Bespovratne kune za eko-etno sela

Staro selo DućeU cilju obogaćivanja turističke ponude Splitsko-dalmatinska županija objavit će javni poziv gradovima i općinama za podnošenje zahtjeva kojima mogu osigurati bespovratna sredstva iz Programa etno-eko sela, odlučilo je Županijsko poglavarstvo u ponedjeljak. Za Program kojim se potiče obnova raseljenih i zapuštenih sela iz županijskog je proračuna ove godine osigurano 1,6 milijuna kuna. Korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave koje prijavljuju određeno selo za uključivanje u program. Novac je namijenjen izradi geodetskih i konzervatorskih podloga, katastra, urbanističkih planova, modela upravljanja, studija utjecaja na okoliš, investicijsko-tehničke dokumentacije, obnovi tradicionalnih obrta, nabavi kamena za obnovu tradicionalnih objekata, otkup objekata za etnozbirke, galerije, recepcije, suvenirnice te za uređenje komunalne infrastrukture ...

ZAŠTITA BAŠTINE
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO POTIČE OBNOVU RASELJENIH I NAPUŠTENIH SELA
 
Bespovratne kune za eko-etno sela
 
Piše: Duška Čolović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Novac je od pokretanja programa 2005. godine do danas dobilo 28 sela za koje je županija izdvojila 5,6 milijuna kuna, izvijestio je Joško Stella, pročelnik Odjela za turizam.

Korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave koje prijavljuju određeno selo za uključivanje u program. Novac je namijenjen izradi geodetskih i konzervatorskih podloga, katastra, urbanističkih planova, modela upravljanja, studija utjecaja na okoliš, investicijsko-tehničke dokumentacije, obnovi tradicionalnih obrta, nabavi kamena za obnovu tradicionalnih objekata, otkup objekata za etnozbirke, galerije, recepcije, suvenirnice te za uređenje komunalne infrastrukture.
 
Stella je dodao kako od tih 28 sela još ni jedno nije u potpunosti obnovljeno, ali ih nekoliko ima uređene restorane i organizirano razgledavanje, kao primjerice Humac na Hvaru, Gornja Podstrana kod Splita, Bast kod Topića.

Zanimanje za ovakve destinacije pokazuju umjetničke kolonije i turističke grupe, rekao je Stella.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online