubičić – Car rođen je 1. lipnja 1955. godine u Runoviću. Gimnaziju je završio u Imotskom, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi profesora Ljubomira Perčinlinća. Član je ULUH –a, Podružnica Split od 1987. godine.

Galerija KRUG: Izložba radova Ante Ljubičića - CaraRadio je kao profesor povijesti umjetnosti u Imotskom dvanaest godina. Već trideset godina Ljubičić – Car je prisutan na lokalnoj i nacionalnoj umjetničkoj sceni. Izlagao je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi.
Devedesetih godina ostao je bez posla i odlazi u Njemačku gdje u Berlinu nastavlja s umjetničkim radom. Krajem devedesetih ponovno se vraća u Imotsku krajinu i u rodnim Runovićima u malom ateljeu stvara i danas.


O njegovom radu Mara Ožić Bebek u Imotskim novinama br. 18 zapisala je sljedeće:
"Ante Ljubičić Car, tragač za svjetlom života, sebedaran lik, čovjek koji voli prirodu i ljude, svojim kistom ovjekovječuje sve mijene prolaznosti. Riješen postati subratom, slikar će izabrati ono što mu je zapelo oku: premošćene rječice, zaleđene slapove, nijema mlinska kola, preorane dočiće, proplanke s kućicama i pojatama, crkvice i zvonike…Doživljeno prenosi na platno širokim potezima kista, uprošćeno i krajnje jednostavno, svjestan kreativnog čina puno ekpresionističko-impresionističog naboja. Slikar je istančana nerva, dobre kompozicije, ritmičke razigranosti i osebujna kolorita, svjestan da ima još puno toga reći."

O slikarstvu u navedenom broju Imotskih novina Ante Ljubičić – Car je naglasio:
"Slikarstvo je enigma, izazov, kreativni problem, poput avanture u životu čovjeka…Treba mu ozbiljno prići. Uzmite primjerice motiv iz prirode. Priroda je za mene osnovni pokretač: voda, sunce, kamen kao polazište. Kad na slici sijevne jedna gesta, potez koji sliku ponese, odredi je, onda je to pravi pogodak."

Povezani članci

Who's Online

We have 80 guests and no members online