Film: 1950. - godina Hajduka i Torcide

Dugoratska projekcija filma 1950. godina Hajduka i Torcide

I dok je cijela "bijela" Hrvatska u srijedu u 20 sati na HRT2 gledala dokumentarac Mate Prlića i knjige novinara Blaža Duplančića o osnivanju Torcide - "1950. - godina Hajduka i Torcide", podsjetimo zaboravne da su dugoračani taj film mogli javno pogledati na Poljičkom trgu u Dugom Ratu, u društvu autora i aktera, još u ljeto 2012., u organizaciji udruga "Tvornica" i "Spalatos".
Prisjetimo se što smo tada zapisali na portalu...

Poklopilo se, jedna od najuzbudljivijih večeri dugoratskog malog baluna, o čemu će Marko Messi Mladin imati u kasnonoćnom mejlu što reći, i projekcija dokumentarnog filma "hajdukologa" Mate Prlića i knjige novinara Blaža Duplančića o osnivanju Torcide - "1950. - godina Hajduka i Torcide" i jednoj iznimnoj generaciji igrača Hajduka. Svejedno, Poljički trg u Dugom Ratu bio je sinoć pun štovatelja djela navedenih autora, te naravno, domaćih navijača splitskih bilih, od ovih najmlađih, pa sve do učesnika događaja iz 1950. o kojima se, eto, snimaju filmovi i pišu knjige ...

PROMOCIJA KNJIGE I FILMA U DUGOM RATU

1950. - godina Hajduka i Torcide

Tekst i mutne slike: Mladen Banović

Dugoratska projekcija filma 1950. - godina Hajduka i Torcide

Nakon uvoda novinara Vuškovića, Mladena Vuškovića, koji je auditoriju predstavio autore knjige i filma, pripadnici Torcide Dugi Rat koji su projekciju filma pretpostavili uzbudljivim događajima na Streljani, bodrenju lokalnih balunjerskih izdanica, domaćina, ekipe MNK Sveti Josip i Bašinih bravara, mogli su od najstarijeg Torcidaša ovog kraja, Orijanina Slavka Brničevića, sudionika događaja iz 1950. i legendarne utakmice Hajduka i Crvene zvijezde na tek uređenom Starom placu, saznati više o događajima o kojima je Duplančić napisao knjigu, a Prlić nakon razgovora sa posljednjim akterima priče, kako onima na terenu te davne 1950., tako i onima s tribina i vlaka koji je tog kišnog jutra stigao u Split s prvim Torcidašima, splitskim studentima u Zagrebu, snimio dojmljiv dokumentarni film.

Naravno, s par riječi dugoratskoj publici se obratio i autorski dvojac.

Dugoratska projekcija filma 1950. - godina Hajduka i Torcide

Tko zna, možda u nedjelju na Streljani pred utakmicu finala Malog Baluna Marko Messi i Mister Poco pronađu termin za projekciju filma o "1950. - godina Hajduka i Torcide" i tako na jedan drukčiji način najave završnicu tradicionalnog dugoratskog malonogometnog turnira.

Dugoratska projekcija filma 1950. - godina Hajduka i Torcide

A tko zna, možda baš ovih sparnih ljetnih večeri neki još anonimni autorski dvojac lokalnih sineasta amatera s digitalnom kamerom u ruci i Dugom Ratom u srcu priprema priču o dugoratskom velikom ili malom balunu ili nekoj drugoj lokalnoj temi koju vrijedi ispričati mladim generacijama, te ovjekovječiti u gigabajtima, lokalnu filmsku priču koju ćemo možda već dogodine, ako ikad bude snimljena, gledati na Poljičkom trgu ...

Streljana