Mimice: Malo misto za velike izložbe

Možda jest mali događaj za čovječanstvo, ali je veliki za Mimice - u utorak u 19 sati otvara se Galerija Mimice, koja će činiti umjetničko središte ovoga mjesta te obogatiti turističku ponudu Omiške rivijere. U Galeriji će biti izložene dvije zbirke: kiparsko-keramička “Posuda i skulptura” i slikarska “Mimice u slici”, stvorene donacijama kipara, slikara ili keramičara koji su posjećivali ovo lijepo mjesto te se uz njega trajno vezali. Radove potpisuje 50 slikara, isto toliko kipara i dvadesetak ke-ramićara podrijetlom iz Mimica, Omiša, Dugog Rata, Splita, Solina, Trogira i Kaštela, iz bračkih mjesta, pa do Mostara, Zagreba, Ljubljane, Pariza, Toronta, Stuttgarta ili Konstanze...

MIMICE

Malo misto za velike izložbe

Piše: Jasenka Leskur-Staničić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Dobivamo izuzetnu zbirku skulptura s naglaskom na kamen i glinu, ali i druge materijale - kaže Mladenka Mimica. koja je osmislila ovaj projekt. - Najveću zahvalu dugujemo dragim prijateljima umjetnicima koji nas obogaćuju svojim djelima. Zbirka je posveta struci i umjetniku - veli Mladenka, napominjući da će zbirka sigurno bujati. Za otvaranje je predviđen i svečani program, a govore će održati povjesničar Tonći Šitin i kipar Kažimir Hraste.

Duga je povijest okupljanja umjetnika u Mimicama, jer s početkom jeseni već 25 godina oni pristižu ovdje da bi sudjelovali na Likovnoj koloniji iza koje je ostao značajan umjetnički trag.

U crkvi svetog Roka s vremenom je definirana zbirka koja svjedoči o inspiraciji umjetnika temom “Svevidno svjetlo”. Mimice imaju i Park skulptura sa 17 velikih radova, kao i Edenski vrt s radovima u keramici.

Osim što su obogatili prostor u kojem se živi i učini li ga prepoznatljivim, okupljanje kreativaca urodilo je i kiparskim simpozijima te razmjenom iskustava.

Zbirku Galerije Mimica donirali su, među ostalima, kipari: Kažimir i Vojin Hraste, Kuzma Kovaćić, Lovro Jakšić. Matko Mijić, Frane Šitum, Ljubica Ruble Dragojević, Sandra Nejašmić-Pirnat i drugi. Među keramičarima su i Nina i Mladenka Mimica, Pero Jakšić, Srećko Mimica, Kornelija Bajalo i drugi.

Među slikarma su i imena kao Ruta i Joko Knežević, Ana Bošković Freund, Ana Marija Botteri Peruzović, Marko Hrvoje Peruzović, Karin Grenc, Joško Čizmić, Dragan Stojković, Vice Tomasović, Josip Botteri Dini, Tea Šitum Morić, Marin Baućić..

Likovna kolonija Mimice

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online