Turizam mora imati svu potporu

Turizam je jedna od naših najjačih grana i mora imati svu potporu u zadržavanju sadašnje razine i tržišta i otvaranju novih tržišta, rekao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade govoreći o Prijedlogu pripreme ovogodišnje turističke sezone, ali i analize lanjske. Pri tome je naglasio važnost da Hrvatska sa svojim poljoprivrednim proizvodima bude prisutna u domaćem turizmu. Ministar turizma Damir Bajs kazao je da je prošla godina bila najuspješnija turistička godina u povijesti Hrvatske ...

 Turizam mora imati svu potporu

Piše: Silvana Oruč Ivoš / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Ministar turizma Damir Bajs kazao je da je prošla godina bila najuspješnija turistička godina u povijesti Hrvatske. Ova godina iznimno je važna, ali će s obzirom na svjetsku gospodarsku krizu njena priprema biti izuzetno zahtjevna.

Damir Bajs

Naime, cilj je u 2009. ostvariti fizički obujam turističkog prometa najmanje na razini prošle godine.

Ministar Bajs kazao je da je Hrvatsku lani posjetilo više od 11 milijuna turista što je jedan posto više nego godinu prije, a više od 57 milijuna noćenja u odnosu na isto razdoblje porast je za 2 posto. Prihodi od turizma u devet lanjskih mjeseci premašili ukupan prihod iz 2007.

Veliki problem ovogodišnje turističke sezone može biti pad potrošnje u turizmu s obzirom na globalnu krizu, upozorio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Zato je pozvao na smanjivanje cijena u ugostiteljskim objektima.

"Cijene vina, ribe i slično su visoke i zbog toga potrošnja pada i vjerojatno će i dalje padati. Smanjivanjem cijena ono što se izgubi na cijeni dobilo bi se na masi", kazao je Kalmeta.

Ministarstvo turizma Vladinom odlukom preuzet će obveze po ugovorima za programe kreditiranja seoskog turizma "Razvoj turizma na selu", a u razdoblju od idućih 16 godina te bi obveze za subvencioniranje kamata za kredite iz tog programa bile 155 milijuna kuna.

Krediti za razvoj seoskog turizma mogu iznositi od 10 do 300 tisuća eura, a kamatu od 8 posto godišnje sufinanciralo bi Ministarstvo turizma sa 6 posto, pa bi ona za krajnje korisnike bila 2 posto.

Povezani članci

Who's Online

We have 297 guests and no members online