Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu

nastavnikMinistar Jovanović najavio je novosti za učenike - dobivaju obveznu informatiku, zdravstveni i građanski odgoj te strukovnu državnu maturu od sljedeće godine. Već se rade novi kriteriji za upis u srednje škole, ali i novi kriteriji za izbor i reizbor ravnatelja. - Od iduće školske godine ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu - potvrdila je Marija Lugarić, zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. To bi mogla biti jedna od prvih konkretnih promjena u obrazovanju, koju ministarstvo priprema na temelju brojnih poziva iz zbornica. Prvo i drugo polugodište u nas nejednako traju, odnosno prvo je kraće od drugoga, nastavnici često polugodišnju ocjenu iz pojedinog predmeta donose na temelju samo jedne ocjene i slično, neke su od kritika zbog kojih se ukazivalo na neutemeljenost polugodišnjeg zaključivanja ...

OBRAZOVANJE

Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu

Piše: M.Cvrtila / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Dugi niz godina osobno sam kontaktirala s nastavnicima, a upravo su oni ukazivali na neodrživost zaključivanja ocjena na polugodištu. Poslušat ćemo njihov glas, samim tim jer to ne zahtijeva nikakve dramatične promjene nego samo manje izmjene postojećeg pravilnika - obrazlaže Marija Lugarić.

- Pametna politika treba osluškivati što ljudi iz škola godinama govore. Za učenike te promjene neće značiti ništa posebno, a završna će ocjena na kraju godine biti pokazatelj napredovanja, znanja i svega onoga što je učenik radio tijekom cijele godine - ističe Marija Lugarić.

Osim te promjene, u ministarstvu pripremaju niz administrativnih izmjena, što znači promjene brojnih pravilnika od kojih su neki sadržavali apsurdne odredbe. Takav je, primjerice, Pravilnik o evidenciji radnog vremena koji je od nastavnika tražio dvostruki posao vođenja evidencije o boravku na poslu. Besplatno za sve studente koji redovito ispunjavaju svoje obveze

Ministar Jovanović ovih je dana ponovio kako javno obrazovanje treba biti besplatno za sve studente koji redovito ispunjavaju svoje obveze. S tim u vezi planiraju se neke izmjene koje bi trebale omogućiti dostupnost visokog obrazovanja svima, bez obzira na materijalni status, što znači i dostupnost smještaja u studentske domove te udžbenicima. Novac za to bi se trebao osigurati iz većeg proračuna za školstvo, ali i EU fondova te povezivanja s gospodarstvom.

- Besplatno studiranje puno je više od oslobođenja troškova školarina te uključuje brojne i ne male troškove, poput udžbenika, smještaja i slično. Dakako da ne možemo imati besplatan smještaj u dom, ali ćemo razmotriti sustav državnih potpora studentima kako bismo potrebitima, a ne svima, jer svima objektivno to nije potrebno, omogućili studiranje i smještaj u studentske domove - najavljuje ministar Jovanović.

Smještaj u studentske domove i danas je visokosubvencioniran, kaže, i takav će i ostati. Dugoročno, treba raditi na povećanju smještajnih kapaciteta i ulaganja u studentski standard te razvijati modele povoljnih studentskih kredita.

Povezani članci

Who's Online

We have 210 guests and no members online