Dugoraćani misom i procesijom proslavili Tijelovo

Tijelovo u Dugom Ratu
Blagdan Kristova Tijela i Krvi, tj. Tijelovo je blagdan jedinstva čovjeka i Boga, spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, blagdan jedinstva svih ljudi i podsjećanja na poruku apostola Pavla da u Kristu nema rasnih, etničkih niti vjerskih podjela među ljudima. Tijelovo je i neradni dan u RH. Dugoraćani su ga obilježili, pored svete mise, i svečanom procesijom koja je imala četiri postaje, prema četiri strane svijeta, na kojima se navještavalo evanđelje ...

BLAGDAN KRISTOVA TIJELA I KRVI

Dugoraćani misom i procesijom proslavili Tijelovo

Foto: Mirela Pekas

Tijelovo u Dugom Ratu

Tijelovo

Blagdan Kristova Tijela i Krvi, tj. Tijelovo počinje se slaviti u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament.

Tijelovo u Dugom Ratu

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu.  Papa Urban IV objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo u Dugom Ratu

Povezani članci

Who's Online

We have 256 guests and no members online