Zaređen novi vojni biskup Jure Bogdan

Novoimenovani vojni biskup, naš Poljičanin iz Doca Donjega, mons. Jure Bogdan zaređen je u subotu za biskupa u splitskoj konkatedralnoj crkvi Svetoga Petra. Glavni zareditelj je bio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i dosadašnji vojni biskup u Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac. Biskupsko geslo novoga biskupa je "Omnia ad maiorem Dei gloriam", odnosno 'Sve na veću slavu Božju'. Uz zahvalu papi Franji na iskazanom povjerenju što ga je imenovao biskupom, te zareditelju i suzarediteljima, kao i vjernicima i svećenici iz njegove matične Splitsko-makarske nadbiskupije te drugih biskupija, Bogdan je u govoru nakon zaređenja sa zahvalnošću istaknuo veliku moralnu potporu koju je od građanskih, političkih, kulturnih i vojnih vlasti doživio kod imenovanja biskupom u studenome prošle godine sve do današnje sv. mise ređenja. - "Čvrsto vjerujem da ćemo udruženim snagama, u razumijevanju i dijalogu, u slobodi i poštivanju nadležnosti, doprinositi duhovnome dobru i rastu svih koji su pod jurisdikcijom vojnoga ordinarija i time izgradnji hrvatskoga društva u cjelini“ - poručio je nakon zaređenja novi Poljički biskup Jure Bogdan..

NOVI POLJIČKI BISKUP!

Zaređen novi vojni biskup Jure Bogdan

Izvor: Hina

Glavni će mu zadatak biti, naveo je biskup Bogdan, dušobrižnička skrb za vjernike katolike pripadnike oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske.

Zaređen novi vojni biskup Jure Bogdan

"Posebnost vojnog ordinarijata, u odnosu na druge biskupije, je djelovanje usklađeno s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova koji se posebice brinu za javni red i mir, za sigurnost svih stanovnika Republike Hrvatske“, podsjeća novi poljički biskup.

U svojoj biskupskoj službi, dodao je, računa na sve ljude dobre volje kojima je stalo "do boljitka i duhovnog napretka naše zemaljske domovine“. "Uvijek s jasnim ciljem: Per visibiliam ad invisibiliam! (Preko vidljivog do nevidljivoga). Izgrađivati živu Crkvu, čestite zrele katolike koji će biti kvasac dobra u ovome svijetu, 'duša ovoga svijeta', odlični građani hrvatskog društva“, poručio je te svoje poslanje povjerio “Majci Crkve, Gospi od milosti, presvetoj Djevici”.

Mons. Jure Bogdan, sin Ivana i Pere r. Pezelj, rođen je 9. studenoga 1955. u Donjem Docu u Poljicima. Osmogodišnju školu pohađao je u rodnome mjestu od 1961. do 1969. Kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu završio je klasičnu gimnaziju s maturom u Splitskome sjemeništu (1969.-1973.). Filozofsko-teološki studij završio je također u Splitu gdje je diplomirao 1980.

Za đakona ga je zaredio splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Frane Franić u splitskoj prvostolnici 24. lipnja 1979. Isti mu je nadbiskup podijelio svećenički red, također u splitskoj prvostolnici 22. lipnja 1980. Mladu misu slavio je u Donjem Docu 6. srpnja 1980.

Od 1980. do 1984. godine bio je na službi župnog vikara u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću. U jesen 1984. preuzeo je službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu gdje je bio do 1992. kada je poslan na studij pastoralne teologije na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu. Magistrirao je u listopadu 1994., a doktorirao je 22. lipnja 1999.

Na prijedlog hrvatskih biskupa, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Pio Laghi imenovao je Juru Bogdana 2. prosinca 1996. rektorom Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima. Službu rektora vršio je tijekom 19 godina za vrijeme trojice papa (sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo).

Sveti Otac papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 28. veljače 1997. svojim kapelanom. Bio je član više vijeća u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te u Rimu. Sv. Otac, papa Franjo imenovao ga je za Vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj 30. studenoga 2015.

Mons. Bogdan je na dar od rodbine na ređenju dobio prsten s motivom starokršćanskog križa iz 6. stoljeća, koji je pronađen u Donjem Docu od kuda je rodom, mitru s misnicom i štolom, a od braće i sestara biskupski štap.

Povezani članci

Who's Online

We have 163 guests and no members online