Pijanistički recital Lovre Marušića

U subotu, 23-godišnji pijanist Lovre Marušić održati će solistički recital u rodnom Omišu, u klaustru franjevačkog samostana. Na programu su djela D. Scarlattija, J. Haydna, A. Scriabina i R. Schumanna. – Nastupati pred svojom publikom, a u Omišu također svako ljeto sviram, puno mi znači, uvijek je nekako posebno. Očekivanja su, naravno, uvijek visoka – veli mladi pijanist. Lovre Marušić inače je student pete godine Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi prof. Ljubomira Gašparovića, a istodobno se kao Erasmus student školuje na Hochschule für Musik Franz Liszt u njemačkom Weimaru, kod prof. Grigoryja Gruzmana. Dobitnik je ovogodišnje Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Osnovno glazbeno školovanje dobio je u Omišu, za koje kaže da je proteklo u divnom okruženju i u dodiru s međunarodnim pijanistima zahvaljujući ravnatelju Mihovilu Popovcu, no za njegov umjetnički put presudnim se pokazalo državno natjecanje u Dubrovniku, na kojem ga je, “kad je bio mali”, primijetila ugledna ruska pijanistica i profesorica Natalija Troull te ga pozvala da upiše Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju “P.I. Čajkovski”, koju je 2011. uspješno završio..

PIJANIST LOVRE MARUŠIĆ

Spreman za velike glazbene izazove

Piše: Jasenka Leskur Staničić / Slobodna Dalmacija

– S 14 godina sam otišao u Moskvu i to je bilo najintenzivnije razdoblje u mom životu. To je bila najveća škola za mene kao pijanista, ali i u životnom smislu. U Rusiji sam odrastao – zaključuje glazbenik.

Iako mlad, Lovre Marušić je nakupio priličan broj nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima. Sa 17 godina zaslužio je drugu nagradu, ali i posebnu nagradu za najbolju izvedbu Skrjabinove etide na Međunarodnom natjecanju slavenskih kompozitora “Stanislaw Moniuszko” u Parizu. Dvije godine poslije je u francuskoj metropoli odnio prvu nagradu na Skrjabinovu natjecanju. U srpnju je na Međunarodnom natjecanju pijanista u Karlovcu osvojio prvu nagradu i nagradu publike, a time i priliku da u proljeće nastupi u Miamiju.

Iza Lovre su brojni nastupi: u ciklusima Virtuoso, Moskva zove prijatelje, u Maloj dvorani i Rahmanjinovljevoj dvorani Konzervatorija “P.I. Čajkovski” u Moskvi. Početkom godine prvi put je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju izvodeći 4. koncert Ludwiga van Beethovena u “Lisinskom”, a u studenome će svirati na jednom od najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja “Hamamatsu international piano competition” u Japanu, što ga posebno veseli. Svakako, Lovre Marušić je spreman za velike glazbene izazove.